EKSKLUZIVNO: ZLATKO DALIĆ

‘Generaciju iz 2018. sam naslijedio, dobio gotov proizvod. Ovo sad radimo sami i zato je još slađe‘

Izbornik za Studio otkriva što je sve proživljavao posljednju godinu dana i kaže da u novoj momčadi vlada odlična atmosfera

Zlatko Dalić

 Tomislav Kristo/Cropix

Trenutno možda najpopularniji čovjek u Hrvatskoj Zlatko Dalić za Studio je otkrio kako je biti najdugovječniji izbornik “zemlje s četiri milijuna izbornika”, što očekuje od reprezentacije koju iznova gradi sa svojim stožerom, ali i naglasio kako su ove kvalifikacije bile najbolje i najzahtjevnije u povijesti.

Pomlađena ekipa

- Prvo, bilo je kratko vrijeme za kvalifikacije, najkraće dosad. Među njih je upalo Europsko prvenstvo, pa je i to bio razlog svemu tome i puno je bilo utakmica u kratko vrijeme. Za mene su bile najteže kvalifikacije i najstresnije, no na kraju su završile kako je i trebalo biti, za Hrvatsku sretno. Puno je truda uloženo, puno energije, pogotovo u jesen i mogu samo biti sretan i ponosan što je ovako završilo - iskren je Dalić.

Nakon senzacionalnog uspjeha 2018. energija reprezentacije je pala, no Dalić je igrače uspio iznova postaviti na noge.

- Istina, nakon SP-a u Rusiji kriteriji su postali ogromni, tu ljestvicu uspješnosti smo digli na visoki nivo i to je teško braniti i čuvati, pogotovo mi kao Hrvatska, mala država. Teško je te granice dohvatiti ponovo, pa se mao izgubilo na snazi. No, slagala se neka nova priča i na kraju mislim da je Hrvatska dobila sigurno dobar zalog za budućnost i da će ova reprezentacija u neko dogledno vrijeme napraviti slično što je napravila u Rusiji - smatra izbornik.

Kako je i sam istaknuo, reprezentaciju koja je u Rusiji s njim na čelu postigla tako izniman uspjeh, naslijedio je od svojih prethodnika, a sad, uz senatore, izbornik stvara novu generaciju koja ima potencijala za nov put prema vrhu.

- To je meni i mom stručnom stožeru Oliću, Ćorluki, Ladiću, Mrmiću, Milanoviću, Marcu na ponos da smo stvorili jednu takvu reprezentaciju koja, po meni, može samo napredovati, i to je sigurno, pored rezultata plasmana, još veći uspjeh i saznanje da imamo reprezentaciju s puno mladih, potentnih igrača.

Ja sam generaciju iz 2018. naslijedio i izbornici prije mene su radili jako dobar posao s tom selekcijom počevši od Bilića, kasnije Kovača, Štimca i Čačića na kraju. Oni su to selekcionirali i meni dali gotov proizvod. A ovo sad radimo mi sami, s mojim stožerom i to će biti, ako Bog da, dobro, a samim time još slađe - napominje.

U novoj reprezentaciji, ističe, vlada itekako dobra energija.

- Malo su se promijenila pravila, svi skupa smo se restartali, dobro smo se organizirali mi u stožeru, svatko radi svoj posao. S druge strane, nitko više ni u što nije siguran, nema onog komfora koji je bio nakon SP-a i svi se moraju boriti za svoju poziciju, i to samo daje za pravo nadati se da će biti još bolje. Kad nisi siguran u poziciju, daješ puno više od sebe, i to može biti samo dobro - objasnio je.

Tri velika natjecanja

Sa SP-om u Kataru Zlatko Dalić postat će prvi izbornik koji je reprezentaciju vodio na tri velika natjecanja, što mu je, kaže, iznimna čast, posebno u “zemlji s četiri milijuna izbornika” u kojoj svaki stanovnik ima svoj stav kako bi našu vrstu trebalo voditi.

- Izbornik ili trener stalno visi, stalno je u nekom iskušenju, stalno je tu dokazivanje. Kad si u klubu, svaki tjedan ovisiš o rezultatu, a utakmice reprezentacije su ipak rjeđe. Ali, ostati u bilo kojem klubu ili reprezentaciji pet godina je zaista impresivno. Ipak to treba sve skupa izdržati i nisam očekivao da ću biti toliko dugo izbornik.

Nekakav moj plan je bio da to bude još Euro, ali evo ne znam koliko će to sve skupa trajati. Nastojao sam svih ovih godina koliko sam izbornik biti miran i ne reagirati na bilo kakve probleme i komentare, sačuvati svoj mir i biti i dalje skroman i ponizan, kao što sam to uvijek propagirao, a s druge strane raditi i tražiti nekakav rezultat.

Mislim da se to na kraju isplatilo. Ja sam ostvario sve ciljeve koje je pred mene postavio Hrvatski nogometni savez i uspjeli smo to jako dobro posložiti. Mislim da je ovo zaista uspjeh. Za mene je velika stvar biti izbornik hrvatske reprezentacije, nešto najdragocjenije i najvažnije i najbolji posao koji ću ikad raditi. To mi je čast, ponos i sreća. Razumijem da svatko u Hrvatskoj slaže svoju ekipu, misli da bi trebalo ovako ili onako biti, to je kod nas normalno, i to tako treba i prihvatiti. Boriti se s tim nema smisla - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:43