KANDIDAT ZA NOVOG MINISTRA

GDJE JE ZAPELO? Milijanu Brkiću trebaju glasovi zastupnika Mosta, ali dio njih nije mu sklon: 'Nije problem samo diploma...'

 Željko Hajdinjak / CROPIX

Da bi Brkić postao ministar, mora dobiti povjerenje Sabora, i to, kao i kod izglasavanja povjerenja Vladi u cjelini, glasove većine svih zastupnika, odnosno njih najmanje 76. To znači da bez ruku zastupnika Mosta Brkić ne može biti izabran za ministra.

A prema nekim spekulacijama, dio mostovaca nije pretjerano sklon podržati ga upravo zbog repova koji se vuku za njim, ne samo plagiranja već i navodne umiješanosti u malverzacije u Karlovačkoj banci.

Dok u SDP-u tvrde da su protiv Milijana Brkića kao novog ministra branitelja i da bi trebalo dobro propitati okolnosti prepisivanja diplomskog rada, u Mostu laviraju; predsjednik Kluba zastupnika Mosta Ivan Kovačić nema komentara oko nominacije Brkića, ali ne precizira je li to zbog toga što Most nema stav ili ga naprosto još ne želi izreći.

I Ines Strenja-Linić suzdržala se od reakcije. Neslužbeno se iz redova mostovaca može čuti da podrška Brkiću nije bezrezervna - ako se dokaže da je Brkić falsificirao diplomski rad, Most će zatražiti da odstupi. No, poznata činjenica, razotkrivena u već provedenom postupku da je Brkić “posudio” čak 70 posto svog rada od kolege, nije dovoljan razlog da bi mu Most uskratio podršku. Iako je jučer Miro Bulj izjavio da će Most dignuti ruku za Brkićevo imenovanje, neki zastupnici oporbe smatraju kako nije slučajno da je samo dan pošto je Tomislav Karamarko najavio Brkićevu kandidaturu, iz MUP-a koji vodi Mostov Vlaho Orepić stigla najava da će Visoka policijska škola pokrenuti novi postupak oduzimanja diplome HDZ-ovu glavnom tajniku.

- To ne može biti slučajno. Jer Visoki upravni sud je još krajem siječnja donio pravomoćnu presudu. I da je htio, MUP je mogao i ranije najaviti da će opet pokrenuti proces na policijskoj školi, a ne tek sada kad je Brkić najavljen kao kandidat za ministra - ocjenjuje sugovornik iz SDP-a.

Neki od HDZ-ovaca s kojima smo razgovarali, pak, tvrde kako nema razloga da Brkić ne bude ministar jer priča s njegovom diplomom nije nova. Usto, jedan HDZ-ovac uvjerava nas da je Brkić odličan izbor za vođenje braniteljskog resora jer uživa veliki ugled u toj populaciji.

- On bi mogao uspostaviti kvalitetan dijalog s braniteljima u Savskoj i dogovoriti micanje šatora. Uz to, kao glavni tajnik ima veliki ugled u stranci i ima utjecaj kojim može osigurati da proračun Ministarstva, ako već ne bude veći, barem ne bude smanjen. Brkić bi sigurno puno lakše od nekog drugog člana HDZ-a na tom mjestu mogao provesti zamisli oko poboljšanja statusa branitelja, upravo zbog težine koju ima u stranci - kaže naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 16:29