POBUNA SPECIJALACA

Gasi se postrojba specijalne policije u Splitu, umjesto njih pozivat će se ATJ Lučko: ‘To je nebulozno‘

‘Kad je bio slučaj Zavadlav, kolege su krenuli na intervenciju helikopterom, no kako nije mogao prijeći Velebit, vratili su se natrag‘

splitski specijalci u akciji

 Božidar Vukičević/CROPIX

Prije nekoliko dana legendarna jedinica splitske policije "BATT" svečano je u svojoj bazi u Mravincima kod Splita proslavila 31. godinu osnutka i postojanja. Bila je to zadnja takva proslava ove jedinice u svom dosadašnjem obliku jer vrlo brzo, za nekih mjesec-dva, oni kao samostalna postrojba prestaju s djelovanjem i pripajaju se Interventnoj policiji u sklopu splitske Policijske uprave. Još je u siječnju ove godine ministar MUP-a Davor Božinović, a objavila je to Vlada, naglasio da je bitan dio reorganizacije policije "integracija dosadašnjeg Zapovjedništva specijalne policije i Zapovjedništva interventne policije u Zapovjedništvo za intervencije".

- To je napravljeno s ciljem povećanja operativne sposobnosti posebnih policijskih snaga, odnosno jačanja kapaciteta i podizanja efikasnosti tzv. prvog odgovora na krizne situacije visokog rizika, kao, primjerice, terorističke prijetnje, talačke situacije visokog rizika, migrantske krize i slično, dok je za najkompleksnije situacije ustrojena Antiteroristička jedinica Lučko u Zagrebu, kao elitna postrojba spremna, obučena i opremljena za pružanje odgovora na najteže izazove - rekao je tad Božinović. Bio je to vrhunac dvogodišnje pripreme reorganizacije Specijalne policije koja nije najbolje sjela specijalcima iz Osijeka, Rijeke i Splita čije postrojbe kao samostalne jedinice prestaju postojati, piše Slobodna Dalmacija.

Smjene zbog preustroja

Naravno, u svom je buntu javno najglasniji bio baš dio splitskih specijalaca koji smatraju da nije normalno da se sve "gomila" u ATJ Lučko, posebice zato jer je "BATT" pokrivao dosta veliko područje Dalmacije koje obuhvaća i morsku granicu i luke, pokrivanje kopnene granice s BiH te četiri zračne luke, pa se pitaju hoće li njihovi kolege iz Lučkog moći bez problema obavljati njihove dosadašnje zadaće.

Prije nego što se pozabavimo konkretnim prigovorima splitskih specijalaca, napomenimo da je u ovoj jedinici već i prije bilo "pobuna" koje su punile medijske stupce. Primjerice, prije desetak godina kad je nakon 15 godina zapovijedanja smijenjen dotadašnji zapovjednik Danijel Krolo, umjesto kojega je bio imenovan Anton Dražina, današnji aktualni načelnik Policijske uprave zadarske. Tad je gotovo polovina specijalaca potpisala dopis u kojemu su se žalili na mobing koji je prema njima provodio Goran Bočina, dotadašnji Krolin dozapovjednik, koji je jedini ostao na poziciji nakon dolaska novog šefa Dražine.

Drugi Krolin zamjenik, Ante Vugdelija, tad je također bio smijenjen, a nakon Dražinina odlaska upravo ga je on zamijenio na zapovjedničkoj poziciji na kojoj se i danas nalazi. Zanimljivo je i da su tad četvorica specijalaca koji su bili označeni kao kolovođe pobune degradirani, odnosno dobili su rješenja o premještaju na nova radna mjesta, tj. među "obične" policajce. Godinama su tako "buntovnici" ophodili gradske ulice i bavili se hvatanjem sitnih lopova i smirivanjem obiteljskih svađa, a nakon što je Dražina otišao, neki su se vratili u "svoje jato". Jednog od najstarijih i najiskusnijih u jedinici, Marijana Šćurlu, na ovoj zadnjoj proslavi Redom kneza Domagoja s ogrlicom odlikovao je predsjednik države Zoran Milanović i to za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu. Šćurla je, slobodno se može reći, tako prošao put od progonjenog pobunjenika do odlikovanog heroja.

I kad se situacija odlaskom Dražine i dolaskom Vugdelije, koji je ipak "njihov", napokon primirila, tamo negdje sredinom 2020. godine stigla je informacija da se sprema nova reorganizacija u MUP-u. Oni koji su je zagovarali, a najagilniji među njima bili su Alen Klabot (zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije koji je i vodio Povjerenstvo za unapređenje rada i razvoja specijalne i interventne policije) i Mate Bilobrk, zapovjednik ATJ Lučko. Klabot je u svojim rijetkim javnim nastupima pokušavao uvjeriti javnost da je tako nešto potrebno radi efikasnosti. Tako je analiza Povjerenstva, napravljena kako bi se racionalno opravdao preustroj, zaključila da "statistički nema puno situacija visokog rizika te je praksa dovela do ustrojavanja EPZ-a (Ekipe za posebne zadaće) unutar interventnih jedinica koje su preuzele ulogu specijalne policije, koja je time izgubila svoju svrhu".

U analizi je, uz ostalo, stajalo i da je preustroj specijalne policije rađen i 2008. kad su spojene specijalna jedinica Alfe i ATJ Lučko, a osnovni razlog spajanja bio je to što je u njima bilo malo djelatnika pa se nije moglo djelovati 24 sata na operativnoj razini, niti provoditi kvalitetnu obuku. Spajanjem dviju jedinica, a svaka je imala po 60 ljudi, nastala je postrojba sa 113 ljudi koja, po mišljenju Klabota, i dalje nije optimalna, no bolja je od onoga što je bilo.

- Budući da takav preustroj nije napravljen u drugim jedinicama specijalne policije u Rijeci, Splitu i Osijeku, Povjerenstvo smatra da je to ključni problem zbog kojega se i one trebaju preustrojiti, na način da se po pojedinim upravama pripadnici interventne i specijalne policije spoje u jednu postrojbu - obrazložili su u svom prijedlogu, koji je naposljetku prihvatio MUP-ov ministar Božinović.

Pričalo se i da je baš zbog protivljenja ovakvom preustroju smijenjen bivši zapovjednik Zapovjedništva Specijalne policije Vjekoslav Hegedušić koji je na tu poziciju imenovan u studenome 2017. godine. No nakon samo godinu i pol dana na tom mjestu zamijenio ga je Klabot koji je do tad bio načelnik PU istarske, a stvarni razlog Hegedušićeve smjene na poziciji Klabotova zamjenika nikad nije javno obznanjen, piše Slobodna Dalmacija.

- Nas zanima bi li bilo učinkovitije da je na jugu oformljena jedna vrhunska jedinica po uzoru na Zagreb, pogotovo jer se u više situacija pokazalo da je angažman ATJ Lučko u praksi neizvediv. Recimo, kad je bio slučaj Zavadlav, kolege su krenuli na intervenciju helikopterom, no kako nije mogao prijeći Velebit zbog vremenskih neprilika, vratili su se natrag. Ili u slučaju prisilnog slijetanja češkog zrakoplova u lipnju prošle godine u splitsku zračnu luku zbog dojave o mogućoj bombi koji je sletio oko 14 sati, a oni iz ATJ-a su najavili da mogu helikopterima doći najranije u 16.30 sati - govori jedan od pripadnika SJP "BATT". Kaže i kako ne bi bilo loše istaknuti činjenicu da je u Zagrebu osnovano megazapovjedništvo s više od 30 radnih mjesta visoke stručne spreme "koji ne rade doslovce ništa jer će interventna policija kao i specijalno-interventna jedinica biti pod policijskom upravom koja će im određivati zadaće".

Korak unatrag

- U tom zapovjedništvu, kao i u sadašnjim zapovjedništvima specijalne i interventne policije, sve su neki voditelji, viši instruktori i slično koji operativno ništa ne rade. Funkcioniraju na način da policijska uprava zatraži nešto od nas, mi to proslijedimo zapovjedništvu koje nam to odobri, pa kad mi to odradimo onda opet izvijestimo zapovjedništvo, i onda se to gore vidi kao zadaća koju su oni odradili. Tako je sad i na granici, mi po šumama i gorama kontroliramo migrante, a oni su fino oformili Stožer u ravnateljstvu s koeficijentima od 1,57 dok policajac specijalac ima 0,80. Mi ih izvijestimo o eventualnim zatečenim migrantima, a piše kao da su oni iz Zagreba to koordinirali. Takva centralizacija u korist radnih mjesta u Zagrebu, a ponižavanje i omalovažavanje svih drugih, služi samo uhljebljivanju ekipe iz ravnateljstva - iznosi sugovornik Slobodne Dalmacije stavove "pobunjenika". Navodi i primjer situacije koja se dogodila prošle godine, na 30. obljetnicu postrojbe kada su iz Splita tražili helikopter za pokaznu vježbu i nisu dobili odobrenje iz Zagreba.

- Oni ih koriste i za privatne potrebe i to se provuče kao da je za službene potrebe. Naši ronioci su godinama najangažiraniji, a nemamo ni gumenjak. Za to vrijeme ministar se hvali kako je u specijalnu uloženo 80 milijuna eura, što je istina, ali gotovo sva sredstva su osigurana isključivo za ATJ Lučko. Nikad kao do dolaska ove garniture nije bilo toliko nerazmjera u korist jedne postrojbe, a ovo spajanje nije ništa drugo nego gašenje prve ratne postrojbe u našoj županiji. To je korak nazad i za interventnu policiju u Splitu, jer djelatnici iste imaju više poslova i angažmana u mjesec dana nego ATJ u nekoliko godina, pa umjesto da se i ta jedinica stvarno pojačala, oni su osmislili model koji ne postoji nigdje u svijetu. Pitanje je i zašto godinama ne žele u pravilnik staviti fizičke standarde i provjere za specijalce, i to neka stave za sve, od zapovjednika pa naniže. Svi se vole naslikavati u zelenoj odori, a to što nisu u stanju za malo zahtjevniji fizički napor, to nije bitno - obrazlaže ovaj ogorčeni splitski specijalac čije mišljenje dijeli dosta njegovih kolega, no nitko od njih, iz razumljivih razloga, zbog straha za svoj posao i egzistenciju ne želi javno istupati.

Pitala je Slobodna Dalmacija naravno i MUP što misle o svemu ovome, no do zaključenja ovoga teksta nikakav odgovor nisu dobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 16:09