U KRUPNOM KADRU

Galić: Plenković se ne bi usudio ići na Grbina; Puhovski: Samo jedna osoba može ugroziti premijera

Osoba koja bude izabrana za predsjednika stranke uvelike će definirati daljnju sudbinu i smjer SDP-a
Željko Kolar, Peđa Grbin, Ranko Ostojić, Mirela Ahmetović
 Cropix

Nešto više od 11.000 SDP-ovaca (koliko ih ima pravo glasa) će 26. rujna birati novo vodstvo. Za predsjednika stranke natječe se pet kandidata: zastupnik Peđa Grbin, zagorski župan Željko Kolar, načelnica općine Omišalj na Krku, Mirela Ahmetović, bivši ministar unutarnjih poslova, Ranko Ostojić i pulski SDP-ovac Marino Percan.

Osoba koja bude izabrana za predsjednika stranke uvelike će definirati daljnju sudbinu i smjer SDP-a koji je na nedavnim parlamentarnim izborima imao iznimno loš rezultat. Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da SDP ima šanse za oporavak, ali mu istodobno prijeti raskol. „SDP bez izbora nema šanse, ali je pitanje mogu li izdržati izbore ili će oni dovesti do raspada stranke“, kaže Puhovski.

Iskusni novinar i diplomat Mirko Galić kaže da SDP kao stranka koja je dva puta u zadnjih 30 godina bila na vlasti i dalje ima šansu, ali bitno manju jer su potrošili mnoge kredite.

- SDP je izgubio ugled u javnosti i podršku na ljevici i novom vodstvu će trebati puno sposobnosti i ideja da to vrate - smatra Galić.

Na pitanje tko je najbolji kandidat Puhovski u prvi plan stavlja Mirelu Ahmetović.

- Nova je osoba, dokazala se u lokalnoj sredini, žena je u najboljim godinama da preuzme vodstvo stranke. Međutim, njen problem je što se vezala uz Zlatka Komadinu koji je simbol nedjelatnog SDP-a - smatra Puhovski.

Galić u svome odgovoru na prvo mjesto stavlja Grbina koji ima iskustvo u opoziciji stranačkoj politici koja je dovela do izborne katastrofe i stoga bi, kaže, Grbin trebao imati prednost. Za Kolara kaže da je dobar, ali nema ideološku profilaciju, dok se kod Ahmetović pita ima li dovoljno iskustva. Ako ne izaberu dobro, kaže Galić, to bi se moglo loše odraziti na proces obnove stranke.

Ocjenjujući probleme SDP-a oba sugovornika smatraju da im nedostaju ideje i pravi ljudi. Puhovski ističe da im fali program da budu lijeva stranka koja bi okupljala ljude na lijevoj paroli - sve koji nisu privilegirani i neka su vrsta manjine.

- Oni to godinama nisu radili, i što je paradoksalno, postali su pristojna desna stranka, a to nisu trebali, ni smjeli biti - ocjenjuje Puhovski.

Po Galiću SDP-u strahovito nedostaje ideja u društvu koje se mijenja. Nedostaju mu i ljudi, a Bernardić je, kaže dalje, bio ispod razine za SDP.

Puhovski je mišljenja da ni jedan od kandidata za predsjednika SDP-a trenutno nije opasan za Andreja Plenkovića, a opasna bi po njemu mogla postati jedino Mirela Ahmetović. Ona bi ga mogla ugroziti kao novo lice, netko tko je izvana i drugog spola, a svi ovi ostali su već poznati i nisu, kaže politički analitičar, ni 0,5 ili 0,3 posto Plenkovića jer su svi iz istog vica.

- Grbin bi za Plenkovića bio opasan jer je pravnik kao i on, dobar je retoričar i u tome pravništvu bi Plenkoviću bio opasan. Osim toga, on je korpulentan i jak, i Plenković se u Saboru ne bi usudio ići na njega - smatra Galić i dodaje da bi Ahmetović, ako bi imala nove ideje, možda bila i opasnija jer je nepoznata, a javnost traži i očekuje neko novo lice.

Ostane li SDP i nakon unutarstranačkih izbora slab to, prema ocijeni naših sugovornika, ne znači da će HDZ vladati vječno. Puhovski predviđa da će doći do borbi frakcija koje su sada potisnute Plenkovićevim trijumfom.

S druge strane će se opet vezivati za nekog sa strane kako bi preuzeli stranku. „Biti će pokušaja osmoze, ulaska izvana ljudi koji su bili u HDZ-u pa se sada vraćaju.

Pitanje je i što će biti sa Škorinim pokretom, te odnos njih i Mosta.

Drugo je pitanje kako će se HDZ ponašati prema ljevici. Prije nekoliko dana Plenkovićev HDZ je prvi puta pokazao da je shvatio kako im platforma Možemo nije konkurencija, da s njima ne dijele nikog u glasačkom tijelu, ta da ne gube ništa ako prihvate neku njihovu ideju, nego samo ispadaju fini. U Hrvatskoj nema nikog tko razmišlja hoće li glasati za HDZ ili Možemo - primjećuje Puhovski.

- HDZ neće vladati vječno, ali će imati veće šanse da produlji svoju vladavinu ako se SDP ne konsolidira - kaže Galić, ali predviđa da će biti još Tomaševića i lijevih stranaka. I kada se SDP ne bi uspio oporaviti, misli da to ne bi bilo dobro za HDZ jer bi se onaj dio stranke koji bi ostao dodatno radikalizirao i bili bi opasniji za HDZ, a stvorile bi se i nove lijeve stranke koje bi se zalagale za zelenu politiku, borbu protiv klimatskih promjena i druge aktualne teme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:15