MINISTAR OBRAZOVANJA

Fuchs Sveučilištu u Zagrebu poslao znakovit dopis, doznajemo što od njih traži

Sveučilišni savjet je jedno od četiri ključna tijela Sveučilišta, a na čelu mu se nalazi Luka Burilović, predsjednik HGK
Radovan Fuchs
 Damir Krajac/Cropix

Nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo svoje mišljenje o stanju na Filozofskom fakultetu i statusu prorektora Miljenka Šimprage, od ljetos v.d. dekana, a koje nije išlo u prilog Rektoratu, ministar Radovan Fuchs poslao je Sveučilištu znakovit dopis.

Od predsjednika Sveučilišnog savjeta Luke Burilovića, ujedno predsjednika Hrvatske gospodarske komore, zatražio je da analizira i utvrdi pravne okolnosti u aktualnoj situaciji na Sveučilištu.

Pozivajući se na Statut Sveučilišta, Fuchs podsjeća predsjednika Savjeta o nadležnostima ovoga tijela, među kojima je mogućnost da Savjet sazove Rektorski kolegij ili sjednicu Senata te stavi na dnevni red određena pitanja.

Sveučilišni savjet je jedno od četiri ključna tijela Sveučilišta, uz rektora, Senat i Rektorski kolegij, a Burilović mu je na čelu od travnja 2019. Savjet ima 12 članova.

„Obzirom na aktualna događanja na Sveučilištu u Zagrebu, molim vas da kao tijelo koje nadzire zakonitost djelovanja sveučilišnih tijela i tijela sastavnica, analizirate i utvrdite činjenične i pravne okolnosti u aktualnoj situaciji na Sveučilištu te da donesete i provedete aktivnosti, mjere i odluke u skladu s vašim ovlastima te nas o tome izvijestite“, stoji u ministrovu zahtjevu Buriloviću.

Iako nije decidirano navedeno, povod ministrovu zahtjevu za aktivaciju jednog od sveučilišnih tijela je stanje na Sveučilištu, uzdrmano aferom u kojoj je rektor Sveučilišta Damir Boras iz vlastite kvote za počasno zvanje professora emeritusa predložio profesora s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta, kojega ovih dana bivše studentice u medijima anonimno prokazuju kao seksualnog napasnika.

O situaciji je prošloga četvrtka progovorio rektor Boras.

- Grozno je biti uznemiravan i zlostavljan, pogotovo seksualno. Imao sam i ja u životu mnogo uznemiravanja, ne seksualnog, hvala bogu, ali isto tako i nitko me nikada nije štitio. A ja štitim ove događaje, izjavio je prvi čovjek Sveučilišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:12