NIJE PRVI SLUČAJ

Fuchs o maturantici koju su zbog potpisa srušili na maturi: ‘Bitno je da se ne otkrije identitet učenika‘

Fuchs kaže kako se i ranije događalo da su se učenicima poništavali ispite jer su se potpisali na njih

Radovan Fuchs

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs održao je konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na odluku Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) da se maturantici Lauri poništi državna matura jer se punim imenom i prezimenom potpisala na esej.

Ministar kaže da Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) mora ostati potpuno neovisna institucija. "Bitno je da se maksimalno zadrži anonimnost svih koji polažu maturu kako ne bi bilo vanjskih utjecaja na rezultate", rekao je Fuchs i dodao kako se ove godine krenulo s nacionalnim ispitima. Ističe kako svima treba objektivno vrednovanje.

Kaže da se od 2010. do danas nije vršio pritisak na one koji ocjenjuju ispite mature, a to su profesori srednjih škola. "Teoretski je moguće da učitelj ocjenjuje učenika kojem je predavao, a to ne zna", rekao je ministar, javlja Dnevnik.hr.

"Izrazito je bitno da se identitet bilo kojeg učenika ne otkrije kako bi sva djeca, bez obzira na to tko su im tate i mame, bili na potpuno jednakim pozicijama", rekao je i dodao kako se i prijašnjih godina događalo da se djeca slučajno potpišu iako im se ponavlja da se ne smiju potpisivati.

"Razumijem stresnu situaciju tih mladih ljudi koji žele što bolje napisati testove, jer im o tome ovisi upis na željeni studij. Netko lakše podnosi te stresne situacije, neki teže. Bilo je učenika koji padaju u nesvijest. Ove godine nije bilo, ali imamo greške koje se događaju zbog napetosti učenika. Ove godine 27, prošle godine oko 30", kaže ministar i dodaje kako toga ima svake godine i da se testovi poništavaju zbog otkrivanja identiteta.

"Te ispite su polagali u jesenskom roku", kaže Fuchs i ističe da je to još u vremenu u kojem se mogu upisati na Veleučilišta i Sveučilišta.

"Kad god se ministar umiješao u nezavisnost NCVVO-a, nije bilo dobro", kaže.

Osvrnuo se na pisanje eseja iz hrvatskog jezika, kaže kako se ispit ne može polagati bez njega jer to nije cjelovito. "Došlo je do odluke da se esej piše, a ne ocjenjuje. Postavilo se pitanje kakvog to smisla ima, onda se odlučilo da se esej neće pisati ili će se ocjenjivati, to je primijenjeno. Jesu li neki problemi nastali u kontekstu toga? To je ovaj dio da ne morate napisati ništa, ali morate prisustvovati da biste položili hrvatski jezik", kazao je i dodao kako je to nelogično i ostalo je kao rudiment odluke o neocjenjivanju eseja iz 2019.

"Ključ leži u otkrivanju identiteta. Očekujem da će se NCVVO sjesti i proći kroz sve te akte i donijeti potrebne promjene i zaključke", kazao je i rekao da je u konkretnom slučaju siguran, s obzirom na to da se radi o učenici koja želi studirati umjetničku kategoriju, apsolutno zahtijeva određeni talent, siguran sam da će se upisati na jesen jer svake godine ostane dovoljan broj mjesta.

"Ne možemo izuzeti jednu osobu. Ili svi ili nitko", kazao je i dodao kako bi upravno vijeće Centra trebao proći kroz sve i donijeti zaključke.

"Pravilnike uvijek treba mijenjati kad su utvrdi da nešto nije dobro. Pravilnici nisu zakoni i jednostavnije ih je mijenjati", kaže ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:50