MINISTAR OBRAZOVANJA

Fuchs nezadovoljan interesom prosvjetnih radnika za cijepljenje: ‘Negdje ih se želi cijepiti samo 16%‘

- Tu je i županija u kojoj smo ranije imali problema s općim stavom protiv cijepljenja za razne druge bolesti, kaže Fuchs
Radovan Fuchs
 Darko Tomas/Cropix

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs je nakon sastanka užeg kabineta Vlade pred novinarima govorio o podacima zainteresiranih u sustavu obrazovanja za cijepljenje protviv covida.

- Moći će se oni prijavljivati i dalje, ali ovo je uvid u stanje. Po županijama se interes razlikuje. Negdje je samo 16 posto, a negdje oko 46 posto. Za Grad Zagreb je to iznad 40 %. Dio prosvjetnih radnika je procijepljen, a treba uzeti u obzir i da je dio cijepljen ranije, oni koji su imali kronične bolesti. Oko 12% prosvjetnih radnika su preboljeli covid, kaže Fuchs i dodaje da nije baš zadovoljan odazivom.

- Očekivao sam veći postotak zainteresiranih, tražili su svašta, a sad kad je sve organizirano, nemamo baš idealni odaziv. Tu je i županija u kojoj smo ranije imali problema s općim stavom protiv cijepljenja za razne druge bolesti, Dubrovačko-neretvanska. Mislio sam da je malo promijenjeno mišljenje. Očekivao sam i generalno jači odaziv u županijama na Jadranu. Uz turističke djelatnike, ako se cijepe i prosvjetni, diže se razina procjepljenosti i to doprinosi faktoru sigurnosti turista. Nažalost, napravljen je jedan negativni marketing jednom dobrom cjepivu. Neka druga cjepiva koja nisu u EU ni kod nas su daleko lošija što se tiče imunosnog odgovora...

Novinari su ga upitali o rekonstrukciji Vlade i tvrdnji Radimira Čačića o 'bezobraznim ministrima'.

- Ja ne znam tko je to. Niti jedan ministar se ne prepoznaje u tome. Radimir Čačić može davati izjave koje hoće, a nadležan je za rekonstrukciju županijske uprave. On je dio većine u manjini, kaže Fuchs.

Na kraju je govorio i o zahtjevima oporbe za opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša.

- Kao kolega mislim sve najbolje o njemu, a sud o tome kako radi posao je na općoj javnosti, zaključio je ministar Fuchs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 14:25