‘SKLOPIO JE UGOVOR‘

Frka Petešić kod svog prijatelja ipak nije stanovao besplatno: ‘Za porez pitajte Želalića‘

Zasad smo dobili samo odgovor glasnogovornika Vlade. Još se ćekaju odgovori Ilije Želalića i Porezne uprave

Zvonimir Frka-Petešić

 Tomislav Kristo/CROPIX

U kakvom se zapravo aranžmanu obitelj Frke Petešića od 2011. do rujna 2017. koristila stanom u Dubravi koji je u vlasništvu supruge veleposlanika u Alžiru Ilije Želalića? Je li taj aranžman bio prijateljski, dakle besplatan, ili je bila riječ o ugovorom reguliranom odnosu najmodavca i najmoprimca?

Vlada je naime prije desetak dana, kad su okolnosti stambenog zbrinjavanja Frke Petešića procurile u javnost, medijima odgovorila kako se Frka Petešić do listopada 2017., dakle do ulaska u državni stan, koristio stanom "prijatelja" u zagrebačkoj Dubravi. Identitet toga prijatelja Vlada nije otkrivala.

Da je prijatelj čijim se stanom Frka Petešić do 2017. koristio i u njemu s obitelji imao prijavljeno prebivalište u vlasništvu obitelji njegova kolege diplomata Ilije Želalića, sadašnjeg veleposlanika u Alžiru, otkrili su mediji, točnije novinarka portala net.hr Đurđica Klancir. Tjedan dana je Vlada dopuštala da se u medijima vrti zaključak da je Frka Petešić u stanu Želalićevih u Dubravi stanovao besplatno i nije to demantirala.

Redovna stanarina

Međutim, u intervjuu za nedjeljno izdanje Jutarnjeg lista Frka Petešić je prvi put javno ustvrdio da je za stan u zagrebačkoj Dubravi kojim se njegova obitelj koristila od 2011. do 2017. plaćao najamninu.

"Prebivalište sam imao u Dubravi od 2011. do rujna 2017. i kao podstanar uredno sam plaćao najam, s tim da sam od 2013. do 1. rujna 2017. bio na službi u Maroku". Pojasnio je da se u razdoblju od 2014. do 1. rujna 2017., dok je bio veleposlanik u Maroku, stanom u zagrebačkoj Dubravi koristila njegova starija kći, koja je studirala u Zagrebu.

Frka Petešić, međutim, nije otkrio koliki je najam plaćao niti je li to "uredno plaćanje najma" bilo regulirano ugovorom te je li obitelj Želalić na prihod od najma toga stana plaćala porez. Radi detaljnog razjašnjenja pitanja o tome jesu li svoj odnos najmodavca i najmoprimca u razdoblju od 2011. do 2017. regulirali ugovorom i je li obitelj Ilije Želalića za prihod od najma državi plaćala porez, danas smo se obratili Frki Petešiću i hrvatskom veleposlaniku Iliji Želaliću.

Odgovor na isto pitanje zatražili smo i od Porezne uprave. Kako nam je Porezna upravo na slična pitanja prije odbijala odgovoriti pozivajući se na poreznu tajnu, u pitanju smo pojasnili da je ovdje riječ o dvojici visokopozicioniranih diplomata, od kojih je jedan od rujna 2017. predstojnik premijerova Ureda i državni dužnosnik pa javni interes preteže nad čuvanjem porezne tajne.

Jasna izjava

U ime Frke Petešića, danas kasno popodne odgovorio nam je glasnogovornik Vlade, Marko Milić. Ustvrdio je kako Frka Petešić nikada nije rekao da je stan u Dubravi koristio besplatno već je rekao da je imao prebivalište "na adresi stana prijatelja koji je koristio nakon povratka s veleposlaničkom mandata u Maroku i koji je u otkaznom roku". Milić je naglasio kako je Frka Petešić u intervjuu Jutarnjem listu jasno rekao da nije besplatno stanovao u kući svojeg kolege u Dubravi, već da je za stan u kojem je živio kao podstanar uredno plaćao najam. Nije, međutim, precizirao koliko je iznosio taj najam koji je Frka Petešić plaćao obitelji svog kolege Želalića, ali tvrdi da su imali sklopljen ugovor:

"Imao je sklopljen ugovor o najmu te je plaćao najam za stan koji je koristio u visini tadašnje tržišne cijene. Što se tiče poreza na prihod od najma, radi se o obvezi najmodavca, te Frka Petešić kao najmoprimac na to pitanje ne može odgovoriti", naveo je u odgovoru Milić.

Odgovore veleposlanika u Alžiru, Ilije Želalića i Porezne uprave objavit ćemo čim ih dobijemo. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa također je već najavilo da ispituje okolnosti dodjele državnog stana na korištenje obitelji Frke Petešića i prijavu prebivališta na Dugom otoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:06