ODRŽIVI TURIZAM

Franković u Splitu: ‘Ključ za stacionarne goste je informacija, ona mora biti pravovremena i točna‘

Održivost mora biti u fokusu svakog popularnog odredišta u Hrvatskoj, istaknuo je gradonačelnik Dubrovnika

Mato Franković u Splitu s kolegama gradonačelnicima

 Grad Dubrovnik

Gradonačelnik Mato Franković sudjelovao je u petak u Splitu na konferenciji "Može li dalmatinski turizam biti održiv". Konferencija je kroz dva panela održana u inkubatoru SPINIT Sveučilišta u Splitu pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta RH te u organizaciji Televizije Dalmacija i drugih medijskih partnera.

Franković je podijelio svoja razmišljanja o problematici i viziju pristupa njezinu rješavanju baziranu na iskustvima u provođenju strateškog multidisciplinarnog projekta "Poštujmo Grad" i promjeni imidža Dubrovnika iz grada opterećenog prekomjernim turizmom u destinaciju koja svojom najzastupljenijom gospodarskom granom upravlja na dugoročno održiv i odgovoran način, prenosi Dubrovački vjesnik.

U svom izlaganju gradonačelnik se osvrnuo na partnersku suradnju s udruženjem Cruise Line International Association i optimizaciju operacija kruzing društava i njihovih brodova koji dolaze u Dubrovnik. Predstavio je i iskustva u segmentu stacionarnih gostiju i to kroz prikaz Smart City aplikativnih rješenja koje Grad Dubrovnik razvija i primjenjuje poput aplikacije Dubrovnik Visitor za predviđanje opterećenja i gužvi u povijesnoj jezgri na temelju različitih parametara te online sustava Bus Web Shop koji služi za rezerviranje i plaćanje termina dolaska i zaustavljanja u zoni posebnog prometnog režima za turistička vozila, a što vodi održivom upravljanju prometom.

- Ključ za stacionarne goste je informacija, ona mora biti pravovremena i točna kako bi iskustvo posjetitelja bilo najbolje - rekao je gradonačelnik Franković. Predstavio je i digitalni Dubrovnik Pass, posljednje Smart City rješenje Grada Dubrovnika koje je u kratkom razdoblju ostvarilo izniman uspjeh, bilježeći rekordne prihode od kulturne baštine. Dubrovnik Pass, rekao je gradonačelnik, uključuje posjet gradskim zidinama, muzejima i galerijama te javni prijevoz kao i popuste za brojne kulturne i turističke sadržaje, a dostupni su u jednodnevnom, trodnevnom i sedmodnevnom obliku. Kreiran je i Digital Nomad Dubrovnik Pass za osobe koje u Dubrovniku borave duže vrijeme radeći na daljinu.

- U nadolazećem razdoblju putovanja u svjetskim razmjerima bit će dostupna sve većem broju ljudi, a turističke aktivnosti će se samo pojačavati, tako da održivost mora biti u fokusu svakog popularnog odredišta u Hrvatskoj - poručio je dodavši kako je Dubrovnik u relativno kratkom razdoblju uspio promijeniti percepciju grada zagušenog turizmom koju je imao još 2017., a da ga danas globalna stručna i medijska javnost prepoznaje kao predvodnika održivosti na Mediteranu, piše Dubrovački vjesnik.

Uz gradonačelnika Frankovića, kao panelisti sudjelovali su čelnici Splita, Šibenika i Zadra - gradonačelnici Ivica Puljak, Željko Burić i Branko Dukić te predstavnici turističkih zajednica navedenih gradova dok je konferenciju otvorio državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:53