KONCESIJA ZA PLESO

Francuzi žele graditi novi terminal na Plesu za čak 5 milijuna putnika: U proračun bi uplatili 87,2 milijuna eura!

ZAGREB - Ponuda francuskog konzorcija ZAIC , koji čine Bouygues Batiment International i Aeroports de Paris Management, da odmah u prvoj fazi sagradi aerodrom za pet milijuna putnika izuzetno je povoljna, neslužbene su procjene stručnjaka.

Doznali smo ih nakon što je stručno povjerenstvo za koncesiju novoga putničkog terminala Zračne luke Zagreb proanaliziralo ponudu jedinoga valjanog ponuđača.

U natječaju se tražilo da koncesionar u prvoj fazi sagradi terminal za 3,5 milijuna putnika, no francuski bi konzorcij odmah u terminal za pet milijuna putnika uložio 230 milijuna eura. Ponudom se predviđa da koncesionar u državni proračun uplati fiksnu naknadu od 87,2 milijuna eura.

Ukupno bi francuski konzorcij u sljedećih 30 godina na osnovi bruto prometa uplatio 226 milijuna eura. Francuzi obrazlažu kako im je namjera da Pleso u budućnosti postane regionalno čvorište. Najbrži rast broja putnika očekuju u prvim godinama koncesije, što bi, smatraju, Croatiji Airlinesu omogućilo prerastanje u regionalnog transfernog prijevoznika.

Tome idu u prilog stručne procjene, prema kojima će područje jugoistočne Europe sljedećih godina postati najbrže rastuće aviotržište. Ove godine Zagreb očekuje 2,3 milijuna putnika, a ZAIC pak da će se u 20 godina broj putnika povećati na 8,2 milijuna.

Novoj Vladi preostalo je oko 90 dana za očitovanje o ponudi. Ako je prihvati, ZAIC ima 180 dana za zatvaranje financijske ponude. Nakon što pruže dokaz da su zatvorili financijsku konstrukciju i utvrde raspored za nešto više od 1000 zaposlenih na sadašnjem aerodromu, potpisuje se Ugovor. Tada bi ZAIC preuzeo upravljanje sadašnjim aerodromom. U sljedećih godinu dana izradio bi se projekt, a aerodrom bi bio dovršen 2015.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 23:54