NAPETO U BAPSKOJ

FOTOREPORTER AFP-a: 'Hrvatski su mi policajci kod Bapske oteli opremu i bacili me u blato' MUP: 'Granicu je prešao ilegalno'

Fotoreporter Andrej Isaković požalio se da su hrvatski policajci na granici bili bezobrazni
 AFP, Linkedin

Oko 12.30 na graničnom prijelazu Bapska dogodio se incident između hrvatske policije i dva fotoreportera u kojem su, navodno, deblji kraj izvukli fotoreporteri. Sve to ispričao je Andrej Isaković, fotoreporter agencije AFP, koji tvrdi da su mu 'bezobrazni hrvatski policajci oduzeli opremu'.

- Krenuli su na mene, vikao sam da sam fotoreporter agencije France presse i da sam se jutros legitimirao kod njihovih kolega - priča Isaković za Blic .

- Tražili su od mene da im predam kartice. Jedan se zatrčao prema meni, sustigao me i oborio u blato. Oteli su mi na divljački način kamere i bacilli ih u voćnjak na hrvatskoj strani tako da ne mogu doći do njh. Isto su uradili i kolegi iz Engleske...

Iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije ocjenili su da je takav potez neprimjerenim i zatražili da se povede istraga i kazni policajac koji je, tvrde, nasrnuo na fotoreportera AFP-a Andreja Isakovića i jednog britanskog freelancera. Hrvatsku su pozvali da omogući normalne uvjete za rad svim novinarima koji izvještavaju s ovog područja.

U MUP-u nisu demantirali incident, ali su iznijeli svoju verziju priče...

- Od početka migracijske krize koju pratimo od 16.9.2015. uspostavljen je i dogovoren krizni način komuniciranja s predstavnicima medija koji je objavljen putem web stranice MUP-a. Na taj način dogovoren je način izvješćivanja kako s graničnih prijelaza, tako i iz objekta u kojima se obavlja prihvat i registracija migranata. Novinare se pravovremeno putem web stranice MUP-a, mailing lista i neposrednim kontaktima s djelatnicima odnosa s javnošću obavještava o svim relevantnim podacima i ni na koji način se ne ometa rad novinarskih ekipa i medijskih djelatnika na terenu. Tijekom današnjeg dana dvojica novinara stranih agencija pridružili su se migracijskom valu ljudi koji traže zaštitu i na taj način u Republiku Hrvatsku ušli na ilegalnom graničnom prijelazu. Navedeno je bilo nepotrebno i predstavlja povredu pravnih propisa Republike Hrvatske kao i nepoštivanje pravila kriznog komuniciranja. Upravo kako se ne bi ometao rad policije i ostalih službi na terenu svaki novinar mora poštovati dogovoren način rada na obostranu korist. Rad novinarskih ekipa omogućen je uz poštivanje policijskih uputa i upozorenja na terenu, uz predstavljanje novinarskim iskaznicama, a prijelaz državne granice moguć je samo na legalnim graničnim prijelazima s urednom dokumentacijom. Uvažavajući i cijeneći rad mnogobrojnih novinarskih ekipa koji prate migracijski val u Republici Hrvatskoj zahvaljujemo na objektivnom i korektnom izvješćivanju, međutim, u navedenom slučaju nema mjesta negodovanju i kritiziranju policijskog postupanja obzirom da su novinari upozoreni i s pripadajućom fotoreporterskom opremom vraćeni na područje Republike Srbije. U ovom trenutku sve snage na terenu trebaju biti usmjerene ka zbrinjavanju ljudi, a sve medijske djelatnike pozivamo na poštivanje dogovorenog načina izvješćivanja kao i na strpljenje prilikom rada na terenu - piše na stranici MUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:44