HRVATSKA POKAZALA VOJNU MOĆ

FOTOREPORTAŽA S NAJVEĆE VOJNE VJEŽBE U ZADNJIH 20 GODINA Kod Slunja u akciji tenkovi, helikopteri i MiG-ovi te više od 1000 vojnika

 Srđan Vrančić / CROPIX

Na vojnom poligonu 'Eugen Kvaternik' održana je pokazna vježba s bojnim gađanjem "Združena snaga 15", jedna od najvećih vježbi Oružanih snaga RH od Domovinskog rata.

U vježbi je sudjelovalo više od 1000 pripadnika svih ustrojbenih cjelina OSRH, a riječ je o prvoj vojnoj vježbi koja se provodila u četiri dimenzije ratovanja – na kopnu, moru, iz zraka te u cyber prostoru. U pripremi i provedbi vježbe sudjelovao je Glavni stožer i njegove pristožerne postrojbe, kopnene snage, HRM, zrakoplovstvo, logističke postojbe i specijalne snage, s tim da je 630 pripadnika sudjelovalo izravno u vježbi, 398 u potpori, a 28 pripadnika u upravljačkom tijelu vježbe. Cilj vježbe bio je pokazati integrirane sposobnosti OSRH-a i uspješnost uvođenja novih sustava i opreme u operativnu uporabu.

Vježbi su prisustvovali ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik GS OSRH general zbora Drago Lovrić, zapovjednici grana OSRH, generali, visoki dužnosnici OSRH-a i MORH-a, bivši i sadašnji, kadeti, kao i rektor te profesori Sveučilišta u Zagrebu i ostali uzvanici.

Tom prilikom ministar Kotromanović čestitao je i zahvalio svima na trudu koji su uložili u organizaciju i provedbu ove vježbe, koja je provedena u izrazito teškim vremenskim uvjetima, te je rekao:

- Željeli smo pokazati da na kraju mandata ostavljamo Oružane snage spremnima za sve zadaće koje proizlaze iz Ustava. Za njih ćemo biti spremni kao što ćemo biti spremni i za misije koje se provode diljem svijeta u kojima će naši vojnici participirati - izjavio je ministar Kotromanović.

FOTOGALERIJA: Velika vojna vježba kod Slunja

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić rekao je kako je ovo najveća vojna vježba koju su OSRH provele u mirnodopskom razdoblju.

- Danas smo pokazali kako hrvatski vojnik integrira sve svoje sposobnosti te je spreman obraniti hrvatski teritorij. Mi upravo radimo na našoj doktrini integrirane bitke i na novoj vojnoj strategiji tako da smo kroz ovu vježbu testirali sve te mogućnosti.“, izjavio je general Lovrić. Naglasio je i zadaću mornarice u vježbi, snimka koje se mogla vidjeti na postavljenim monitorima, a provedena je na vojnom poligonu „Dugi otok“. „Vidjeli smo integrirano djelovanje raketa RBS-15 i topničko djelovanje na moru što pokazuje da je HRM pored svih zadaća u okviru Obalne straže, u operaciji spašavanja migranata i borbi proti pirata, sposobna u borbenoj operaciji zaštiti hrvatski teritorij, uništiti svaki cilj na moru i zemlji udaljenosti do 80 kilometara - zaključio je general Lovrić.

Direktor vježbe, brigadir Ivica Matanović rekao je kako je "vrlo zadovoljan provedenom vježbom, a tu posebno želim istaći izuzetan trud, rad i sposobnost pripadnika Glavnog stožera i pripadnika grana OSRH-a koji su pripremali i sudjelovali u vježbi".

U vježbi su sudjelovale snage borbene grupe mehaniziranog pješaštva ojačane bitnicom samohodnih višecjevnih lansera rekata, vodom tenkova, vodom terenskih vozila M-ATV i vodom minobacača 82 mm, dvije raketne topovnjače HRM-a, dva aviona MiG-21, transportni helikopteri Mi-8 i višenamjenski helikopter helikopteri Mi-171Š HRZ-a i PZO-a, specijalne snage iz Zapovjedništva specijalnih snaga, vod elektronskog izviđanja Središnjice za obavještajno djelovanje, vod Vojne policije Pukovnije Vojne policije, tim za kibernetičku obranu sastavljen od pripadnike Uprave za komunikacijsko-informacijske sustave i Središnjice komunikacijsko-informacijskih sustava, skupina za kontrolu kretanja i desetina za rukovanje gorivom Zapovjedništva za potporu.

Vježba je započela zaštitom komunikacijsko-informacijskih sustava od kibernetičkog napada, a zatim je nastavljena djelovanjem MiG-ova na ciljeve na zemlji, nakon čega je uslijedilo združeno djelovanje specijalnih snaga i helikoptera HRZ i PZO-a uz djelovanje topničkih i protuoklopnih postrojbi uz manevarsko kretanje mehaniziranih snaga. Također, uz provedbu napada, uništenje protivnika i ovladavanje objektima, prikazana je zračna evakuacija ranjenih pripadnika te djelovanje logističkih operacija uz nadzor i regulaciju Vojne policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:04