BITKA S POPLAVAMA

FOTO: VODA JE DOŠLA DO KUĆA! Poplavljen velik dio Čičke Poljane, ljudi spremni za hitnu evakuaciju

 CROPIX

NOVO 16:10 Zagrebački župan Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za područje Vrbovca, Velike Gorice te općina Rugvice i Pokupskoga zbog iznimno velike količine kiše koja je 11., 12. i 13. valjače uzrokovala poplave, priopćio je danas Ured župana.

Nakon te odluke općinska i gradska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dužna su u zakonskom roku procijeniti štetu i upisati je u Registar šteta za poljoprivredu, koji je u primjeni od 2. siječnja ove godine, a za građevinske objekte i ostale štete dostaviti izvješće Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, ističe se u priopćenju.

Poplave u Vrbovcu uzrokovale su štetu na obiteljskim kućama u katastarskim općinama Brčevcu, Luci, Lonjici Žunce, Peskovcu, Pirakovcu i Poljanskome Lugu. Poplava je onečistila i bunare na cijelom područja Vrbovca, uništila poljoprivredne kulture i usjeve te gospodarske objekte.

Velikogorička naselja Ogulinec, Buševec, Mraclin, Okuje, Rakitovec, Turopolje, Čička Poljana, Jagodno, Kuče, Ribnica i Petrovina također su pretrpjela štetu na poljoprivrednim površinama te na gospodarskim i stambenim zgradama.

U općini Rugvici u katastarskim općinama Hrušćici, Okunšćaku, Rugvici, Novakima Oborovskim, Oborovu, Leprovici i Ježevu u poplavi zbog izlivenoga potoka Črnca i melioracijskih kanala u zaobalju Save uništeni su objekti i poljoprivredne površine.

U pokupskoj općini izlivena Kupa poplavila je poljoprivredne kulture te gospodarske i stambene zgrade u naseljima Lijevim Štefankima, Auguštanovcu, Lijevom Degoju i Pokupskome. Poplava otežava promet na državnim, županijskim i lokalnim cestama, a aktivirano je i nekoliko klizišta.

-------------------------------------

Veliki dio Čičke Poljane već je poplavljen, voda je došla i do kuća, očekuje se vodostaj kao i kod lanjske poplave (325 na sifonu Odra), a možda i veći. Dobrovoljna vatrogasna društva na terenu su i pune vreće pijeskom te nastoje zaštiti kuće.

Zapovjednik velikogoričkog Stožera za zaštitu i spašavanje Stjepan Kos ponovno je apelirao na mještane da podignu stvari u svojim domovima i budu u stanju pripravnosti. Za starija domaćinstva osigurani su i timovi koji će im pomoći u sklanjanju stvari.

U slučaju potrebe osigurana su dva prihvatna centra za eventualnu evakuaciju, u Osnovnoj školi Vukovina i sportskoj dvorani u Velikoj Gorici.

Raste i razina vode u potoku Ribnica i Želin, pa se na stanje pripravnosti upozoravaju i mještani Ribnice.

Vodeni val koji se očekuje sutra iz Slovenije ipak će biti manjih razmjera nego li je to prvotno najavljeno i prema informacijama Hrvatskih voda trebao bi proći velikogoričko područje bez većih problema.

Na samom savskom nasipu rade se zečji nasipi. Sve službe su na terenu i na raspolaganju u slučaju dodatnih potreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 12:26