SNAŽNA CIKLONA TEODOR

FOTO, VIDEO: OLUJA POHARALA HRVATSKU Kod Varaždina stablo ubilo muškarca, deseci ljudi ozlijeđeni

Najavljeno pogoršanje vremena izazvalo je kaos u gotovo cijeloj Hrvatskoj. Zbog udara orkanskog vjetra zatvorene su autoceste i državne ceste, a problema zbog vjetra, obilne kiše i srušenih stabala ima diljem zemlje
Varazdin, 111113.U opcini Martijanec na rijeci Plitvici dobrovoljna vatrogasna drustva izgradjuju zecji nasip u slucaju da se Plitvica na tom podrucju izlije iz korita.Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
 Željko Hajdinjak / CROPIX

NOVO 20.58 - U kasnim poslijepodnevnim satima proglašeno je uvođenje izvanrednih mjera za obranu od poplave za sliv rijeka Bednje i Plitvice u Varaždinskoj županiji, javlja varaždinski centar 112.

Najteža je situacija u Hrastovljanu kraj Ludbrega, gdje je u tijeku izgradnja zečjih nasipa koji bi to mjesto trebali zaštiti od poplave. Loša je situacija i u mjestu Apatija kraj Ludbrega, gdje se Bednja počela prelijevati u staro korito nakon što je probijen rub korita u duljini od 400 metara. Ugroženo je još jedno mjesto u blizini Ludbrega, Kapela Podravska, gdje je izgrađen zečji nasip koji bi trebao spriječiti daljnje izlijevanje Bednje.

VIDEO: SNAŽNO NEVRIJEME U RIJECI Orkanska bura podigla vatrogasca u zrak!

Bednja se izlila i u svom gornjem toku zbog čega je zatvorena županijska cesta između Trakošćana i Bednje. U općini Beretnice voda je prodrla na farmu pilića a ugroženi su i neki objekti u općini Sveti Ilija kraj Varaždina.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar potvrdio je za Hinu da je situacija teška ali je rekao da ne bi trebalo doći do većih problema i poplava, kakve su bile u proljeće ove godine. Prema prognozi kiša bi trebala prestati i situacija će se normalizirati u slijedećih nekoliko sati te tijekom noći, kazao je Štromar.

------------------------------------------

NOVO 20.56 - Do pet sati ujutro do Karlovca će, po službenoj procjeni Hrvatskih voda, doći veliki vodeni val, tako da se očekuje da će vodostaj Kupe porasti 726 centimetara, sa 693 centimetara, koliko je izmjereno u 20 sati.

Kad je vodostaj iznad 700 centimetara, nastupaju redovne mjere obrane od poplave.

Za sada vode na cestama nema, osim na lokalnoj cesti u Priselcima gdje se iz korita izlila Dobra. Građani u karlovačkim naseljima Mekušje, Husje i Drežnik upozoreni su na predstojeće plavljenje prometnica na uobičajenim mjestima.

Vrhunac vala očekuje se između četiri i šest sati, ali se to ne može precizno tvrditi jer su i Korana i Kupa zbog obilnih kiša velike pa bi se nadolazeći val mogao pretvoriti u sporiji tzv. produženi val, rekla je Hini voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak.

"To je visoki vodostaj, ali nam je u posljednje vrijeme postao čest. Posljednji velik vodostaj s poplavama bio je i veći od očekivanog, u siječnju 2013. godine. Razlog je u hidrometeorološkim ispadima koji se u posljednje vrijeme događaju u kraćim razmacima nego što je to bilo ranijih godina", kazala je Željeznjak.

Što se poduzetih mjera tiče interveniralo se tamo gdje se moglo. Zatvoreni su otvori u protupoplavnim zidovima, a spremne su i vreće u skladištu Pomoćnog centra obrane od poplave Hrvatskih voda. Za sada su vreće isporučene samo u Slunj zbog izlijevanja Slunjčice i u Volavje kod Jastrebarskog, zbog izlijevanja potoka Volavčića. Na području Jastrebarskog vatrogasci su tijekom dana zbog visokih voda imali čak 60 intervedncija.

Građani se u slučaju potrebe danonoćno mogu obratiti Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje na telefonski broj 112.

-----------------------------------------------

NOVO 17:31 - Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta danas su otkazana sve katamaranske linije iz Splita prema srednjedalmatinskim otocima i u obrnutom smjeru, doznaje se od koordinatora Jadrolinijinog splitskog plovnog područja Ante Mrvice.

„U poslijepodnevnim satima zbog loših vremenskih prilika otkazano je isplovljavanje i trajekta iz Sumartina prema Makarskoj“, rekao je Mrvica za Hinu.

Ostale trajektne linije na splitskom plovnom području danas su prometovale.

Očekuje se da će se tijekom noći vremenske neprilike smiriti te da će se sutra normalizirati i katamaranski promet prema srednjedalmatinskim otocima, dodao je Mrvica.

--------------------------------------

17.18 - Zagrebački Zavod za hitnu medicinu danas je od 8 do 11 sati imao 50-ak intervencija, a od toga je njih 16 bilo zbog ozljeda građana na javnim mjestima zbog nevremena u Zagrebu.

Među hitnim medicinskim intervencijama bila je i pružanje pomoći 43-godišnjaku koji je pao s krova i ozljedio prsni koš, rekao je Hini dr. Marin Buljan, pročelnik terenske službe gradskog Zavoda za hitnu medicinu.

Dodao je kako su Zagrepčani pri padu ili zato što su na njih padale grane stabala, zadobili teške i lakše ozljede ruku, leđa, glave. Većina ozlijeđenih je zbrinuta u bolnicama.

-------------------------------------------------

NOVO 16:46 - Vrh vodenog vala rijeke Save prošao je kroz Zagreb, u 13 sati vodostaj je dosegnuo svoj maksimum od 330 centimetara i od tada je u laganom opadanju, doznaje Hina danas u Hrvatskim vodama.

"U idućim satima očekuje se daljnje opadanje vodostaja Save u Zagrebu. Nizvodno od Zagreba očekuje se daljnji porast vodostaja, te se u idućim satima očekuje proglašenje redovnih mjera obrane od poplava od Prevlake do Dubrovčaka", izjavio je Hini Tomislav Novosel iz Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda.

Istaknuo je kako je rijeka Kupa u Karlovcu i dalje u porastu od dvadesetak centimetara na sat (trenutni vodostaj u 15 sati je 608 centimetara) te se očekuje uvođenje redovnih mjera obrane od poplava i za rijeku Kupu u Karlovcu, kada vodostaj premaši referentnu vrijednost od 700 centimetara.

U Hrvatskom zagorju izlili su se manji bujični potoci na području grada Zlatara i Lobora i poplavili više objekata.

"Od sutra se više ne očekuju veće količine oborina, što će pozitivno utjecati na normalizaciju i stabilizaciju vodostaja u idućim danima", najavio je Novosel.

-------------------------------------

16:30 - Obilna kiša koja je noćas i jutros padala na dubrovačkom području zamutila je vodu na izvorima Omble i Palate, odakle se opskrbljuje dubrovčko područje, te je vodu za piće prije uporabe potrebno prokuhati.

Voda se zamutila na području grada Dubrovnika te na području Zatona, Orašca, Trstenoga, Brsečina i Elafita, priopćilo je Javno poduzeće "Vodovod" iz Dubrovnika.

Prije uporabe vodu za piće potrebno je prokuhati, a može se upotrebljavati za sanitarne potrebe. Iz "Vodovoda" napominju da se redovito provodi dezinfekcija i kontrola vode.

Na području Dubrovnika samo tijekom prijepodneva palo je 60 litara kiše po četvornome metru, što je uzrokovalo velike probleme u gradskom prometu.

Poplavljene su dvije kuće, jedna u Lapadu i jedna na Gruškoj obali, te prostorije Ronilačkog kluba "Orsan" na Lapadskoj obali, doznaje se u Županijskom centru 112 u Dubrovniku.

------------------------------------------

15:29 Velike štete bura je prouzročila u Opatiji gdje su oštećene neke od povijesnih znamenitosti tog turističkog grada. U parku Angiolina doslovno je čupala stoljetna stabla iz korijena, a zbog pada jednog stabla uuništen je dio spomen-zida na kojemu su nacrtane znamenite ličnosti koje su svojevremeno boravile u Opatiji. Također, uništen je dio lungomarea, jedne od najljepših obalnih šetnica na Jadranu, kao i dio parka ispod Casina Rosalie kojeg mnogi smatraju najljepšim malim parkom Opatije. Vijesti o novim štetama stižu praktički iz minute u minutu.

---------------------------------------------------------------------

15:14 Rijeka, kao i šira okolica grada, u ponedjeljak ujutro izgledali su, bez puno pretjerivanja, kao bojno polje. Po cestama, nogostupima i parkiralištima po čitavom gradu ležale su odvaljene grane, crijepovi s krovova, mjestimice i čitava stabla, prometni znakovi, rasvjetna tijela, posvuda je bilo razbijenih automobila, stakala, autobusi su vozili neredovito, a na cestama su bile gužve. Po cijelom gradu čule su se sirene vatrogasaca i hitne pomoći, zbog grana i stabala po prometnicama svakih par kilometara stvarale su se kolone, sa zgrada su padali komadi fasade, a nastradali su deseci, možda i stotine roleta na prozorima.

Sa svih strana stizale su informacije o štetama, ali nažalost i ozlijeđenima kojih je ovaj puta bilo podosta. Najgore su prošla dva radnika koja su završila u Jedinici intenzivnog liječenja. Nisu poznate sve okolnosti pod kojima je došlo do nesreće, ali najvjerojatnije su pali sa skele, odakle ih je srušio udar bure. Prema informacijama iz Policijske uprave primorsko-goranske, nesreća se dogodila oko 7,40 sati ujutro, a ozlijeđeni radnici završili su u šest metara dubokoj provaliji pored ceste u blzini teniskih terena u riječkom naselju Marčeljeva Draga.

Kako nam je rekao doktor Mladen Ivanovski, jedan od radnika nakon operacije je smješten na odjel traumatologije i stanje mu je nešto manje kritično, no drugi je, na žalost, zadobio teške ozljede mozga i u šok sobi je, i dalje u životnoj opasnosti. Nevezano s ovim slučajem, prema riječima doktora Ivanovskog teško je stradao i jedan muškarac kojeg je udar bure srušio te je udario glavom, zadobivši teške ozljede mozga i također je u kritičnom stanju. Iako se za sada ne može govoriti o prognozama, relativno dobra vijest je, kako kaže Ivanovski, da pored mozga drugi organi nisu stradali.

---------------------------------------------------------------------

13:37 „Teodor“ je u Zadru počeo obarati stabla još u noći s nedjelje na ponedjeljak kada su u Ulici hrvatskog Sabora intervenirali vatrogasci, a nešto iza osam sati ujutro u Ulici Miroslava Krleže stablo su uklonili radnici Nasada. Komunalci su još jednom morali intervenirati iza podneva kada je orkanski udar bure u gradskom parkiću ispod zgrade Narodnog lista iz zemlje iščupao veliko stablo lipe.

Potpuno je uništen Peugeot 206 kojega je deblo jednostavno poklopilo, a oštećeno je i nekoliko okolo parkiranih automobila, pa je promet oko stare zgrade Tehničke škole blokiran dok komunalci ne raščiste prometnicu. Građani su upozoravali i na crijepove koji lete sa Tehničke škole, a pod stabla je doveo i do prekida u opskrbi električnom energijom u cijelom kvartu. Izneređen je i pomorski promet, pa su otkazana katamaranska linija Zadar-Premuda-Silba—Olib, te trajektna linija Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist. Za sav promet zbog orkanskog vjetra zatvorene su autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje u oba smjera, ali i državna cesta Maslenica- Zaton Obrovački, te Jadranska magistrala od Bakra do Svete Marije Magdalene. Promet je obustavljen i preko Paškog mosta.

U Podvelebitskom kanalu orkanski udari bure dosežu brzinu od 200 kilometara na sat. Ipak, ako je netko pripremljen za ovakvo nevrijeme, onda su to stanovnici tog dijela Zadarske županije, pa su u Ražancu ribari u mjesnoj luci pazili da ne dođe do oštećenja privezanih brodova. Nije nam ovo prva bura u životu, navikli smo se, mirno su konstatirali ražanački ribari. U Gračacu je kod Mazina zabilježen i prvi ovogodišnji snijeg, a ozbiljnije snježne padaline meteorolozi očekuju u subotu i nedjelju no tamošnji cestari tvrde da su spremni i da su već počeli posipati ceste iako se snijeg nije zadržao ni do ponedjeljka ujutro.

Osim što ometa pomorski i cestovni promet, bura je odgodila i za ponedjeljak zakazanu dezinsekciju na području grada Zadra, pa će možda makar to donijeti neku uštedu jer se očekuje pad temperature i okašnjeli „nestanak zimskih komaraca“.

---------------------------------------------------------------------

13:27 Voditelj Centra za hitnu medicinu riječkog KBC-a na Sušaku Alen Protić potvrdio nam je veliki prilijev ozlijeđenih pacijenata zbog bure. Prema njegovim riječima, novi pacijenti s težim ili lakšim ozljedama pristižu otprilike svakih pola sata do sat. Radnici iz Marčeljeve Drage smješteni su u Jedinicu intenzivnog liječenja i stanje im je i dalje kritično. - Osim dvojice koja su teže ozlijeđena i smještena na JIL imali smo do sada desetak fraktura i desetak lakše ozlijeđenih - rekao nam je doktor Protić.

Pogledajte video jakog nevremena koje je danas pogodilo Rijeku.

---------------------------------------------------------------------

12:40 VARAŽDIN Nevrijeme praćeno jakom kišom i olujnim vjetrom odnijelo je i svoju prvu ljudsku žrtvu. U Mirkovcu Brezničkom poginuo je muškarac (46) na kojeg se srušilo drvo nakon jakog udara vjetra.

Nesreća se dogodila na farmi Krofak u ponedjeljak prijepodne kad se na zaposlenika (46) u krugu farme, uslijed jakog udara vjetra, srušilo drvo kestena. Muškarac je pritom zadobio ozljede od kojih je preminuo na mjestu događaja. Više detalja oko nesreće bit će poznato nakon policijskog očevida.

---------------------------------------------------------------------

12:30 Na zagrebačkoj Ilici urušilo se stablo te je u prekidu autobusna linija br. 146. Fotografije nam je poslao čitatelj.

---------------------------------------------------------------------

12:28 Radnici koji su pali s osam metara visoke skele u Marčeljevoj Dragi trenutno su na operaciji i još uvijek su u životnoj opasnosti. Riječki KBC zbog nevremena rade u otežanim uvjetima, a zabilježena je materijalna šteta na zgradama bolnice. Povrijeđenih djelatnika i pacijenata, srećom, nema. Operacijski program koji nije hitan otkazan je zbog tehničkih problema u glavnoj zgradi na riječkom lokalitetu. U KBC-u kažu da su pristupi Centrima za hitnu medicinu na Sušaku i Rijeci osigurani, dok je na Kantridi, gdje se srušilo stablo kod Dječje bolnice, osiguran alternativni pristup.

KBC Rijeka zamolio pacijente da ne dolaze na preglede ako nije hitno. Oni koji ipak dođu bit će primljeni uz moguće kašnjenje, a naručenim pacijentima koji nisu uspjeli doći na pregled bit će zakazan novi termin.

---------------------------------------------------------------------

11:56 Kako neslužbeno doznajemo, u riječkoj Hitnoj pomoći imali su najmanje 20 intervencija zbog ozlijeđenih uslijed bure. Radnici iz Marčeljeve Drage su, navodno, u životnoj opasnosti. Policija ne potvrđuje za sada neslužbene informacije da su pali sa skele s osam metara visine. U Rijeci su danas otkazani svi sprovodi, kao i poslijepodnevna nastava, s obzirom da se predviđa pojačanje vjetra.

---------------------------------------------------------------------

11:45 - Zbog obilnih kiša i daljnjeg rasta vodostaja rijeka Plitvice i Bednje u Varaždinskoj županiji, Hrvatske vode su od 9 sati proglasile mjeru redovnog stanja obrane od poplave za sliv tih dviju rijeka.Budući je već došlo i do izlijevanja rijeke Plitivce zatvorena je županijska cesta između Jalžabeta i Šemovca kraj Varaždina, a zbog izlijevanja rijeke Lonje zatvorena je županijska cesta Paka-Makojišće Donje, kraj Novog Marofa. Zbog odrona zemlje i rušenja nekoliko stabala zatvorena je lokalna prometnica u Brezničkom Humu.

FOTO, ZAGREB: JAKI UDARI VJETRA SRUŠILI DIO ZGRADE PAROMLINA Prijeti urušavanje cijele zgrade!

Olujno nevrijeme uzrokovalo je i poteškoće u prometu u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje su pojedine prometnice popljavljene, ali do prekida prometa nije došlo već se odvija otežano.

Jak vjetar rušio je stabla i električne stupove zbog čega je u pojedinim dijelovima županije došlo do prekida opskrbe električnom energijom. Zbog obilnih padalina poplavljen je veliki broj obiteljskih kuća, najviše u gradu Zlataru te na području općini Lobor- javljaju iz Centra 112.

---------------------------------------------------------------------

7:41 - Jako nevrijeme pogodio je jutros cijelu Hrvatsku. U Zagrebu puše jak vjetar i nosi stabla, kontejnera, a nemoguće je hodati s kišobranom jer ih trga. Negdje oko ponoći u Zagrebu su udari vjetra bili oko 60 km/h, a a vatrogasci cijelu noć idu na intervencije diljem grada.

Krk: Rekordni udari bure

Na Krčkom mostu jutros u 7,58 sati zabilježen je rekordni udar bure od čak 221,8 kilometara na sat, potvrđeno je iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Jutrošnji udar orkanske bure premašio je dosadašnji zabilježeni rekord na tom mostu od 220,7 kilometara na sat, koliko je zabilježeno 4. veljače prošle godine. Najjača ikad izmjerena bura u Hrvatskoj bila je ona na Masleničkom mostu u noći s 21. na 22. prosinca 1998. U toj tzv. božićnoj buri udari su iznosili 248,4 kilometra na sat.

U DHMZ-u očekuju kako će snaga jutrošnjih udara bure tijekom dana biti i premašena. Najjaču buru i dalje očekuju na Krčkom mostu, no olujni se udari, ne tako jaki, mogu očekivati i pod južnim Velebitom, na Masleničkom i Paškom mostu te na sjevernom Jadranu. Sjeverac će se dijelom u unutrašnjosti smiriti tijekom poslijepodneva, no do njegovog potpunog smirivanja neće doći prije drugog dijela utorka.

Na moru će, najavljuju iz DHMZ-a, cijeli dan puhati bura koja će se početi smirivati tek djelomično sutra prije podne, a do kraja dana u potpunosti.

Rijeka: Bura ruši stabla i diže krovove, uništeni automobili, ima i ozlijeđenih

Orkanska bura tijekom noći i jutra rušila je stabla i nosila krovove u Rijeci i na širem riječkom području. Za promet je zatvorena riječka zaobilaznica u oba smjera, između čvorova Škurinje i Orehovica, a stabla koja su pala na ceste, kao što je to bio slučaj kod Dječje bolnice na Kantridi, pravila su problema u prometu pa su autobusi kasnili i vozili zaobilaznim rutama, a u centru grada su vladali prometni zastoji. Zbog bure je danas zatvoren Sveučilišni kampus na Trsatu, gdje su udari snažni čak 170 kilometara na sat. Na Kozali su, recimo, zabilježeni udari bure od 112 kilometara na sat, na riječkom lukobranu 133, a na Krčkom mostu, koji je također zatvoren za promet, kao i jadranska magistrala od Bakra do Svete Marije Magdalene, čak 220 kilometara na sat.

Kod opatijske osnovne škole srušena je grana i ozlijeđene su tri djevojčice koje su zbog prijeloma završile u Dječjoj bolnici. Prema prvim informacijama, tri djevojčice lakše su ozlijeđene. Kako su nam rekli u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, događaj se zbio oko 7.40 sati u dvorištu ispred škole, a djevojčice je zahvatila krošnja srušenog stabla. Dvije su zbrinute na hitnoj pomoći KBC-a Sušak, a jedna u Dječjoj bolnici Kantrida i sve je prošlo bez težih posljedica.

Teže su stradala dvojica radnika u Marčeljevoj Dragi. Neslužbeno, radi se o prijelomima te ozljedama kralježnice i glave. U policiji kažu da su te dvije osobe oko 7.40 sati odbačene ispod razine kolnika u blizini teniskih terena.

Lakše tjelesne ozljede zadobio je vozač automobila koji se prevrnuo u blizini Dininih postrojenja u Omišlju na Krku, a orevrtanje kamiona na Grobniku, u blizini restorana putnik, prošlo je srećom bez ozljeda.

Vjetar je nosio salonitne ploče kod parkirališta u Rikard Benčiću pa je oštećeno nekoliko automobila, a digao je i limeni krov u Ulici Milutina Barača te oštetio krov osnovne škole Kozala. Prema prvim informacijama, stabla su srušena i na Kozali kod marketa, na dječje igralište kraj vrtića na Belvederu te u Garićima. U Rijeci je zabilježeno i nekoliko prometnih nesreća, adežurne službe izdale su upozorenje građanima da se ne kreću gradom ukoliko ne moraju te da imaju zatvorene prozore, a ako se nešto dogodilo na njihovoj zgradi, da čekaju dolazak vatrogasaca.

Snažna bura srušila je balon bazena na Kantridi, no srećom, sve je prošlo bez ozlijeđenih. Također, uništen je šator na riječkoj rivi kojeg vjetar opasno propinje, kao da je jedro. U remontnom brodogradilištu Viktor Lenac u Kostreni odvezao se brod, a vrlo brzo su reagirali remorkeri koji ga tegle prema sidrištu.

Snijeg na Sljemenu, na Zavižanu smetovi od čak pola metra

Snijeg je pao na Sljemenu, Zavižanu, Platku, Pargu, vrhu Učke i višim predjelima Gorskog kotara, a zabijelio se i Klek iznad Ogulina, javlja Crometeo.

I na sjevernom Velebitu pao je snijeg, a od meteorologa Ante Vukušića doznaje se da je na Zavižanu palo 8 centimetara snijega, pri čemu olujni vjetar savara snježne smetove mjestimice više od pola metra. Olujni vjetar na mahove s orkanskim udarima u Podgorju je prouzročio kvarove na dalekovodima. Bez struje je više kuća na području Barić Drage, doznaje se u gospićkoj Elektri.

Zatvorena autocesta A1

Zbog orkanskog vjetra za sav su promet zatvorene autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje u oba smjera, državna cesta D54 Maslenica- Zaton Obrovački, Jadranska magistrala (D8) od Bakra do Svete Marije Magdalene, Krčki i Paški most, te riječka obilaznica između čvorova Orehovica i Škurinje u oba smjera, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka- Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica u oba smjera (obilazak za ostala vozila je državnom cestom D3 kroz Gorski kotar.

Na autocesti A7 od čvora Draga do Šmrike ( D8) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na autocesti A2 Zagreb- Macelj između čvorova Krapina i Đurmanec i na A7 između čvorova Vežica i Draga dodatno i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Jak vjetar usporava promet i na autocesti A1 između tunela Male Kapele i čvora Otočac te čvorova Zadar 2 i Pirovac.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni zemlje i kamenja. Iz HAK-a upozoravaju vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Zbog srušenih stabala zatvorena je za sav promet Sljemenska cesta u Zagrebu.

Izlazak teretnih vozila pojačan je na Bajakovu u Bregani.

U prekidu su trajektne linije Brestova-Porozina, Valbiska- Lopar, Prizna- Žigljen i Stinica- Mišnjak, te katamaranska Novalja-Rab-Rijeka, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Korčula-Hvar-Split.

Zbog rekonstrukcije trajektnog pristaništa u luci Prizna, od 18. studenog trajektni promet prema Pagu odvijat će se preko linije Stinica - Stara Novalja, dok će sadašnja linija Žigljen - Prizna biti u prekidu. Plovidbeni red odnosno vremena polaska trajekta bit će pravodobno objavljeni na službenim stranicama Jadrolinije.

Fotografije posljedica nevremena možete nam poslati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

ZET: prometuje autobusna linija 103, a obustavljene 203, 140 i 226

ZET je jutros javio kako autobusna linija 103 (Britanski trg- Kraljevec), koja je bila obustavljena zbog stabla koje se prepriječilo preko ceste, prometuje redovito cijelom dužinom trase.

Iz istoga je razloga linija 129 (Vrhovec – Mandaličina) skraćena do starog okretišta na Vrhovcu, linija 227 (Svetice–Gornji Bukovec–Jazbina– Bliznec) preusmjerena je preko Čreta, a linija 105 (Britanski trg–Kaptol) do Ilirskog trga.

Autobusna linija 203 (Svetice–Vinec–Krematorij) obustavljena je do daljnjega, kao i izvanredna linija 140 (Mihaljevac–Sljeme) i 226 (Kaptol– Remete –Svetice).

Zbog odlomljene grane koja je, uslijed olujnog vjetra, pala na žice gornjega voda na Maksimirskoj cesti, tramvaji ne voze do Dubrave, već putnike od Maksimira voze autobusi, izvijestio je Zagrebački električni tramvaj (ZET).

Zbog toga tramvajske linije 4, 7, 11 i 12 prometuju do zaokretnice Maksimir, od kuda će putnike do Dubrave prevoziti autobusi.

Najnovije obavijesti o preusmjerenim tramvajskim i autobusnim linijama ZET-a pročitajte OVDJE. (H)

Olujna bura prijeti brodicama u novljanskim lukama

NOVI VINODOLSKI - Jaka bura koja je od jutra zatvorila gotovo sve sjevernojadranske morske i kopnene prometnice, zaprijetila je i nanošenjem šteta brodicama u lukama i lučicama. Tako su u novljanskoj luci mnogi vlasnici brodova, jahti i jedrilica obilazili svoje vezove da bi provjerili u kakvom su stanju njihova plovila.

Na vrhu novljanske "Male rive" rano ujutro opasno se nagnuo 'krstaš' NO 1000, ali ga je vlasnik, Novljanin Robert Žmikić koji je na vrijeme priskočio zajedno s nekolicinom sugrađana i službujućih časnika u Lučkoj kapetaniji, uspio dodatno osigurati konopima.

Prema riječima šefa Ispostave Lučke kapetanije, kapetana duge plovidbe Miljenka Žanića, u luci je stanje kaotično, ali nasreću štete nema. "Mnogi će vlasnici brodica dežurati čitav dan i osiguravati svoje vezove, ali se nadamo da neće biti većih šteta", poručio je Žanić. Bura je zasad, koliko je poznato, nanijela i manje štete na objektima, krovovima i opremi prometnica na novljanskom području. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 02:30