PREBRZO PLOVIO

FOTO: VELIKA DRAMA U RIJECI Malteški brod dug 139 metara pramcem tresnuo u luku

 MPPI

Brod za prijevoz generalnog tereta 'Cherokee', koji plovi pod malteškom zastavom, doživio je nesreću uslijed pristajanja u riječku luku, objavilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Lučka uprava Rijeka izvijestila kako je ovom prilikom oštećeno lučko pristanište te da su djelatnici Kapetanije pokrenuli istragu o uzrocima nezgode.

- Prema prikupljenim podatcima utvrđeno je da se pomorska nezgoda dogodila danas u 9.43 sati, kada je motorni brod privatnog brodara dužine 139 metara, širine 16.5 metara, snage strojeva od 1766 KW i mase od 4962 bruto tona, s 13 članova posade, prilikom manevra prilaska pristaništu zbog prevelike brzine pramcem udario u vez na poziciji Praška obala - zapad - piše u priopćenju Ministarstva.

Na sreću, nitko od članova posade nije ozlijeđen, a od udara su nastala oštećenja na pristanišnom vezu, a polomljen je i jedan bokoštitnik. Što se štete na brodu tiče, nije utvrđeno veće oštećenje osim površinskih ogrebotina.

Kako je istaknuto, kod zapovjednika malteškog teretnog broda K.O. (1963), koji je porijeklom iz Ukrajine, nije utvrđena alkoholiziranost.

Prema izvještaju lučkog peljara, zapovjednik prilikom pristajanja nije na vrijeme smanjio brzinu broda, tj. kasno je uočio da se prevelikom brzinom približava obali pa je unatoč tome što je uključio puni pogon unatrag došlo do udara i oštećenja obale.

Iz Lučke uprave Rijeka su obavijestili kako se procjenjuje šteta te da se priprema odštetni zahtjev prema vlasniku broda.

Osim toga, inspektori su obavili uviđaj te će prekršajnim nalogom kazniti zapovjednika broda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 10:42