VATRENI OBRUČ

FOTO: U PONIKVAMA IZGORJELA CRKVICA, KUĆE JEDVA OBRANJENE Putin nudi pomoć Hrvatskoj i BiH u gašenju požara

Nema povlačenja vatrogasnih snaga. Dolaze i vatrogasci iz drugih krajeva Hrvatske...
 Tonci Plazibat / CROPIX

>>> NOVO 7:42 - Ruski ministar za izvanredne situacije Vladimir Pučkov ponudio je pomoć Hrvatskoj i BiH u gašenju požara, objavila je ruska novinska agencija TAŠ, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Ministar je poslao telegrame s ponudom u praktičnoj pomoći za sređivanje prirodnih katastrofa ministru unutrašnjih poslova Hrvatske Ranku Ostojiću i ministru za sigurnost BiH Draganu Mektiću - navodi se u priopćenju ruskog Ministarstva za izvanredne situacije.

U priopćenju se ističe da je rusko Ministarstvo za izvanredne situacije spremno odmah poslati modernu opremu za borbu protiv požara u Hrvatsku i BiH, među kojima avione 'il-76' i 'Be-200' te stručnjake i spasioce s opremom kako bi pomogli u gašenju požara i pružili podršku.

Avion 'il-76' poznat je i po imenu 'vodeni bombarder' jer može izbaciti 42 tone vode na mjesta zahvaćena požarom.

-----------------------------------

23:12 'Za sada je sve pod kontrolom, kuće su obranjene', izjavio je za HRT glasnogovornik Stožera za spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović govoreći o stanju u Ponikvama. Vjetar, zbog bure, nosi vatru prema vrhu brda.

Prema izvješću Vatrogasnog operativnog središta, požar je aktivan uz rubni dio mjesta te se i dalje aktivno gasi, a uključeno je oko 150 vatrogasaca s 35 vozila. Procjenjuje se da je požarom zahvaćena površina od oko 1400 ha.

Kod mjesta Trstenik na Pelješcu također je u tijeku sanacija požarišta. Kapaciteti na terenu uključuju 100 vatrogasaca s 20 vozila. Procjenjuje se da je opožareno otprilike 1200 ha.

-----------------------------------

22:27 Policija je kod uvale Prapratno u blizini Stona, na mjestu gdje se stvorila poveća kolona vozila jer je cesta bila zatvorena, počela puštati promet, nakon čega je nastalo veliko oduševljenje među vozačima. Iako potvrde nema, to bi moglo značiti da se situacija na požarištu poboljšala.

-----------------------------------

21:36 Vatrena fronta ispod i iznad pelješke ceste su se spojile i jaka bura nosi plamen prema naselju Ponikve, rekao je u četvrtak navečer glasnogovornik Stožera za spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović.

'Spojile su se dvije fronte, ispod i iznad ceste, koja je zatvorena za promet. Vatra je već prošla prvi niz kuća kod zaseoka Paragovići. Brane se kuće, jaka bura nosi plamen prema mjestu Ponikve koje se prostire na nekoliko kilometara', rekao je Cvjetinović. Upozorio je kako postoji mogućnost da požar, ako se ne zaustavi, dođe do Stona.

Cvjetinović je također demantirao navode pojedinih medija kako je trenutno u tijeku evakuacija Ponikava.

'To je netočna informacija, ne radi se nikakva evakuacija', istaknuo je.

FOTOGALERIJA: Prizori požara u Ponikvama

-----------------------------------

21:25 Pelješac je već satima u potpunosti cestovno odsječen od svijeta, policija već na izlasku iz Stona prema Ponikvama blokira promet. Stvorila se velika kolona vozila, većinom je riječ o turistima.

Trenutno se do Pelješca može doći samo trajektom, linijom Ploče-Trpanj i tako će i ostati dok situacija ne bude dovoljno sigurna da bi se promet cestom mogao normalno odvijati.

-----------------------------------

21:04 Jutarnji neslužbeno doznaje da je u Ponikvama u potpunosti izgorjela crkvica svetog Marka. Vatrogasci zasad ne žele potvrditi tu informaciju, a pristup do tog dijela mjesta mije moguć.

Žestoka bitka s vatrom još traje, kuće na prvoj liniji zasad su obranjene, no vjetar i dalje nosi oganj točno u smjeru mjesta.

Na teren su stigle i ekipe hitne pomoći, no zasad nije jasno je li bilo potrebe za njihovom intervencijom. Zbog dima se sve teže diše, ljude peku oči...

Poluotoku Pelješcu oko 20 sati i 20 minuta vraćena je opskrba električnom energijom. Glasnogovornik Elektrojuga Tihomir Matić rekao je kako električnu energiju nije dobio samo zaselak Zabrđe. 'Na zahtjev vatrogasaca na Pelješcu je isključena struja oko 16, 30 sati, a sada je vraćena svugdje osim u Zabrđe. Tamo je nažalost oštećen vod i radimo na saniranju oštećenja', rekao je Matić.

-----------------------------------

20:12 Vatra se približila na 40-ak metara od kuća, vjetar cijelo vrijeme jača, i ovo će biti vrlo teško zaustaviti.

Nadljudskim naporima gasitelji nastoje obraniti prvu kuću na putu ognja, ali vjetar puše ravno prema njoj...

-----------------------------------

19:58 Reporter Jutarnjeg koji je trenutno u Ponikvama javlja nam da je cijelo mjesto u dimu i plamenu te da se situacija u posljednjih sat vremena dodatno pogoršala. Puše jak vjetar, a za razliku od drugih dijelova Hrvatske, ondje zasad nema ni naznaka kiše, koja bi pomogla gasiteljima u teškoj bitci.

Vatra doslovce guta sve i na sve strane, ponajviše maslinike, promet je u potpunosti blokiran, a vatrogasci nadljudskim snagama zasad uspijevaju obraniti kuće u Ponikvama.

Mještani im pomažu i terenom hodaju uglavnom noseći maske na licima jer je disati gotovo nemoguće bez njih.

Plameni jezici dosežu visinu od 10-15 metara. Situacija je krajnje kritična.

-----------------------------------

19:34 Brzom intervencijom vatrogasaca na predjelu Slanoga lokaliziran je požar koji je vjetar u četvrtak ponovno aktivirao nakon što ga je u srijedu navečer uzrokovao grom, doznaje se od dubrovačkih vatrogasaca.

Na terenu je 25 pripadnika vatrogasne postrojbe Dubrovačkih vatrogasaca, JVP Dubrovačkog primorja i dobrovoljnih vatrogasnih društava Slanog i Zatona, a vatra je zahvatila 500 metara četvornih. Zbog bure, tijekom noći vatrogasci će čuvati požarište.

Grmljavinsko nevrijeme koje je oko 16,30 sati pogodilo šire splitsko područje uzrokovalo je čak tri požara na Braču, doznaje se u splitskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP). Pretpostavlja se da su gromovi uzrokovali dva požara u Pučišćima, od kojih je jedan u blizini Jadrankamena, te treći iznad Bola. Na terenu su vatrogasci lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava, a trajektom iz Splita stiže im pomoć kolega iz JVP-a. Gori borova šuma koju trenutačno gasi dvadesetak vatrogasaca i pet vozila.

FOTOGALERIJA: Požar u Ponikvama

-----------------------------------

18:48 Zapovjednik požarišta Ponikve Nikša Miletić iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje za Jutarnji je rekao da su na ovom dijelu Pelješca u tijeku požari na Janjini, u Slanom, Trsteniku i Ponikvama.

- Vjetar je razbuktao sve što smo ugasili, slijedi nam nova borba, plamen je na sve strane, ovo je strašno za gasiti - kazao je Miletić.

Na terenu se u Ponikvama trenutno nalazi više desetaka vatrogasnih vozila, a prema Miletićevim riječima, trenutno su prioritet kuće.

- Plamen se približi kućama, mi ga odbijemo i tako se vrtimo u krug.

Situacija je neizvjesna.

-----------------------------------

18:45 Reporter Jutarnjeg nalazi se u Ponikvama gdje je plamen trenutno na samo 200 metara od prvih kuća, a problem stvara činjenica da vjetar puše upravo u njihovom smjeru. Vatrogasci su se trenutno koncentrirali na obranu objekata, a pomažu im i mještani, koji neprekidno zapovjednicima stižu s dojavama o lokacijama na kojima ima otvorenog plamena, a ima ga posvuda...

-----------------------------------

18:20 Požar se iznova aktivirao i na području Trstenika, javlja nam naš dopisnik koji prati situaciju na požarištima. Kod Ponikava je požar u jednom trenutku bio zatvorio cestu, koja je u međuvremenu ponovno otvorena, ali uz strogu policijsku regulaciju.

-----------------------------------

18:06 Na zahtjev vatrogasaca, cijelome Pelješcu isključena je struja, izvijestio je nešto prije 18 sati HEP-Elektrojug Dubrovnik.

Na Pelješcu se vatrogasci bore s dvije vatrene fronte - jedna je prema Brijesti, a druga se spušta s brda iznad Dančanja preme Ponikvama.

Veliki dio vatrogasnih snaga upućen je u obranu mjesta Brijesta, rekao je Hini oko 17 sati vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.

Požar na Pelješcu gori i na predjelu Janjine.

-----------------------------------

17:16 Cesta preko Pelješca je obranjena od požara i otvorena za promet, a veliki problem za vatrogasce je vjetar, s obzirom da je oko 16,20 okrenulo s juga na buru.

Trenutno su na Pelješcu dvije fronte - jedna prema Brijesti, a druga se spušta s brda iznad Dančanja preme Ponikvama.

Veliki dio vatrogasnih snaga upućen je u obranu mjesta Brijesta, rekao je Hini vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.

Požar na Pelješcu gori i na predjelu Janjine.

-----------------------------------

16:06 Požar u Ponikvama prebacio se preko pelješke ceste i ona je zatvorena za promet, a tri kanadera neprekidno nadlijeću požarište i bacaju vodene bombe.

S pelješke ceste se u brdu poviše mjesta Dančanje vidi vatrena fronta, a vjetar puše u smjeru u kojemu se, s druge strane brda, nalazi Brijesta.

I Brijestu brane vatrogasci na tamošnjem požarištu, a gori i na predjelu Janjine.

U međuvremenu je Ministarsvo obrane demantiralo informaciju koju je u srijedu navečer objavila Nova TV prema kojoj je pilot air tractora vidio piromana.

'Niti jedan pilot aviona Airtarctor AT-802 iz sastava Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH nije primijetio piromana niti je poslao bilo kakvu dojavu o tome', naveli su u MORH-u.

FOTOGALERIJA: Posljedice požara na Pelješcu

-----------------------------------

15:32 - Na Pelješcu vjetar prijeti ponovnim prenošenjem vatre u Ponikvama na drugu stranu ceste, a vatrogasci se bore i s požarima na predjelu Janjine, te brane Brijestu.

Dio vatrogasnih snaga premješten je u mjesto Ponikve kako bi spriječili prijelaz vatre preko ceste koja vodi kroz Pelješac, a koja je već zbog požara u srijedu bila zatvorena, a onda naporima gasitelja ponovno otvorena.

U smjeru Orebića i Stona promet se odvija naizmjence uz regulaciju policije.

Oko 14 sati gasiteljima su u pomoć upućene dodatne protupožarne zračne snage, pa požare na Pelješcu gase četiri Canadaira i jedan helikopter, izvijestio je MORH.

Na otoku Braču aktivirao se i požar na lokaciji Pučišća, kamo su upućena dva Airtractora.

-----------------------------------

12:47 - Na gašenju požara na poluotoku Pelješcu trenutno je angažirano ukupno 100 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, a požare gase i zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH s tri Canadaira CL-415.

-----------------------------------

12:15 - Požari na Korčuli i Pelješcu u ovom trenutku uglavnom su pod nadzorom, jedino još gori kod mjesta Ponikve na poluotoku Pelješcu gdje se požar aktivno gasi, objavila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

-----------------------------------

Tijekom noći požari su buknuli u Slanom pokraj Dubrovnika i na otoku Šipanu.

- Hvala Bogu da se ti požari nisu proširili jer bismo imali još velikih požara, rekao je jutros za Dnevnik.hr Stjepan Simović, zapovjednik vatrogasaca dubrovačko neretvanske županije.

U cisterni koja se sinoć, uslijed urušavanja ceste na Pelješcu, prevrnula i pala u provaliju bila su dva vatrogasca iz DVD-a Solin, ali su oni, srećom lakše ozlijeđeni, potvrdio je za Dnevnik.hr Tomislav Vuko, priobalni vatrogasni zapovjednik. Dodaje kako oni mijenjaju ljude koliko mogu kako ne bi bili previše umorni, ali puno je požarišta proteklih dana, pa situacija na žalost ne može biti idealna.

Vatrogasci iz cisterne, koja se zaustavila nakon 5-6 metara u provaliji, odmah su prevezeni kolima hitne pomoći na dodatne preglede.

'Radimo na osvježavanju ekipa, ljudi su već jako umorni, pada koncentracija, velike su vrućine i radimo na velikom opožarenom području kojeg je vrlo zahtjevno cijelog pregledati, a puno je naslaga žara na izuzetno teškom terenu, rekao je Nikša Nogalo zapovjednik DVD-a iz Orebića.

Željena kiša na Pelješcu nije donijela preveliko olakšanje umornim gasiteljima. Na požarištu u Ponikvama i dalje ima otvorenog plamena.

Nema povlačenja vatrogasnih snaga. Dolaze i vatrogasci iz drugih krajeva Hrvatske, kako bi se pokušalo što više zaustaviti širenje požara.

- Kiša nam nažalost u srijedu navečer nije puno pomogla, nadali smo se da hoće. Plamen se proširio prema predjelu Dančanje i Brijesta, rekao je jutros glasnogovornik županijskoga Stožera za zaštitu i spašavanje Goran Cvjetinović, napomenuvši kako se vatrogasci nadaju da neće biti vjetra.

- Na Korčuli je požar aktivan u Smokvici. Kod mjesta Brna je vatra došla na stotinjak metara od kuća. Stambeni objekti zasada na sreću nisu nigdje u neposrednoj opasnosti iako vatra na pojedinim dijelovima ide prema naseljima. Tu se posvećuje najviše pozornosti, dodao je Cvjetinović.

Na požarištu u Ponikvama i dalje je oko 200 ljudi na terenu, te sve raspoložive zračne snage. Kuće nisu ugrožene, ali vatra i dalje gori. Ukoliko je vjetar ponovno ne rasplamsa tijekom dana bi se požar trebao lokalizirati.

U srijedu navečer u Večernjim vijestima Nove TV javili su da je jučer pilot air tractora dojavio kako je navodno vidio piromana kako podmeće vatru. Ta se informacija još istražuje i nije službeno potvrđena.

Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba koji su pristigli u pomoć kolegama koji se već danima bore protiv upornih požara na Pelješcu i Korčuli na službenoj Facebooku stranici objavili su fotografiju rijetkog trenutka odmora.

Foto: Facebook

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 22:52