NA METI VANDALA

FOTO: TUĐMANOV KIP NIJE IZDRŽAO NAPAD JAJIMA Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku mora na restauraciju

 
 Darko Tomaš / CROPIX

Samo dva mjeseca otkako je otkriven, spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu već mora na restauraciju, a za sve je zaslužan napad jajima koji se dogodio u četvrtak navečer.

Nepoznati je počinitelj kip gađao jajima i pobjegao, no ovaj put je šteta, čini se, malo znatnija od prethodnog vandalskog čina pa kip mora na restauraciju, piše RTL.

- Žumanjci, bjeljanjci. Kaj je to već ustvari?! Nagriza broncu - rekli su radnici koji su čistili spomenik. Željko, radnik ljevaonice u kojoj je spomenik napravljen, prilično je iznenađen vandalizmom.

- Kako bi vama bilo da vam netko uništi rad koji napravite? Normalno da je teško, moram popravljati ponovno - rekao je za RTL i dodao da ne zna koliko će vremena restauracija trajati. Uništena je patina, pa će kip trebati ponovno patinirati, a već su ga počeli čistiti kistom i običnom vodom.

Zagreb, 140219.
Ulica grada Vukovara.
Tijekom veceri, nepoznati je pocinitelj gadjao jajima kip prvog hrvatskog predsjednika Republike Hrvatske, Franje Tudjmana.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX

Zagreb, 140219.
Ulica grada Vukovara.
Tijekom veceri, nepoznati je pocinitelj gadjao jajima kip prvog hrvatskog predsjednika Republike Hrvatske, Franje Tudjmana.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX

Policija još istražuje taj slučaj.

Spomenik autora Kuzme Kovačića u ova je dva mjeseca već doživio nekoliko incidenata. Prošle je srijede na Prekršajnom sudu u Zagrebu bivši branitelj i aktivist Zoran Erceg kažnjen sa 15 dana zatvora uvjetno na godinu dana, 500 kuna sudskih troškova i zabranom prilaska spomeniku. Kažnjen je zbog narušavanja javnog reda i mira na otvaranju spomenika, točnije izvikivanja: ‘Plenkoviću, kako te nije sram dizati ovome zločincu spomenik? Sram vas bilo! Upropastio je Hrvatsku, predao Bosansku Posavinu.’

Ta je presuda izazvala burne reakcije javnosti, a ustavnopravni stručnjaci s kojima je razgovarao Jutarnji jednoglasno smatraju da je ovakvo kažnjavanje Ercega protuustavno.

U siječnju je pak Filip Drača crnim sprejom narisao srp i čekić na postolje Tuđmanova spomenika zbog čega je nakratko bio u pritvoru, a protiv njega je podnesena prijava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 03:46