PRSA O PRSA

FOTO: Todorić je bogatiji od tri najimućnija Slovenca zajedno

Novu ljestvicu najbogatijih građana susjedne Slovenije usporedili smo s hrvatskom ljestvicom
 Damir Glibušić/CROPIX

ZAGREB - Mirko Tuš i ove je godine najbogatiji građanin Slovenije, iako mu je kriza od prošle godine pojela gotovo polovicu bogatstva.

Prema ljestvici ljubljanskoga magazina Manager, najbogatiji Slovenac danas raspolaže tek s nešto više od trećine vrijednosti kojom raspolaže najbogatiji Hrvat Ivica Todorić. Jezikom novca i brojki, Mirko Tuš sa 1,4 milijarde kuna vrijednim udjelom u Tuš holdingu za 2,5 milijardi kuna lakši je od Todorića koji je vrijedan 3,92 milijarde kuna.

Kralja slovenske maloprodaje Tuša na ljestvici slijedi 190 milijuna kuna siromašniji Igor Lah koji je bogatstvo stekao znalačkim upravljanjem slovenskim privatizacijskim certifikatima.

Na udaru javnosti

Za razliku od Hrvatske gdje je Ivica Todorić četiri puta teži od drugoplasiranog Emila Tedeschija (kupnja Droge Kolinske nije ga znatno približila vodećem Todoriću), Lah za Tušem zaostaje samo 15 posto procijenjene vrijednosti bogatstva.

Tek trećinu lakši od vodećeg Tuša, slovenski privatizacijski tajkun Darko Horvat “težak” je 823 milijuna kuna i za Lahom zaostaje skromnih 387 milijuna kuna. Horvat se ove godine bio našao na meti (i podsmjehu) slovenskih medija kada je njegova majka Mirka Horvat za 37 milijuna eura kupila luksuznu vilu u St. Moritzu. Horvat je vlasnik Aktiva holdinga kojemu je sjedište u Nizozemskoj, a niz poslova navodno vodi iz poreznih oaza na britanskim Kanalskim otocima.

Za razliku od Hrvatske gdje osim dramatične razlike između prvoga i svih ostalih na ljestvicama gotovo da i nema uzbudljivog štiva jer se ista imena ponavljaju iz godine u godinu, slovenski Top 100 najbogatijih ove je godine ostao bez 27 krizom otjeranih starosjedilaca. U samom vrhu, između prvih deset, izmijenilo ih se šestero.

Sektor gradnje

Dok hrvatskom ljestvicom, nakon Agrokora Ivice Todorića, po broju zastupljenih (tri između prvih deset) dominira rovinjska Adris grupa u društvu s prehrambenim kompanijama i retailerima, slovenski je vrh, izuzmeno li Tuša, napučen igračima s privatizacijskim certifikatima, zakupcima medijskog prostora, zaštitarima, kartičarima i vlasnicima veledrogerija, među koje su se, na posljednja tri mjesta u Top 10, smjestile i tri proizvodne kompanije, uglavnom iz sektora povezanih s gradnjom.

Ljestvica najbogatijih ljudi u Sloveniji, koju je jučer objavio ljubljanski magazin Manager, po metodologiji je gotovo identična ljestvici koju je u Hrvatskoj proljetos objavio Forbes: brojke prikazuju samo vrijednost udjela najbogatijih u njihovim kompanijama. Lako je zato pretpostaviti da je stvarna imovina kojom raspolažu oni koji su na ljestvici, često znatno veća od brojki koje su prikazane na ljestvicama.

Za dijagnozu su, međutim, najznačajniji omjeri, a oni bi se, uz moguće male korekcije, zadržali i kada bi se javnoj imovini članova kluba najbogatijih pribrojila i zasad nepoznata vrijednost njihovih domaćih i inozemnih privatnih posjeda.

Globalni milijarderi

Za usporedbu, Carlos Slim Helu, prvi na proljetošnjoj Forbesovoj ljestvici globalnih milijardera, bio je 9,4 posto bogatiji od drugoplasiranoga Billa Gatesa, dvostruko “teži” od devetoga na listi, Španjolca Amancija Ortege (Inditex, Zara, Bershka).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 04:54