OTKRIĆE

FOTO: TAJNA SKRIVENA IZA TAPETA U BANSKIM DVORIMA Na zidu sobe za sjednice Vlade otkrivena freska naslikana prije 1808. godine

 
 Boris Kovačev / CROPIX

Ispod sloja prašine koji se u ponedjeljak digao tijekom obnove dvorane "Ban Jelačić" u Banskim dvorima, s kojom su radnici počeli prije dva tjedna, nakon skidanja dotrajalih svečanih tapeta crveno-zlatne boje s floralnim motivima izvirili su tragovi nekad raskošnih zidnih slika. Autor je zasad nepoznat.

Na dva od četiri zida te dvorane, u kojoj sjednice održava Vlada, onom sjevernom, odmah iza leđa ministrice kulture Nine Obuljen-Koržinek, ali i istočnom, iako teško vidljive, naziru se freske koje kao da prikazuju "pogled kroz prozor”.

Drveće i rijeke

Naime, svaka freska, uz vrata na jednom zidu i među prozorima na drugom, uokvirena je naslikanim dorskim stupovima između kojih se ocrtavaju pejzažni motivi i vedute - drveće, rijeke, poneka kuća i crkve. Prema preliminarnim rezultatima stručnjaka iz Hrvatskog restauratorskog zavoda i Ministarstva kulture, najvjerojatnije je riječ o djelu koje datira prije 1808. godine, kada su tadašnji vlasnici, Kulmeri, prodali palaču Zemaljskoj vladi i kada ona, nakon nadogradnje, postaje javna zgrada. Oslik je, dakle, pronađen na zidu ispred kojeg inače na sjednicama Vlade sjedi upravo ministrica kulture.

I na prvi pogled očigledno je da se radi o elegantnim i lijepim radovima čije je otkriće iznenadilo premijera i struku.

Boris Kovačev / CROPIX

U dobrom stanju

- Tek treba utvrditi o čemu se radi, oslici su u dobrom stanju i sada će se pristupiti detaljnom i pažljivom uklanjanju žbuke, a onda kreće i restauratorski postupak čišćenja. Pretpostavlja se da oslici datiraju od vremena prije nego što je palača bila nadograđena. Vidjet ćemo je li riječ o veduti Zagreba, što bi bilo posebno vrijedno, ili o nekoj apstrakciji - kaže Nina Obuljen Koržinek. Ferdinand Meder, bivši ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda (HRZ) smatra da je nalaz vrlo zanimljiv.

- Nakon bombardiranja Banskih dvora proveli smo raščišćavanje prostora i restaurirali oštećenja, ali tada nismo sondirali zidove, zato je za mene bilo veliko iznenađenje kada sam čuo da su otkrivene zidne slike - rekao je.

Što točno prikazuju freske iz salonske prostorije u kojoj danas umjesto plemstva zasjedaju vladajući političari, iz kojeg su razdoblja i tko im je autor, pitanje je na koje svi iščekuju odgovor.

- Na restauraciji je angažirana tvrtka DOK-ART, kolege Andreja Dokića. U utorak će se održati velika koordinacija struke. Potrudit ćemo se da do pomicanja rokova uređenja Banskih dvora ne dođe, rekla je Tajana Pleše, aktualna ravnateljica HRZ-a. Zbog ovog vrijednog nalaza, sada će se morati malo izmijeniti i originalni projekt obnove dvorane "Ban Jelačić”.

Boris Kovačev / CROPIX

Revizija projekta

- Sada će se sondirati svi zidovi i strop i onda treba brzo napraviti reviziju projekta i tamo gdje su oslici pristupiti čišćenju i restauraciji. Vjerujem da ćemo to brzo napraviti kako se ne bi usporili radovi. A još prije, na premijerovu inicijativu, planirali smo cijeli postupak obnove približiti javnosti, pa se razmišlja i o monografiji s cijelom poviješću palače - kaže ministrica kulture.

Dvorana koja je, kao i Vladin kompleks na Trgu svetog Marka 2, zaštićeni spomenik kulture temeljito će se obnoviti pod strogom kontrolom Gradskog ureda za zaštitu spomenika kulture, a vrijednost radova procijenjena je na 2,3 milijuna kuna bez PDV-a. Natječaj je bio raspisan još prije godinu dana, a projekt je još iz 2009.

Prije Vlade u ovoj je dvorani bila radna soba Franje Tuđmana

Prema dostupnim podacima, osim nužnog preuređenja u dvoranu za sjednice Vlade, koje se dogodilo nakon dovršetka obnove cijelog krila Banskih dvora 1995. koje je JNA 1991. oštetila u raketiranju te informatiziranja dvorane za mandata premijera Ivice Račana, u dvorani su izvođeni samo radovi tekućeg održavanja. Naime, ta je dvorana do 1992. bila radna soba tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana, koji se nakon napada JNA preselio na Pantovčak. Dvorana "Ban Jelačić" nije pretrpjela veća oštećenja u raketiranju. Tek se od 1995., potkraj mandata premijera Nikice Valentića, počela koristiti za sjednice Vlade. U dvorani "Ban Jelačić" dva su unikatna drvena pozlaćena lustera.

Tijekom banovanja Nikole Tomašića 1910., Dvori su uređeni i obnovljeni. Pregrađena je i ponovno uređena dvorana za primanja, napravljen je i zrcalasti strop te su montirani vrijedni lusteri, a stara željezna peć zamijenjena je novom, keramičkom. Dva lustera i kaljeva peć upravo su u toj dvorani i bit će restaurirani. ​Poznato je da je štukaturama urešen kupolasti svod dvorana "Ban Jelačić" dobila za vladavine bana Tomašića, kada je služila za primanja. Posebna će se pak pozornost posvetiti rozeti na stropu, koja će se presvući novom pozlatom, kao i pozlaćeni reljefni elementi na svodu, karniše i letvice oko platnenih tapeta.

Restaurirat će se i osam svijećnjaka na zidovima dvorane, kao i pozlaćena ograda svečanog, kamenog stubišta koje vodi iz prizemlja na prvi kat, gdje je dvorana "Ban Jelačić”. Također, obnovit će se drvena vrata od ariša, koja su presvučena bijelom kožom, a izradit će se nove mjedene kvake.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 22:39