PETA OBLJETNICA

FOTO: SVEČANOST U MORH-u NATO-ov komunikacijski modul od sada i za hrvatske Oružane snage

 Marko Todorov / CROPIX

ZAGREB - Specijalistička postrojba veze, hrvatski Nacionalni razmjestivi komunikacijski modul (DCM), postala je danas na prigodnoj svečanosti pred Ministarstvom obrane (MORH) sastavnim dijelom strukture snaga NATO saveza.

DCM je specijalistička postrojba veze, razine satnije, koja čini okosnicu operativnog komunikacijskog sustava NATO-a za zapovijedanje tijekom operacija koje provodi NATO.

Zadaća im je osigurati komunikacije operativnog zapovjednog mjesta prema strateškom zapovjedniku, te prema neposredno podređenim zapovjednicima u operaciji pod vodstvom Saveza. Takvi komunikacijski moduli čine NATO CIS sustav (Communication and information Systems).

Hrvatski DCM ustrojava se u Hrvatskoj kopnenoj vojsci, u 1. bojni Pukovniji veze. U njegov sastav ulaze jedan časnik i 55 dočasnika, a bit će smješten u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu.

Inicijalna sposobnost hrvatskog nacionalnog razmjestivog komunikacijskog modula izgradit će se do kraja 2014. godine, a dostizanje pune operativne sposobnosti očekuje se do kraja 2017. godine.

Svečanoj primopredaji zastave hrvatskom DCM-u pred MORH-om su nazočili vrhovni saveznički zapovjednik za transformaciju general Jean Paul Palomeros i zapovjednik NATO CIS-a general Thomas Franz, koji su Hrvatskoj, koja uskoro obilježava petu obljetnicu pristupanja NATO savezu, čestitali što je postala sastavnim dijelom NATO-vog sustava komunikacije.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Drago Lovrić podsjetio je da uskoro obilježavamo i 11. godinu kako naši vojnici sudjeluju u NATO-voj mirovnoj misiji ISAF u Afanistanu. Naglasio je da će DCM omogućiti našim Oružanim snagama nova znanja i sposobnosti.

Povodom primopredaje zastave, ministar obrane Ante Kotromanović održao je danas sastanak s izaslanstvom NATO Zapovjedništva za transformacije.

Unutar NATO strukture ustrojeno je 14 DCM-ova. Četiri modula predviđena su kao nacionalni moduli od kojih je jedan hrvatski, koji će biti u sastavu zasebne postrojbe pri prvoj Bojni pukovnije veze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:30