JAKA TUČA

FOTO: STANOVNICI GORSKOG KOTARA ZBRAJAJU ŠTETE NAKON NEZAPAMĆENOG NEVREMENA 'Ledene kugle su bile kao boćarske. Sve je sravnjeno sa zemljom'

 
 Ana Golik Petrinic, Đorđe Dokmanović, Lino Loncaric / Neverin.hr

Rijetko viđena tuča u utorak navečer zahvatila je područje Gorskog kotara. U općini Brod Moravice čekaju proglašenje elementarne nepogode i zbrajaju štetu.

"Kugle su bile veličine naranče. Mene je jedna pogodila, odmah je prsnula krv, tako je je jako padalo. Gledao sam kroz prozor, jedna je kugla udarila ciglu, odmah ju je razbila", rekao je za Dnevnik.hr Tomislav Crnković iz općine Brod Moravica.

Ogromne gromade leda, govore mještani, padale su čak sat vremena, a onda je još toliko lijevala kiša. Tomislavu je prvo tuča uništila krov, a onda mu je voda ušla u podrum. Kaže da je bilo 40 centimetara.

"Krov je dosta stradao. Kao da su granate padale", dodao je. Osiguranje tek treba procijeniti štetu koju treba zbrojiti i na području cijele općine.

Načelnik općine Dragan Crnković cijeli je dan proveo na terenu. "Ovo je stvarno katastrofa. Mjerio sam kugle leda koje su se sručile na nas, bile su kao boćarske kugle. Kad je to krenulo, i sam sam izletio spašavati auto, ali je bilo preopasno. Šteta se danas tek procjenjuje, ali sve je sravnjeno sa zemljom. Potučeni su krumpiri, trešnje, krovišta, auti, ma sve. Kataklizma", kaže načelnik i dodaje da je samo sreća u nesreći što nije nitko nije teže ozlijeđen.

Lino Loncaric / Neverin.hr

U jednu kuću u Delnicama sinoć je udario grom, a vatrogasci JVP-a Delnice gasili su požar. Na ispumpavanjima podruma, kaže, nisu imali puno posla, stradala su uglavnom krovišta.

"Ne pamtim baš da je led tako razbijao krovove", rekao je za Dnevnik.hr Dražen Rački, zapovjednik JVP-a Delnice.

O jakom nevremenu izvijestili su i na portalu Neverin.hr te ondje prenijeli svjedočanstvo Đorđa Dokmanovića objavljeno u Facebook grupi Goranske Šanse.

Lino Loncaric / Neverin.hr

"Najnevjerojatnije je da je tuča trajala preko sat vremena na Brod Moravačkom i Skradskom području, a u Moravicama 45 minuta. U našem selu su oštećeni auti i razbijeno staklo na susjedovom autu. Naše gospodarstvo je potpuno uništeno. Čak je i beton ispjeskaren", rekao je Đorđe.

Lino Loncaric / Neverin.hr

Državni hidrometeorološki zavod je upozorenja zbog mogućih grmljavinskih oluja na području Gorskog kotara, Like i Banovine izdao i za srijedu.

Prema najnovijoj prognozi, u četvrtak nas očekuje pretežno sunčano i vruće. Uglavnom u unutrašnjosti Istre i Gorskome kotaru poslijepodne mogućnost lokalnog pljuska i grmljavine. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu u prvom dijelu dana i jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom od 15 do 20, na Jadranu od 20 do 25, a najviša dnevna uglavnom između 29 i 34 °C.

U petak pretežno sunčano i vruće, u subotu uz vrhunac toplinskog vala. U nedjelju poslijepodne na zapadu unutrašnjosti nestabilnije uz porast vjerojatnosti pljuskova i grmljavine. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu u petak i nedjelju do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak.

U ponedjeljak nastavak nestabilnosti uz osjetno osvježenje u najvećem dijelu unutrašnjosti, ponegdje i za 10-ak Celzijevih stupnjeva, dok će pad temperatura na Jadranu biti manje izražen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:39