'C' RAZINA

FOTO: SPEKTAKULARNI PRIZORI S MORH-ovog S.E.R.E. TEČAJA U SLUNJU Pogledajte kako se uče tehnike preživljavanja, izbjegavanja, otpora i izvlačenja

 
 MORH

Na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju je u četvrtak završen tečaj S.E.R.E. (Survival, Evasion, Resistance, Escape – preživljavanje, izbjegavanje, odupiranje, izvlačenje), koji su provodili instruktori Središta za međunarodnu vojnu obuku (SMVO), javlja MORH.

Tečaju najviše, "C" razine pristupilo je deset polaznika, započeo je 9. travnja, a njegova voditeljica bila je psihologinja, satnica Renata Koković Novosel. Tijekom trajanja S.E.R.E. tečaja polaznici su usvojili teorijski dio u kojem su se upoznali s tehnikama preživljavanja, nakon čega je proveden praktični dio tečaja i vježba na otvorenom te završna vježba u neprekidnom trajanju od 72 sata.

Fotografije s tečaja pogledajte u galeriji!

Voditeljica tečaja, satnica Koković Novosel na kraju vježbe izrazila je zadovoljstvo radom i napretkom grupe, koju je ocijenila vrlo kvalitetnom, te je najavila kako će ove godine, za razliku od prethodnih, S.E.R.E. tečaj razine "C" biti proveden dva puta.

- Tečaj je namijenjen osobama koje obavljaju visokorizične funkcije, odnosno poslove za koje postoji procjena visokog rizika od mogućnosti izolacije i odvajanja od prijateljskih snaga, a cilj tečaja je osposobiti osobe na takvim poslovima, pripremiti ih i naučiti kako se trebaju ponašati u takvim situacijama, naglasila je satnica Koković Novosel.

Desetorici polaznika koji su uspješno završili prvi ovogodišnji S.E.R.E. tečaj razine "C" priznanja je uručio zapovjednik SMVO-a, pukovnik Ivan Miloš.

Završetkom tog tečaja polaznici stječu potrebna znanja u primjeni tehnika preživljavanja, izbjegavanja, otpora i izvlačenja, kao i sposobnosti potrebne za preživljavanje i kretanje protiv neprijateljske potrage, otpor iskorištavanju u svim situacijama zarobljeništva, improvizaciju i korištenje osobne opreme i prirodnog okoliša kako bi se povećao uspjeh izvlačenja.

Tečaj S.E.R.E. provodi se na razinama "A", "B" i "C", a namijenjen je prvenstveno pripadnicima OSRH koji se upućuju u područje operacija na dužnosti visokog rizika od izolacije i zarobljavanja, pripadnicima specijalnih snaga i postrojbi za dubinsko izviđanje, vojnim pilotima te instruktorima i provoditeljima obuke iz sastava HRM-a i ZOD-a, ali i svima za koje se planira angažiranje izvan nadziranog sigurnosnog okružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:15