ZIMA POKAZALA ZUBE

FOTO: SNIJEG ZABIJELIO CIJELU HRVATSKU U Gospiću izmjereno 35, u Zagrebu 19 centimetara novog snježnog pokrivača. Ima ga i na otocima!

Hrvatsku je noćas prekrio novi snježni pokrivać, a danas nas očekuje još više ledenih padalina, javlja Državni hidrometeorološki zavod.

Jutros u 7 sati Udbini izmjereno je 36 cm novog snijega, u Gospiću 35 cm, Ogulinu 29 cm, Karlovcu 21 cm, Zagrebu 19 cm, u Rijeci 17 cm.

Snijeg je zabijelio čak i otoke te je na Krku izmjereno čak 15 centimetara bijelog pokrivača.

Danas nas očekuje pretežno oblačno vrijeme, tijekom dana uz prolazno smanjenje naoblake. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj ujutro snijeg, u Slavoniji i Dalmaciji kiša, postupno će prestati.

Poslijepodne i navečer u Gorskome kotaru i Središnjoj Hrvatskoj padat će mokar snijeg, u Istri i Lici susnježica, a drugdje kiša, koja u priobalju može biti i obilnija.

Najviša temperatura od 0 do 5, na Jadranu od 6 do 14°C.

Vjetar većinom slab, u Slavoniji prolazno umjeren jugoistočnjak. Na sjevernom Jadranu ujutro i ponovno navečer umjerena i jaka bura i istočnjak, na srednjem jako do olujno jugo.

Kako javlja DHMZ, u nedjelju se očekuje slabljenje i prestanak oborina, a na Jadranu i u Slavoniji i djelomično razvedravanje. Vjetar većinom slab, u istočnoj Slavoniji umjeren jugoistočnjak, a na srednjem Jadranu prijepodne jako jugo i južni vjetar. Temperature će malo porasti.

U ponedjeljak nakon oblačnog ili maglovitog jutra očekuje nas sunce, no u utorak ponovno porast naoblake, prema kraju dana i mjestimice kiša. Puhat će većinom slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak. Temperatura bez natnije promjene, a samo jutra od ponedjeljka malo hladnija.

Tramvaji u Zagrebu voze redovito, neke autobusno linije privremeno obustavljene

Zbog snijega u Zagrebu je jutros promet usporen.

Ekipe Zimske službe, uključujući i specijalizirana vozila ZET-a tijekom noći su čistile sve koridore kojima prometuju linije javnog prijevoza, te svi tramvaji voze redovito.

Radi čišćenja kolnika privremeno su obustavljene dvije autobusne linije 128 Črnomerec – Lukšići i 135 Črnomerec – Graberje, a iz sigurnosnih razloga njih nekoliko, voze skraćeno, izvijestio je ZET.

HAK: Zimski uvjeti na cestama

Zbog snijega, vozi se otežano u Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici, te većem dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Na većini cesta proglašeni su zimski uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu, uključujući dionicu autoceste A6 Rijeka-Zagreb od Bosiljeva do Kikovice, staru cestu kroz Gorski kotar (D3) i državnu D1 na dionici Macelj-Karlovac-Slunj-Gračac-Knin - izvjestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

U priobalju puše bura. U Slavoniji i Dalmaciji kolnici su mokri i skliski od kiše.

Vozače HAK upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da ne kreću na put bez zimske opreme.

Samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica zbog olujnog vjetra.

Jadranskom magistralom (D8) od Bakra do Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila).

Zimski uvjeti proglašeni su na području Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačke županije, Istarske županije, uključujući i Istarski ispilon, na otoku Cresu i Lošinju, na području Viškova, Klane, Matulja i Kastva, u zaleđu Opatije, Moščenićke Drage i Lovrana.

Zbog zimskih uvjeta za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama promet je zabranjen, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama Gorskog kotara i primorje, u Lici, dijelom središnja i sjeverozapadna Hrvatska.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja. (HINA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 09:30