POVIJESNA ODLUKA

FOTO Sabor ratificirao pristupni ugovor s EU! Milanović: Život je kratak, i cilj i sredstvo su i - država i EU

 Damjan Tadic / CROPIX

NOVO >>> 11:57 Sabor je jednoglasno, sa 136 glasova za ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, što su zastupnici i članovi diplomatskog zbora u Hrvatskoj, koji su raspravi prisustvovali, pozdravili pljeskom.

Koliko smo dosad bili uspješni u povlačenju sredstava, kolika je naša stvarna spremnost na povlačenje i koliko je stvarna članarina Hrvatske u EU, zapitao se Dinko Burić (HDSSB) te još jednom problematizirao različite podatke koje su iznosili bivša Vlada i sadašnja Vlada. - Prije nekoliko mjeseci današnja ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da smo uspjeli povući izuzetno mali iznos, svega 5,9 posto, a bivša vlast tvrdi da su povukli značajno više, u nekim slučajevima i do 98 posto. Pa sad mene zanima, je li 5,9 ili 98 posto - pitao je Dinko Burić (HDSSB).

Kao prepreku povlačenja novca iz europskih fondova Burić je istaknuo visoku fiskalnu centralizaciju zbog koje općine, gradovi i županije nemaju odakle namaknuti novac za participiranje u financiranju, što je preduvjet za izvlačenje novca iz fondova.

- To su projekti od 100 milijuna eura, pa ako treba izdvojiti 15 ili 20 posto, to je 15 ili 20 milijuna eura, a odakle će to namaknuti naše općine i radovi - pitao je Burić. Nadalje, zanima ga i koliko iznosi članarina. Je li od srpnja do prosinca 2013. riječ o 367,7 milijuna eura, koliko je dosad govoreno, ili je to 213 milijuna eura, koliko je naznačeno u projekcijama proračuna za 2013. godinu.

- Ministar financija, nadalje, kazao je kako je godišnja članarina 9 milijardi kuna, a u projekciji proračuna za 2014. godine stoji 4,5 milijuna, pa me zanima koji je podatak točan - kazao je Burić i govor završio riječima:

- Sretno ti bilo naša Hrvatska gdje god bila, i u EU i izvan nje, jer Hrvatska je naša jedna jedina domovina.

11:30 Ovo je trenutak kad se treba prisjetiti hrvatskog puta do ulaska u EU. Za ovaj trenutak smo trebali postati samostalni, a za to je nazaslužniji prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i posebno hrvatski branitelji koji su najzaslužniji za slobodu – poručila je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

Bivša premijerka u svome se govoru uime HDZ-a najviše osvrnula na rad njezine Vlade koja je završila pregovore e EU.

- Nakon tri mjeseca otkada sam potpisala Pristupni ugovor donosimo odluku o njegovom potvrđivanju. Ovo je važan i svečani dan jer se rijetkima pruža prilika kao ovoj generaciji naših političara da odluče o budućnosti Hrvatske u EU – istaknula je dodajući kako je Pristupni ugovor jedan od najvažnijih međunarodnih ugovora koji Hrvatska prihvaća. Njezina je stranka, tvrdi, i nakon izbora bila angažirana radi uspjeha referenduma.

- A naš kreditni rejting danas drži i činjenica da smo završili pregovore i krajem 2010. donijeli Zakon o fiskalnoj odgovornosti koji je predložila Vlada HDZ-a – podsjetila je. Upravo je Vlada koju je vodila, pohvalila se, obavila najveći dio najtežeg posla za završetak pregovora.

- To je bio težak put, ali Vlada koju sam vodila bila je svjesna da će se to ostvariti ako se održi unutarnja stabilnost unatoč pokušajima da se destabilizira, borba protv korupcije, reforma pravosuđa i politička hrabrost u rješavaju otvorenih pitanja sa Slovenijom – nabrojila je.

- Slovenski premijer Pahor i ja uložili smo i mrvicu više i osobne politčke hrabrosti i hvala članovima tadašnje vladajuće koalicije koji su podržali Arbitražni sporazum i nisu posustali da Vlada padne – rekla je Kosor ne propustivši priliku podsjetiti vladajuće koji su tada bili oporba da su lani u travnju tražili raspisivanje izbora.

- I da se zaustavi tijek pregovora pa ih ne bismo završili do kraja lipnja 2011. – podsjetila je.

- U travnju 2011. nitko osim nas koji smo vodili Vladu nije vjerovao da ćemo pregovore završiti do kraja lipnja. Zato je u cijelom tom procesu trebalo puno više od uobičajene hrabrosti. Svi se slažemo da oko ulaska Hrvatske u EU, ali ne treba zaboraviti nedavnu propšlost i nećkanja današnje vlasti oko arbitražnog sporazuma – dodala je Kosor. Upozorila je Vladu kako smo još uvijek pod monitoringom.

- I zato nisu dobre odluke o repolitizaciji upravnih i nadzornih odbora u javim poduzećima, pogrešni koraci oko javnih ovršitelja – rekla je najavljujući kako će njezina stranka dati punu podršku hrabrim potezima Vlade.

- Hrvatska se vraća kući, vraćamo se tamo kamo pripadamo – zaključila je na kraju.

11:07 Uime SDP-a Danijel Mondekar poručio je kako nas „naše članstvo obvezuje na pružanje pomoći svim susjedima na putu u EU“.

- I mi ćemo to napraviti – naglasio je.

Ukoliko, kaže Mondekar, mi budemo dobro radili bit će dobro Hrvatskoj i njezinim građanima

- U EU mi smo svoji gospodari i na nama je da nađemo svoju europsku nišu – dodaje.

- Europa je puno učinila za Hrvatsku, ali vjerojatno niti jedna europska zemlja koja je ušla u Uniju nakon pada Berlinskog zida nije prolazila ono što je prolazila Hrvatska – prošli smo rat, izbjegličku krizu, imali smo avanaturu u BiH – naglasio je IDS-ovac Damir Kajin. Smatra kako „Hrvatska treba Europu, ali i Europa treba Hrvatsku“.

- Europi smo prepustili banke, sutra osiguranje, a vjeruje da nećemo i HEP – poručio je Kajin.

- Želim vjerovati da smo sigurni u Europi, ne treba ju idealizirati niti mistificirati , ali treba vjerovati u njezine institucije - dodaje. U Europi se, kaže Kajin, lakše brani kreditni rejting, dolazi povoljnih zajmova i investicija.

- Ali moguće je da se u Europi i bankrotira – upozorio je podsjetivši na slučaj Grčke.

- Prosječni Nijemac za spas grčke ekonomije daje 440 eura, a Hrvatska bi da je u EU izdvojila 255 eura. Ali ipak se takvim zemljama pomaže – rekao je. No, podsjetio je također da

800 milijuna eura možemo povući u 2013. iz europskih fondova.

Oporbeni Laburisti ponovili su svoje kritike jer su građani bili nedovoljno informirani oko ulaska u EU pogotovo uoči referenduma.

- Umjesto informiranja građana prijetilo im se kako neće biti mirovina ako ne uđemo u EU – podsjetio je Dragutin Lesar koji upozorava kako je Hrvatska do ulaska „još uvijek na promatranju i svaka članica može onemogućiti taj završni čin“.

- Osim toga svaka članica može dati i preporuke. A zbog takvih smo preporuka posljednjih godina odustali od DružbeAdria, a sada ćemo prodat ćemo Croatia osiguranje, HPB, a možda i još ponešto- naglašava Lesar.

- Preporučio je kako bi Hrvatska ponekad trebala učiti od onih članica EU koje ponekad kažu ne i koje ne odlučuju samo u parlamentima već ponekad raspišu i referedum kada smatraju da bi i građani imali što za reći.

- Budući da je do članstva još 15 mjeseci Vladi je poručio da ih dobro iskoristi.

- Pred vama je 15 mjeseci za prve gospodarske rezultate i 15 mjeseci dokaza da je ulazak u EU bila jedina alternativa.Ako toga ne bude predlažem da 1. srpnja ne radimo vatromet i ne otvaramo šampanjce – zaključio je Lesar.

10:30 Vjerujem da Hrvatska može i potpuno je sposobna iskorisiti EU na pozitivan način, za stvaranje kvalitetnije države u kojoj će ljudima biti bolje i gdje će se dobro osjećati – poručio je danas u Saboru premijer Zoran Milanović u raspravi o ratifikaciji našeg Ugovora o pristupanju EU. Nakon što je 5. ožujka Ustavni sud potvrdio da je referendum o EU bio ustavan stvorene su svi preduvjeti da Pristupni ugovor ratificira i Hrvatski sabor. Do sada su to učinile Mađarska, Slovačka, Italija, Bugarska i Malta. Da bismo 1. srpnja 2013. postali punopravna članica mora ga ratificirati svih 27 članica Unije.

- Nakon 20 godina vrijeme je da zaokružimo državu, ovo je taj važan trenutak. Postigli smo cilj, dobili smo jedno važno sredstvo, dalje je na nama – naglasio je premijer. U svom govoru Milanović je poručio kako je i EU i cilj i sredstvo.

- S obzirom da je život kratak i cilj i sredstvo su i - država i demokracija i EU.

- Mnogi naglašavaju da je EU sredstvo za postizanje više razine sreće ljude i kad se tako gleda ona je sredstvo, ali je što se tiče naše generacije je i cilj. Njih će biti još – kaže Milanović koji priznaje kako si je i sam 20 godina postavljao pitanje - kamo idemo i šta će biti kada stignemo tamo.

- Čvrsto vjerujem da mi kao drušvo moramo funkcionirati. Ima nas malo, mala smo zemlja. Svjesni toga moramo se specijalizirati na ono što je za nas važno jer nemamo ni ljudi ni novaca da bismo se bavili svime – rekao je. A ciljevi su, dodaje, stabilna i sigurna država, viša razina zaposlenosti, kvalitetniji i sigurniji poslovi...

- Jako je važno da iz onoga što se u EU događalo proteklih godina izvučeno pouke. Dovoljno smo vidjeli i proučavali. Izgovora više nemamo. Nema nas puno i moramo dobro procjeniti u što ulažemo sredstva i što nam je bitno. Onaj tko je svjestan svojih limita taj će nešto postići – poručio je Milanović.

- I ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić priznala je kako je ratifikacija „veliki trenutak za nas i ovu zemlju“.

- Za nas je EU i cijeli proces pristupanja bio izgradnja i izbor europskog identiteta, naš prvi politički konsenzus. Naučio nas je odgovornosti da ti nitko neće pomoći ako si ne pomogneš sam i naučio nas je samopoštovanju – mi možemo to napraviti i napravit ćemo – istaknula je Pusić. Zahvalila je svima koji su radili na pristupanju EU, od pregovaračkog tima do Sabora.

- Zahvaljujem i svim Vladama koje su učinile da smo danas ovdje gdje jesmo – zaključila je.

_______________________________

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je počeo sjednicu raspravom o prijedlogu zakona o ratifikaciji pristupnog ugovora između Hrvatske i Europske unije.

Sjednici, na kojoj je ratifikacija jedina točka dnevnog reda, nazoče i predsjednik Vlade Zoran Milanović, članovi Vlade te predstavnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem objasnio je da su se uvjeti za potvrdu pristupnog ugovora u Saboru stekli tek nakon što je Ustavni sud utvrdio da je referendum, na kojem je ulazak u EU poduprlo 66,27 posto hrvatskih birača koji su izašli na referendum 22. siječnja, proveden u skladu s Ustavom i zakonom, a Vlada poslala Saboru prijedlog.

Ugovor o pristupanju Hrvatske EU-u mora potvrditi 27 zemalja članica EU-a do očekivanog datuma punopravnog članstva, 1. srpnja 2013., a do sada ga je ratificiralo pet zemalja: Slovačka, Mađarska, Bugarska, Italija i Malta.

Hrvatska je ugovor kojim se utvrđuju uvjeti pristupanja Europskoj uniji potpisala 9. prosinca prošle godine u Bruxellesu .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 20:00