ČUDO NEVIĐENO

FOTO: PRVI PUT U POVIJESTI METEOROLOŠKIH MJERENJA Na Palagruži pada snijeg!

 Radio Dalmacija / Radio Dalmacija

Po prvi put otkad je službenih meteoroloških mjerenja na otoku Palagruži pao je snijeg, javlja Radio Dalmacija.

"Evo 15 godin' san tu, a ovo mi je prvi put da san vidi da je Palagruža zabilila. Ugodno je i lipo. Možda bi viši volili da je ovo tamo, ali neka bili Palagruža. Nije odavno, jedino me dva sina pitaju doma 'tata, oće li ode dojti snig?' Ja govorin netje tamo", javio je Radio Dalmaciji svjetioničar Vojo Šain.

Objašnjenje događaja koji će ući u hrvatsku meteo povijest dao je Rade Popadić s Crometea:

'Ako se pitate kako je moguće da snijeg danas nigdje u Dalmaciji ne pada nego tamo gdje se prosječno najmanje očekuje, za to postoji meteorološko objašnjenje. “Lake effect snow”, ili jezerski snijeg, u svijetu je poznat pojam koji označava fenomen kada iznimno hladan i suh arktički zrak sa sjevera Kanade dođe do Velikih jezera.

Dok zračna masa prelazi preko vodenih površina jezera obogati se vlagom, stvore se oblaci koji naposljetku donesu obilan snijeg južnim obalama jezerskog područja. Slično se događa i u slučaju današnjeg palagruškog snijega. Vrlo hladan i suh kontinentalni zrak prelazi preko Jadrana.

Dok je s naše strane Jadrana suho i pretežno sunčano, zrak se nad Jadranom obogati vlagom, te od otvorenog mora prema Italiji počne stvarati naoblaku koja najčešće donese snijeg talijanskoj obali Jadrana, a u ovom slučaju čak i otvorenom moru, jer su temperature zraka toliko niske da snijeg uspijeva stići sve do površine mora. To su iznimno rijetke meteorološke situacije.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:27