CIKLONA LADISLAV

FOTO Pogledajte kakva je šteta nastala u svega tri minute: Pijavica im prošla kroz kuću!

Olujno jugo izazvalo je probleme u više mjesta, a strašnu noć proživjeli su stanovnici triju sela u Istri
 Goran Šebelić / CROPIX

PULA - Olujno jugo koje je podignulo razinu mora izazvalo je sinoć i jutros probleme u više gradova i mjesta , a područje Barbanštine u Istri je oko 6 sati poharala pijavica.

U svega tri minute pijavica je u selima Šugari, Filini i Baretuni počinila veliku materijalnu štetu, ali nije bilo stradalih, doznaje se od zapovjednika pulske javne vatrogasne postrojbe.

FOTO, KAOS NA JADRANU Ladislav poharao obalu: Orkanski vjetar od 120 km/h porušio stabla!

Po riječima načelnika općine Barban Denisa Kontošića, crjepovi kuća, komadi fasade, grane i stabla bili su razbacani na sve strane, a mnoga porušena stabala oštetila su nekoliko automobila i krovova kuća.

FOTO Putnici trajekta 'Marko Polo': 'Pošteno nas je izvaljalo. Malo je nedostajalo da se brod prevrne!'

Najgore je prošla obitelj Batel kojoj je pijavica doslovno prošla kroz kuću, piše Glas Istre .

Kako je izjavila gospođa Batel, rano jutros probudio ju je jaki huk pa je ustala i sišla u prizemlje taman kada je pijavica probila balkonski prozor, ušla u kuću, porazbacala stvari po kuhinji i dnevnom boravku, izbila pregradni zid od brodskog poda, porazbijala prozore u tim prostorijama i izašla na vrata od hodnika.

Osim toga, srušila je i ogroman zdravi hrast u dvorištu i bacila ga na njihovu kuću.

"Šteta će biti prilično velika, no u ovom trenutku najvažnije je da nitko od mještana nije stradao. Vatrogasne ekipe su na terenu, a općina će također, koliko bude u mogućnosti, pomoći u sanaciji tih objekata" - istaknuo je načelnik Kontošić.

Na mjestu događaja su jutros bili i djelatnici policije te vatrogasne ekipe, a dežurne službe HEP-a sanirale su štetu na dalekovodu nastalu zbog ovog nevremena u selu Filini. U međuvremenu poplavljen je i most Raša.

U 6,40 sati uspostavljena je i izvanredna obrana od poplava na malom slivu Raša – Boljunčica (utok u more – most Mutvidca). Inače, pljuskovi s grmljavinom zahvatili su noćas cijelu Istarsku županiju. Po podacima županijskog centra 112, u posljednjih 24 sata na području Pazina palo je 130 litara kiše po četvornom metru a u Puli 63 litara kiše.

Dugotrajna i obilna kiša praćena vjetrom, u ostalim dijelovima Istre nije prouzročila veće štete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 15:50