REPORTAŽA IZ OSIJEKA

FOTO: PANONSKA SENZACIJA Kako su skejteri, roleri i BMX-eri raseljenu Slavoniju na tri dana pretvorili u centar svijeta

 
 CROPIX

Kultno natjecanje ekstremnih sportova, osječki Pannonian challenge, u svojem je devetnaestom izdanju iznova okupio kremu svjetskih skejtera, rolera i BMX-era.

Najbolje uređeni skejtpark u regiji pokazao se kao sjajni poligon za adrenalinske sportove, a Osječani su potvrdili status izvrsnih domaćina zbog kojega im se već godinama vraćaju višestruki svjetski prvaci. Raseljena Slavonija tako je nakratko postala pravi svjetski centar ekstremnih sportova i na osječkim se ulicama mogao čuti francuski, njemački, engleski, češki, danski... nema tko se nije zatekao na Pannonianu! Bogat nagradni fond od čak 13.000 eura, sunčano vrijeme i odličan popratni zabavni program standard je za osječko natjecanje, a ekstremni sportaši cijene sve od navedenoga, kao i - najvažnije - kvalitetu samoga skejtparka koji im u Osijeku nudi doista fenomenalne uvjete za vožnju. Sam događaj bio je podijeljen u tri dana - po jedan za svaki sport - a vrhunac je nastupio u subotu kada su vozili BMX-eri koje osječka publika jednostavno obožava.

Probrana ekipa

Osijek, 020618. 
19. Panonnian Challenge, natjecanje u ekstremnim sportovima. Na natjecanju sudjeluje 300 sportasa u tri kategorije, Inline, Skate, i BMX. 
Na fotografiji. kvalifikacije u BMX disciplini. 
 Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Kvalifikacije u BMX disciplini

Na prvi, skejt dan smo zakasnili, no priča se kako je u profesionalnoj konkurenciji nastupila probrana ekipa od dvadesetak vozača. Na kraju je pobjedu odnio Slovenac Timotej Lampe Ignjić, kojeg je na drugome mjestu popratio hrvatski predstavnik i jedan od najtalentiranijih domaćih skejtera mlađe generacije, Antonio Peković (22). Treći je bio Mađar Zsolt Karkossiak.

“Timotej je napravio sve svoje klasične trikove koje uvijek radi i napravio ih je bez greške. Vjerojatno je zato bio prvi”, rekao nam je Antonio blago cinično na telefon dan poslije natjecanja. Taj cinizam nas nije zatekao, s obzirom na to da se radi o profilima dva potpuno različita skejtera. Dok Slovenac gaji sportski pristup, pomalo robotski isprogramiranih trikova, Antonio ostavlja dojam casual skejtera kojem natjecanja nisu sve u životu. Mladi Zagrepčanin fokusiraniji je na snimanja skejterskih filmova, vozi s nevjerojatnim stilom i lakoćom, a nedavno je potpisao i za jedan veliki europski brend. Ostaje za vidjeti hoće li se i na koje načine prometnuti u još relevantnijeg vozača na svjetskoj sceni jer Antonio je odavno prerastao Hrvatsku u tom smislu.

Osijek, 020618. 
19. Panonnian Challenge, natjecanje u ekstremnim sportovima. Na natjecanju sudjeluje 300 sportasa u tri kategorije, Inline, Skate, i BMX. 
Na fotografiji. kvalifikacije u BMX disciplini.  
 Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Kvalifikacije u BMX disciplini

Drugi dan panonske ekstremne zabave bio je rezerviran za rolere. Sport koji je doživio nevjerojatan boom ranih dvijetisućitih godina opet je, čini se, u uzletu, a Hrvatska je i ovdje imala svojega predstavnika. Tin Hadžiomerspahić (30) je napravio malu senzaciju i završio na trećem mjestu, iza Danca Jacoba Juula i Francuza Romana Abratea. Konkurencija je bila strašna - rolersko natjecanje pohodili su neki od najbitnijih vozača današnjice, našlo se tu i nekoliko bivših svjetskih prvaka, a posebno je jaka bila delegacija Francuske. S jednim od njihovih predstavnika porazgovarali smo u pauzi između dvije vožnje.

Osijek, 010618. 
19. Panonnian Challenge, natjecanje u ekstremnim sportovima. Na natjecanju sudjeluje 300 sportasa u tri kategorije, Inline, Skate, i BMX. 
Na fotografiji: finale u Inline disciplini. Tin Hadziomerspahic osvojio je trece mjesto. Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Tin Hadžiomerspahić

“Ja ti ovdje, zapravo, ne smijem biti. Molim te, nemoj me slikati”, govori mi kroz smijeh francuski roler Matin Barrau (19), jedan od onih koji je svojim nevjerojatnim trikovima mamio uzdahe mnogobrojne osječke publike. O čemu se radi? Mladi Martin je, naime, odnedavno član legendarnog Circus du Soleila. Spazili su njegove akrobacije na jednom rolerskom natjecanju u Kanadi te su ga upitali bi li htio naučiti klizati. Pristao je, a danas zarađuje mnogo novca tako što putuje s cirkusom po čitavom svijetu izvodeći vratolomije na klizaljkama u sklopu njihovih popularnih zimskih showova koje priređuju u velikim svjetskim dvoranama.

Osijek, 010618. 
19. Panonnian Challenge, natjecanje u ekstremnim sportovima. Na natjecanju sudjeluje 300 sportasa u tri kategorije, Inline, Skate, i BMX. 
 Na fotografiji. finale u Inline disciplini. Trece plasirani Francuz Roman Abrate. Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Trećeplasirani Francuz Roman Abrate

Različiti trikovi

"Malo je drugačije to sve nego na rolama, ali snalazim se. Nikada prije nisam klizao pa je bilo smiješno dok se nisam priviknuo. Trikovi koje izvodim su bazični, tako da nije neki problem. Svaki tjedan sam negdje - Peking, Montreal, New York, Tokio... Morao sam potpisati ugovor da neću voziti rolerska natjecanja jer ih je strah da se ne ozlijedim. Nije mi to baš bilo drago, ali lova je nevjerojatna. Prošvercao sam se ipak na Pannonian jer je to jedno od najboljih natjecanja, a i sva ekipa mi je tu”, kaže Martin koji je pohvalio i Tinovu vožnju. Hadžiomerspahić je već dugo na sceni i dio je najbolje svjetske ekipe rolera, a odlazi već godinama i na najveća međunarodna natjecanja. Nastupao je u svjetskoj rolerskoj ligi, vozio svjetska prvenstva, a s obzirom na to da je hrvatsko tržište u rolerskom smislu poprilično malo, zapravo nepostojeće, do sponzora je nemoguće doći i sve troškove vlastite karijere pokriva sam.

“Snalazim se na razne načine. Vozim role već 24 godine i dosta sam u to vrijeme naučio i upoznao ljudi. Imam posvuda rolersku ekipu, uvijek imam gdje spavati, a za put se već snađem”, govori Tin koji je na role stao sa šest godina, a danas trenira barem tri dana u tjednu. Totalno neočekivano, na tribinama osječkog skejtparka se na rolerski dan kratko pojavila i predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović, taman na vrijeme da isprati njegovu finalnu vožnju.

“Jako sam ponosan na to da je predsjednica posjetila Pannonian. Ipak su na nas dugo gledali kao na neki geto sport kojim se bave sumnjivi ljudi, tako da mislim da je u tom smislu važno da nam je predsjednica, ajmo reć’, dala legitimitet tim posjetom”, ističe Tin.

Miljenik publike

Osijek, 020618. 
19. Panonnian Challenge, natjecanje u ekstremnim sportovima. Na natjecanju sudjeluje 300 sportasa u tri kategorije, Inline, Skate, i BMX. Na fotografiji.
 Tin Hadziomerspahic osvojio je trece mjesto u kategoriji Inline.  
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Tin Hadžiomerspahić

Završni dan Pannoniana ugostio je BMX bicikliste. I opet ista priča - u konkurenciji su se našli brutalni vozači, predvođeni legendom sporta, Venecuelancem Danielom Dhersom. Ipak, čekao se nastup Varaždinca Marina Ranteša (23). Ranteš je miljenik osječke publike i jedan od najvažnijih hrvatskih ekstremnih sportaša današnjice, a tijekom posljednjih nekoliko godina toliko je napredovao u vožnji da danas parira najboljima u svijetu. Njegova disciplina će biti inaugurirana na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, Marin će se po svoj prilici kvalificirati... a onda doista možemo očekivati svašta. U posljednjoj je godini dosta vremena proveo u Americi, gdje je trenirao s već spomenutim Dhersom, koji je godinama dominirao BMX scenom.

duh zajedništva I što se dogodilo? Na nedavno održanom natjecanju u Montpellieru učenik je pretekao učitelja - mladi Marin je bio prvi, iskusni Dhers treći! Ranteš tvrdi kako je to Daniela učinilo baš sretnim, a mi uopće ne sumnjamo, s obzirom na to da ekstremni sportovi, kompetitivnosti unatoč, zadržavaju jedan duh zajedništva i prijateljstva kakav se ipak ne viđa često u konvencionalnijim sportovima.

“Ovo mi je sedmi Pannonian challenge. Da mi je netko prve godine rekao da ću konkurirati jedan dan s Dhersom za postolja na najvećim svjetskim natjecanjima, ne bi mu vjerovao. Mi smo tada gledali u njega kao u boga, a evo me sada vozim ravnopravno s njim. Nedavno sam tri mjeseca i trenirao u njegovu kompleksu u Americi. Dhers je odličan vozač, još bolji prijatelj, i stvarno voli pomagati. Što se promijenilo od mojeg prvog Pannoniana? Pa danas imam mnogo više iskustva koje sam stekao nastupima na brojnim važnim natjecanjima, a i puno treninga je iza mene. Imam super sponzore koji me podupiru u putovanjima, a moram spomenuti i mamu koja mi je oduvijek bila podrška. Sretan sam što sam dogurao tu gdje jesam i da danas živim svoj san - putujem, uživam i vozim BMX. Moj posao je voziti bicikl, a to je ono što stvarno volim raditi. Koliko ljudi danas ima tu priliku?” završava Ranteš koji je unatoč fenomenalnom nastupu pao u drugoj vožnji te tako završio natjecanje na drugome mjestu, iza odličnog Rusa Iyeka Rizaeva na prvome, dok je Čeh Michael Beran bio treći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:58