SLAVONIJA POD VODOM

FOTO Nova krizna točka: Babinu Gredu okružile vode Berave

Babina Greda, 020610.Poplava u Babinoj Gredi. Izlila se rijeka Berava, izgradjeno je 100-ak metara nasipa od vreca napunjenih pijeskom, a zbog nepropusnih kanala plivala su i dvorista. Na fotografiji: vatrogasci DVD B. Greda pomazu seljanima u borbi s vodom.Foto: Damir Glibusic / CROPIX
 Damir Glibusic / CROPIX

BABINA GREDA - U selu Babina Greda u okolici Županje u srijedu je proglašeno izvanredno stanje zbog izlijevanja iz korita Berave.

Rijeka koja protječe središtem sela izlila se u utorak predvečer, voda je došla do 15-ak kuća iz kojih su obitelji evakuirane, a sklonjena je i stoka, krave i svinje, iz 60-ak seoskih staja.

FOTO, VIDEO: 'Brdo je samo skliznulo do moje kuće'

Voda je poplavila dvorišta oko 150 kuća, te nadirala prema još 200-injak kuća. Na desetak najugroženijih mjesta u samom selu - kako bi se od poplave spasile kuće i gospodarske zgrade - tijekom noći na srijedu izgrađeni su zečji nasipi, potrošeno je 150 'kubika' pijeska i oko 2.500 vreća.

Radili su uglavnom sami seljani, njih 200-injak, uz potporu Hrvatskih voda, a po selu su razbijali čak i betonske kolne ulaze radi bržeg otjecanje vode kroz kanale uz ceste.

Seljaci su tijekom noći zajedno s babogredskim vatrogascima - unatoč kiši koja je neprekidno lila - bagerima iskopali i tzv. ispuste kroz koje je voda sa seoskih ulica otjecala u okolne njive.

Pod vodom je ostalo oko 8.000 hektara njiva – potvrdio je Josip Krnić, načelnik Babine Grede – pa je selo poput otoka u okruženju golemih količina vode. Načelnik vjeruje da su usjevi potpuno uništeni, no trenutačno im je veća briga spašavanje seljana i njihove imovine.

U Babinoj Gredi sa strepnjom očekuju noć na četvrtak jer se najavljuje novi vodeni val, a u selu se pripremaju i za eventualnu evakuaciju seljana ukoliko dođe do daljnjih poplava.

Uslijed velikih kiša, u Vukovarsko-srijemskoj županiji upravo je u Babinoj Gredi najkritičnije stanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:05