NAKON SUMMITA NATO-A

FOTO Ležeran dan u Chicagu: Milanović u obilasku uz vodiča - bivšeg Obamina šefa kabineta

Zoran Milanović i Emanuel Rehm nazočili su otvaranju izložbe posvećene Meštroviću i obišli fontanu Ala Bundyja

Nakon što je sudjelovao na dvodnevnom summitu NATO-a u Chicagu, premijer Zoran Milanović i drugi članovi hrvatskog izaslanstva imali su niz drugih sastanaka i aktivnosti u rodnom gradu američkog predsjednika Barracka Obame.

Milanović je u društvu gradonačelnika Chicaga Emmanuela Rahma nazočio otvaranju izložbe Hommage Ivanu Meštroviću. Izložba u organizaciji udruženja arhitekata Chicaga posvećena je 50. obljetnici smrti slavnog hrvatskog kipara koji je svojim skulpturama Strijelac i Kopljanik trajno obilježio kulturni izgled tog velegrada. Zanimljivo je da je Meštrović posao za izradu tih dvaju kipova u jednom od najljepših parkova u centru Chicaga dobio na natječaju.

Zoran Milanović u neformalnom razgovoru s Davidom Cameronom

Hrvatski iseljenici

Gradonačelnik Chicaga, koji je ranije bio šef kabineta američkog predsjednika Obame, a prije toga i savjetnik Billa Clintona, u svojem je govoru naglasio doprinos koji su Chicagu dali hrvatski iseljenici te podsjetio kako je Hrvatska od rata do članstva u NATO-u prošla težak put. Inače, Emanuel Rehm snažno je lobirao kod predsjednika Obame da se summit NATO-a održi upravo u Chicagu.

Mirni Occupy Chicago

Izuzetno aktivni gradonačelnik u vrijeme summita primio je mnoge svjetske lidere, uključujući i Milanovića, pokazivao im grad, a na kraju je našao vremena i za druženje s novinarima u boćarskom klubu do kasno u noć. Snažno je stao na stranu čikaške policije koja je danima imala pune ruke posla u osiguravanju summita i sprječavanju nereda po gradu, a da pritom osiguraju građanima da mogu slobodno prosvjedovati i izražavati svoj stav.

Samo nekoliko metara dalje od mjesta na kojem je gradonačelnik Chicaga u društvu Milanovića razgledavao slike Meštrovićevih djela prosvjednici su, upravo ispod Meštrovićevih skulptura u parku, prosvjedovali pod motom Occupy Chicago.

Milanović je nakon summita, u opuštenijoj atmosferi, imao prilike neformalno razgovarati i družiti se s mnogim svjetskim liderima koji su sudjelovali na summitu. Razgovarao je i s britanskim premijerom Davidom Cameronom.

Najbolje društvo

- Hrvatska je članica NATO-a, a bit će uskoro i članica EU. Na ovom summitu imao sam prilike neformalno razgovarati s mnogim liderima. Mogu vam reći da je ovo najbolje društvo koje postoji - podijelio je Milanović s novinarima dojam o brojnim sastancima koje je imao tijekom boravka u Chicagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 07:18