NEKOLIKO STOTINA PROSVJEDNIKA U ZAGREBU

FOTO HDZ-ovci provocirali, a policija privodila prosvjednike protiv Vlade

Prosvjednici su pred hotelom Panorama blokirali ulaz, potom su uvredama odgovorili na provokacije
Zagreb, 300311. Petnaesti po redu protuvladin prosvjed tzv. Facebook grupe poceo je u 18 sati na Cvjetnom trgu poslije cega su prosvjednici krenuli u povorci gradom.Na fotografiji: prosvjednici na Cvjetnom trgu.Foto: Ado Buljubasic / CROPIX
 Ado Buljubasic / CROPIX

ZAGREB - Protuvladini prosvjedi su se nastavili u 18 sati na Cvjetnom trgu, ali kao uvertira za veliki skup koji se najavljuje za petak 1. travnja u 18 sati, kad će prosvjedni skup organizirati sindikati.

Okupilo se oko 300 prosvjednika, a glavno odredište bio im je hotel Panorama, u kojem se održao skup HDZ-a Trešnjevka povodom 21. obljetnice od njihova osnutka. Vikalo se "HDZ lopovi" i "HDZ, odlazi", a policija ih je potom maknula kako bi oslobodila glavni ulaz.

Kad su se na njemu pojavili neki stariji pripadnici HDZ-a, krenuli su žustro provocirati prosvjednike. Zatim je došlo do naguravanja i privedena su dvojica organizatora prosvjednika, zbog čega su ostali okružili policijski kombi i tražili neka puste privedene. No umjesto toga privedeno je njih još 14.

Organizatori nisu obeshrabreni brojem okupljenih građana. S predstavnicima sindikata najavili su "velike stvari u petak 1. travnja".

Riječ je o podršci sedam sindikata i njihovim članovima, koji se broje u tisućama. Na ulicu će Cestarski sindikat, Radnički sindikat HZMO-a, Republički sindikat Hrvatske, Sindikat hrvatskih zaštitara i čuvara, Preporod, Sindikat zaposlenika u socijalnoj skrbi i Sindikatu zdravstva i socijalne skrbi.

Organizatori tzv. facebook prosvjeda i sindikati su zbog raznih navoda o raskolu priopćili kako to nije istina i da im ne smeta što sindikati žele pozvati svoje članove i organizirati prosvjed. Naime, organizatorima je svejedno tko je na čelu kolone, sve dok je cilj isti - a to je rušenje Vlade premijerke Jadranke Kosor.

Poslije govora, skupina od oko 50 građana krenula je u tradicionalnu povorku, u kojoj posljednjih nekoliko puta sudjeluje osjetno manji broj građana nego prije, a ova današnja uvjerljivo je najmanje posjećena bez obzira što ih se kasnije priključilo još oko 300.

Iz sindikata tvrde kako je to zbog ljudi poput Deana Golubića i Ivana Pernara, koje ne žele u prvom planu.

No, pesimizma među najaktivnijim prosvjednicima nema jer smatraju kako će s dolaskom lijepog vremena i podrške sindikata broj građana na ulici ponovno biti impozantan te da to aktualna vlast i oporba više neće moći ignorirati pa će prijevremeni izbori biti jedino moguće rješenje.

Rijeka okupila stotinjak prosvjednika

Na prosvjedu u Rijeci okupilo se oko stotinu građana, koji su prošetali gradom i uz uobičajene poruke i skandiranja tražili odstupanje Vlade premijerke Jadranke Kosor s vlasti, kao i prijevremene izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 12:26