VREMENSKA KAPSULA

FOTO Dvorac ostao sačuvan, nitko u njemu nije bio 100 godina

Bogataš Luis Mantin bio je opsjednut protokom vremena pa je sastavio neobičnu oporuku

ZAGREB - Želja ekscentričnog francuskog bogataša Luisa Mantina da se u njegov dvorac može ući tek sto godina nakon njegove smrti je ispunjena.

Čudna oporuka

Dvorac je ostao zapečaćen i sada predstavlja pravu atrakciju, svojevrsnu vremensku kapsulu u kojoj je u tančine sačuvan svijet bogatog poduzetnika na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Luis Mantin je umro bez potomaka 1905. godine i svoje je imanje “Maison Mantin” oporučno ostavio gradu Moulinsu u centralnoj Francuskoj u kojem je proveo zadnje godine svog života. No, oporuka je sadržavala vrlo neobičnu klauzulu.

Prema pokojnikovoj želji, imanje ostaje gradu ako nitko u njega ne uđe stotinu godina nakon njegove smrti, a kada zadani rok prođe, grad mora dvorac pretvoriti u muzej koji će građanima vjerno pokazati kako je nekada živio pravi džentlmen.

Stalna straža

Gradski vijećnici prihvatili su čudne pokojnikove odredbe iako su znali da nitko od njih neće doživjeti dan otvorenja muzeja koji će njihovu gradu u budućnosti donijeti izvjesnu materijalnu korist. Grad je svih stotinu godina plaćao čuvare koji su se brinuli da se pokojnikova želja ispuni.

Više su puta spriječeni znatiželjnici koji su htjeli proviriti u unutrašnjost raskošno uređenog dvorca, a najveća opasnost nad pokojnikovu želju se nadvila u doba njemačke okupacije Francuske. Oficiri Wehrmachta koji su bili smješteni u okolicu baš su u dvorac htjeli smjestiti svoj divizijski štab, no kada su čuli za pokojnikovu posljednju želju, nisu željeli oskvrnuti dvorac te su pronašli drugi prikladniji smještaj.

Zahtjevni posao

Nakon što su u dvorcu stotinu godina vladali štakori i stjenice, gradske vlasti su ga konačno otpečatile 2005. godine, točno na dan Mantinove smrti.

Kompletni namještaj, knjige, posuđe i sitni inventar bili su prekriveni tonama prašine, moljci su dobrano izjeli skupocjene tapiserije, a crvotočina je načela raskošnu drvenariju. Prema pokojnikovoj želji, sve je vraćeno u izvorni oblik, a za taj zahtjevni posao trebalo je punih pet godina i gotovo pet milijuna eura. Dvorac je svečano otvoren za javnost pa je ispunjena i posljednja želja ekscentričnog bogataša Luisa Mantina koji je bio opsjednut protokom vremena.

Ekscentrik koji je u dvorcu živio bez žene i djece

Lusi Mantin bio je jedan od bogatijih građana Francuske na kraju 19. stoljeća. Svoje bogatstvo steko je trgujući nekretninama, te je tako došao u posjed ruševine dvorca iz 15. stoljeća koji je odlučio pretvoriti u svoj životni dom. Od ruševine je napravio novi dvorac koji je opremio najmodernijim instalacijama onog vremena. U dvorcu je proživo osam godina do svoje smrti u 54. Umro je bez žene i djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:24