LIJEPA NAŠA HRVATSKA

FOTO 'Dođite što prije. Više ne mogu ići u ribe od ovih mrtvaca u moru'

 Romeo Ibrišević

KARLOBAG - Dođite što prije. Više ne mogu ići ni u ribe jer svaki put kad pogledam na dno, učini mu se da vidim mrtvaca - rekao je u ponedjeljak fotoreportetu Romeu Ibriševiću 80-godišnji Marjan Zubčić. Mrtvac na dnu mora bila je automobilska olupina koja već tridesetak godina nagrđuje uvalu Običaj. Nevjerojatno, ali istinito, običaj bacanja olupina osvanuo je na dnu uvale Običaj.

Snimke iz riblje perpektive

Starom ribaru Marjanu u pomoć su već sljedećeg dana pristigle dvije ekipe. Iz Gračaca su šleper besplatno ustupili dva brata Ivan i Antonio Lončar, a iz Rovinja su potegnuli, također volonteri, ronioci Marino Brzac i Darko Poropat. Njih dvojica, ljudi žabe s fotografskom opremom, napravili su snimke iz riblje perspektive.

Marjan se riješio ribarske more, ali Romeo je nanjušio da na tom terenu ima još materijala za nastavak akcije “Očistimo Hrvatsku od olupina powered by Renault”.

Ekipa se premjestila koji kilometar dalje u uvalu Kruščica. Tamo su se s ceste mogle vidjeti tri olupine kako se presijavaju u plićaku. U turističkoj sezoni oko olupina se brčkaju turisti, što naravno ne smeta lokalnoj administraciji. U to se na svoje uši uvjerio Romeo. Kada je zvao komunalne redare u Karlobagu, oni su ga uputili na kolege u Zadru, a ovi su mu rekli da nazove kolege u Karlobagu.

Dio narodnih obačaja

To naravno nije bila prepreka nekim znatiželjnicima da ih pitaju imaju li oni za to potrebnu dozvolu. Njegovanje olupina u nekim krajevima je izgleda ipak postalo dio narodnih običaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 23:19