PROGNOZA VREMENA

FOTO: DOBAR DIO HRVATSKE SE ZABIJELIO, ČAK I ZAGREB! Snijeg i vjetar uzrokuju velike probleme u prometu diljem zemlje

 / HANZA MEDIA

S noći s ponedjeljka na utorak po prvi puta ove godine Zagreb se zabijelio. Istina, palo ga je neznatno, na Maksimiru je izmjeren tek jedan centimetar, ali zato u drugim dijelovima Hrvatske ga ima dosta više. Primjerice, u Karlovcu ga je napadalo već 15 centimetara, a u Delnicama 18...

/ HANZA MEDIA

HANZA MEDIA

HANZA MEDIA

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske (DHMZ) izvijestio je da će jutro u unutrašnjosti biti oblačno, mjestimice uz snijeg, a na Jadranu uz kišu i lokalne pljuskove s grmljavinom. Slijedi postupni prestanak oborine i razvedravanje sa sjeverozapada, no na jugu zemlje će se do kraja dana zadržati oblačno s kišom, a u unutrašnjosti Dalmacije snijegom.

Slab do umjeren sjeveroistočni, u Slavoniji sjeverozapadni vjetar, poslijepodne će okrenuti na jugozapadni.

Na Jadranu umjerena do jaka bura, mjestimice s olujnim udarima, a na krajnjem jugu jugo.

Najviša dnevna temperatura zraka od -1 do 4 na kopnu te od 8 do 13 Celzijevih stupnjeva na Jadranu.

Slobodna Dalmacija piše kako ovo jako hladno vrijeme neće dugo trajati te da će se najniže temperature zabilježiti u dalmatinskom zaleđu gdje bi moglo biti i do minus 20 stupnjeva Celzijevih. U Imotskom bi u petak moglo biti minus 12, a u subotu minus 15, dok bi u kninu u subotu moglo biti minus 12. I u Dubrovniku bi u najhladnije dane moglo biti minus pet-šest stupnjeva. Mala utjeha je da se, primjerice, za Sarajevo najniža temperatura u subotu predviđa minus 23 stupnja, dok će u Moskvi biti minus 31.

HANZA MEDIA

HANZA MEDIA

Zimski uvjeti na cestama: Dionice A1 i A6 otvorene samo za osobna vozila

Snijeg, mjestimice vrlo gust, pada u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji pa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci i obratno trenutno nema slobodnog cestovnog pravca, izvijestio je u utorak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog snijega i vjetra, samo za osobna vozila otvorene su: dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica; dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3) i dionica Jadranske magistrale DC8 između Karlobaga i Svete Marije Magdalene DC8.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru, Lici i Karlovačkoj županiji, uključujući dionice autocesta: A1 Bosiljevo-Maslenica, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva, kao i staru cestu kroz Gorski kotar DC3 na dionici Kikovica-Zdihovo te DC1 Čeglje-Karlovac-Gračac-Knin. Na većini državnih cesta Karlovačke županije promet je zabranjen za teretna motorna vozila iznad 3,5 tone.

Za vrijeme održavanja utrke Svjetskog skijaškog kupa na Sljemenu od danas, 3. siječnja, do četvrtka, 5. siječnja, bit će zabranjen promet u Ulici Bliznec i na Sljemenskoj cesti, od Ulice Bliznec do prilaza Kraljičinom zdencu. Privremena organizacija prometa povremeno će se provoditi i na Gračanskoj i Markuševečkoj cesti te u ulicama Ksaverska, Jandrićeva i Mlinovi.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

U prekidu su katamaranske linije: Novalja - Rab - Rijeka i trajektne linije: Prizna - Žigljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 15:36