KARNEVAL

FOTO: DESET TISUĆA MAŠKARA OKUPIRALO RIJEKU U veselju na ulicama grada sudjelovale grupe iz Italije i Belgije, Obersnel se maskirao u - Slovenca!

 
 Srđan Vrančić / Hanza Media

Završilo je peto godišnje doba u Rijeci - doduše, ne i u okolici, jer će se mesopust po predgrađima i prigradskim naseljima paliti još u ponedjeljak i utorak, sve do Pepelnice kada nastupa korizma - ali povorka od više od 10 tisuća maškara koje su tijekom cijele nedjelje defilirale riječkim Korzom bila je službena kulminacija ovogodišnjeg, 35. po redu Riječkog karnevala.

Međunarodna karnevalska povorka startala je u podne, okupiravši Korzo i čitav centar grada koji je, kao i inače, bio zatvoren za promet, a maškare je ove godine “pomazilo” i lijepo sunčano vrijeme pa je gledatelja bilo doista jako puno.

Tisućama Riječana pridružili su se tako i brojni turisti, a među samim sudionicima bilo je i grupa iz Slovenije, Srbije, Crne Gore i Makedonije te Italije i Belgije.

Neformalni slogan ovogodišnjeg karnevala, zbog trajanja koje ovisi o tome kada pada Uskrs, bio je “Kratki i žestoki”, no s obzirom na to da se grupe za ovaj događaj pripremaju mjesecima, a mnogi sudionici zbog maškara koriste i godišnji odmor, nijedan detalj za završnu povorku nije prepušten slučaju.

Osim samih maski, čiji su autori i ove godine nadmašili sami sebe, najveća atrakcija bila su maštovita alegorijska kola, odnosno kamioni, automobili s prikolicama, kolica, čak i jedan brod, koji su se tjednima varili, bojali i pripremali po naseljima diljem riječkog prstena i drugih županija. Otkako karneval nosi predznak međunarodni, a Turistička zajednica pomno vodi računa o prezentaciji “prema van”, subverzivna oštrica možda i jest pomalo otupljena, nekadašnja raskalašenost zamijenjena je prihvatljivim dozama ludila, no cijeli događaj iz godine u godinu djeluje sve osmišljenije, organiziranije te s maskama i temama koje su pomno elaborirane i vješto izrađene.

To, naravno, ne znači da je izostala društvena satira i ismijavanje vlastodržaca pa su tako posebnu pažnju plijenila alegorijska kola poput onih s likovima predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović u ulogama baletana i balerine, kao satira koja se može iščitati na više razina, a u uspomenu zaziva predsjedničin sada već kultni naklon i buket nakon premijere “Labuđeg jezera” u zagrebačkom HNK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:18