ODLAZAK IZA REŠETAKA

FOTO: ČAČIĆ U ZATVORU Mahnuo novinarima i sa širokim osmjehom ušao u Remetinec

Varazdin, 170613.Radimir Cacic je jutros u 8.45 napustio obiteljsku kucu u Varazdinu, u pratnji supruge Marije uputio se na odsluzenje zatvorske kazne u zagrebacki Remetinec. Zatvorsku kaznu od 22 mjeseca dobio je zbog izazivanja teske prometne nesrece sa smrtnim posljedicama u Madjarskoj.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Željko Hajdinjak / Cropix

NOVO 19:17 Radimir Čačić danas počinje izdržavanje 22-mjesečne zatvorske kazne na koju je osuđen u Mađarskoj zbog izazivanja prometne nesreće sa dvije smrtno stradale osobe.

Nešto iza 19 sati Čačić je stigao na izvršenje zatvorske kazne u Remetinec.

Nakon što je Čačića automobilom dovezao u zatvor u Remetincu njegov odvjetnik Rajko Mlinarić novinarima je izjavio da je počelo izvršavanje kazne za Čačića te da je Čačić optimističan i vrlo realan u ovoj situaciji.

"I na kraju krajeva došao je riješiti jednu etapu svoga života vezano uz presudu koja je donesena", kazao je Mlinarić novinarima ispred zatvora u Remetincu.

Dakle, dodao je, "nema mjesta ni panici, ni povećim emocijama, ima mjesta jednostavno realnom promišljanju i obvezi koje je Čačić svjestan i koju je u ovom trenutku počeo izvršavati", kazao je.

Mlinarić je kazao da je od ovog trenutka kad je automobilom svog klijenta Čačića dovezao u zatvor u Remetincu počelo izvršavanje kazne za Čačića. "To je ono što su svi čekali, kao što vidim u Hrvatskoj. Znamo početak, međutim ne znamo kraj", rekao je.

------------------------------------------------------------

Čačić je jutros u 8.45 napustio obiteljsku kuću u Varaždinu, u pratnji supruge Marije uputio se na odsluženje zatvorske kazne u zagrebački Remetinec.

Čačić je sam zamolio suca izvršenja da se u najkraćem mogućem roku realizira početak izvršenja kazne, te je određen datum za 17. lipnja.

U Remetincu će provesti nekoliko tjedana na tzv. opservaciji nakon čega će stručnjaci odrediti u kojoj će kaznionici odraditi ostatak kazne - vjerojatno će to biti kaznionica poluotvorenog tipa, Lipovica ili Valtura.

Nakon isteka najmanje polovice izdržane kazne, Čačić može tražiti prijevremeni otpust. Izrečena mu je i zabrana upravljanja vozilom na tri godine.

Nakon što je lani krajem studenog pravomoćno osuđen u Mađarskoj, Čačić je podnio ostavku na sve dužnosti u Vladi i zatražio da kaznu služi u Hrvatskoj.

Čačić je jedan u nizu bivših visokih državnih dužnosnika koji je završio u zatvoru zbog nekog kaznenog djela, no dok će on služiti kaznu zbog prometne nesreće sa smrtnim posljedicama, ostali su u zatvoru ili im se još sudi zbog korupcije.

Najzvučnije ime je bivši premijer Ivo Sanader koji je nepravomoćno osuđen zbog slučajeva Hypo te Ina - MOL, a još mu se sudi zbog Fimi medije i afere "Planinska". Osim njega u zatvoru je i bivši potpredsjednik njegove vlade Damir Polančec zbog isplate pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju.

Bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću ponovno se sudi zbog "afere kamioni", dok je bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković zbog afere "Planinska" dobio godinu dana zatvora koji mu je zamijenjen radom za opće dobro.

Jedan od prvih uhićenih državnih dužnosnika bio je bivši ministar turizma Ivan Herak, koji je proveo godinu i pol u istražnom zatvoru zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti, no kasnije je nepravomoćno oslobođen optužbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:38