SVE ČETIRI U ZRAKU

FOTO Bračko utočište politike: riba odlična, vino još bolje, a i premijerka je blizu

Neki bacaju vrše, neki igraju stolni tenis, a neki se u majicama izležavaju na plaži
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Ono što je jet setu Hvar, to je hrvatskim političarima Brač - idealna destinacija za odmor. No što to političku elitu baš Braču vodi i koliko je predah od politike uopće moguć, na otoku kojem u kolovozu hrle ministri, saborski zastupnici pa čak i sama premijerka Jadranka Kosor, pokušali smo doznati putujući s jednog na drugi kraj otoka. Kako domaći političari kroje politiku, javnost više manje zna, no kako kroje vlastiti odmor, pristali su nam otkriti tek neki od njih.

Odmor na ležaljci

U Bolu, prvoj bračkoj turističko-političkoj oazi, nekoliko dana odmora ugrabila je premijerka Jadranka Kosor. U njenom omiljenom Grand hotelu Elaphusa, čije zeleno okružje i hladovinu borove šume uz šljunčanu plažu premijerka, kako kaže, uopće nema potrebe napuštati, boravili su i ministar Petar Čobanković te bivši ministar prosvjete Dragan Primorac, već tradicionalni gosti ovog bolskog hotela.

U prestižnu Elaphusu s obitelji je stigao i ministar Đuro Popijač. Izležavajući se na ležaljci na žalu Zlatnoga rata u društvu prijatelja, nije slutio da su pored njega novinari. Pomalo iznenađen što je “otkriven”, ipak nam je povjerio kako po prvi put ljutuje u Bolu, što se posebno svidjelo njegovoj djeci Silviji, Maji i Mariju, koji su se okušali u jedrenju na dasci. I dok su djeca uživala u morskim radostima, tata Đuro je budnim okom pratio djecu, ali im se pridružio u moru nije.

- Malo mi smeta vjetar - pravdao nam se ministar Popijač dok se sunčao u majici. S obitelji će na Braču ostati tek nekoliko dana, jer ga prije povratka na posao, veli, čekaju obaveze u njegovu voćnjaku i vinogradu na Bilogori. Branko Grgić, državni tajnik za turizam, ljetovao je u hotelu Bretanida. A u samom mjestu Bol naišli smo na liječnika i saborskog zastupnika Rajka Ostojića.

Nema klubova

- S obzirom da je sadašnja situacija u zdravstvu bolna, a klin se klinom izbija, Bol je optimalno mjesto za početak reforme zdravstva - našalio se Ostojić koji sa suprugom Draženkom ljetuje u samom središtu mjesta, u malom hotelu Kaštil. U Bolu, vjerujte, sve manje boli. Roštilj je odličan, ni ribe nisu loše, a i vino je sve bolje - duhovito će Ostojić, koji se već dvanest godina za redom svako ljeto Bolu vraća. Priča nam kako u mjestu često sreće druge političare. - Uvijek popričamo, ali politiku izbjegavamo, jer svatko treba vrijeme za “rekuperat se” - kaže nam na priučenom dalmatinskom Rajko Ostojić.





- I ja sam već napola Boljanin - hvali nam se čelnik HSLS- a Darinko Kosor, jer kako kaže u Bolu ljetuje već puno destljeće. Otkako premijerka Kosor u Bol dolazi, moram priznati da se povećao broj ministara koji ovde odmaraju - šali se Kosor. Na Putu oleandara smjestila se i Kosorova mala vikendica. No, kada smo ga upitali možemo li je slikati, odbio nas, jer kaže da u Bolu ima puno atraktivnijih kuća koje će na slikama bolje izgledati.

Prezimenjak Rajka Ostojića, Ranko, Bračanin rodom, kao i svako ljeto odmara u Povljima, malom, tihom od Supetra najudaljenijem mjestu koje izgleda gotovo isto baš kao i pred 30-ak godina. Odmara u staroj, ali pravoj bračkoj kući, svojoj djedovini.

- Ovde škole, ni fratra, ni vapora, ni noćnih klubova nema, ali ni boljeg mjesta za odmor nema - priča nam Ranko punih usta svojih Povlja. Uz brodicu od tri metra, vršu u koju zaluta pokoja salpa, maslinik i nebrojene predivne uvale, za odmor više ništa i ne treba. I dok njegov sedmogodišnji sin Lovre vršu iz mora vadi, tata Ranko nam otkriva: - Svi se u mjestu poznajemo, gotovo svi nosimo isto prezime pa smo u šali i plažu Okuč na kojoj se kupamo, prozvali “Ostojić beach”. Nema ovdje šušura kao u drugim mjestima, ni puno turista, ali kada dođu imamo i specijalnog turističkog vodiča, susjedu Sanju, koja se sa svim gostima, ma od kuda dolazili izvaredno sporazumijeva na “gemišt” jeziku - otkriva nam male tajne mjesta Ranko Ostojić.

Ružmarin, lavanda, kadulja

Vozimo dalje, u Murvici ljetuje još jedan političar, HDZ-ovac Mario Zubović. No, njega nismo imali sreće pronaći, baš kao ni popričati s ministrom Božom Biškupićem koji odmara u svojoj kući zapadno od centra pitomog mjesta Sutivan. Uvijek susretljiv ministar, na odmoru nije bio raspoložen za razgovor.

- Biškupić je samozatajan - u čuđenju nas svojim komentarima ostavljaju mještani Sutivana. Za razliku od ministra, pun dojmova s odmora bio je Jerko Rošin, koji ljeto provodi sa suprugom Đankom u predivnoj kući u Milni smještenoj u Vlaškoj vali. Na stepenastom terenu ružmarin, lavanda, kadulja... U idiličnoj atmosferi svog vrta, priča nam Rošin o svojim bračkim danima koje dijeli s obitelji, unucima Rokom, Korinom, Lukom, Kajom i Dharmom. Nađe se vremena i za čitanje knjiga, bavljanje glazbom i druženje s prijateljima, pa čak i spravljanje domaćeg soka od ružmarina, u čiji smo se neobično osvježavajući okus i sami uvjerili. Rošin u svom dvorištu organizira i turnir stolnog tenisa kojeg je veli podigao na internacionalnu razinu okupljajući nekoliko prijatelja iz cijeloga svijeta.

- Ovdje se živi bez presinga. Ujutro se pije kava, ručak se sprema “po lovačku”, od onog što se u frižideru ulovi - dobacuje supruga Đanka, a tek predvečer slijedi pravo okupljanje i druženje oko stola.

Topli ljudi, divne plaže

Ljetovali u vlastitoj kući ili hotelu, političari koji preferiraju za odmor Brač slažu se u jednom, cijeli je niz razloga za ljubav prema ovom otoku, puno je idiličnih mjesta, toplih ljudi, predivnih plaža. No dok jedni kao najvažniji razlog za odabir ističu dobru povezanost s kopnom, dotle drugi, u šali ili ne, dobacuju. - Ma nije to zbog blizine kopna, nego blizine premijerke!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 23:30