ZAVRŠILI U ZATVORU

FOTO: AKCIJA FAMILY GUNS Hrvatska obitelj švercala arsenal oružja iz domovine u Parmu

 ParmaOnline

Pola godine trebalo je talijanskim karabinjerima da ‘razbiju’ lanac krijumčara oružja i finaliziraju operativnu akciju ‘Family Guns’ koja ih je odvela do složne i udružene četveročlane hrvatsko-talijanske obitelji,a koja je u sprezi sa dvojicom lokalnih kriminalaca iz Parme! Svima prijeti do šest godina boravka iza rešetaka, a klupko se počelo odmotavati jesenas pa su šverceri početkom studenoga zapali pod mjere praćenja i prisluškivanja.

Pištolji Browning bez marke i serijskog broja kalibra 6,35mm te Beretta kalibra 9mm, revolver Ronchi kalibra 6mm, puške, japanska katana, bodeži, 140 metaka raznog kalibra samo je dio oružanog arsenala zaplijenjenog u kućama krijumčara oružja. Glava ekipe je 56-godišnji okorjeli švercer oružjem L.J. iz Hrvatske, koji je već uhićivan 2005.godine zbog istih grijeha, a u cijelu akciju lake zarade umiješao je i vlastitu kćer L.J.(27) te zeta Talijana B .T.(31) i šogora B.C.(37).

FOTO: ParmaOnline

Osim njima, karabinjeri naoružani do zuba su pomrsili planove i dvojci lokalaca iz Parme L.L.(65) i S.R.(48), a tko zna koliko bi još ekipa švercala oružje s prostora bivše Jugoslavije da upravo 48-godišnji S.R. nije pao u ruke policiji 7.studenoga sa impozantnom količinom oružja netom preuzetog od hrvatskih prijatelja. Ne bi li ishodio povoljniji status, podijelio je s policijom svoja saznanja, ali samo djelomično pa su se plavci dalje morali osloniti na tajne mjere prisluškivanja telefonskih razgovora.

Istražitelji su vrlo brzo uvidjeli kako izdašan stil života Hrvata i njegove obitelji, te nekretnine u njihovom vlasništvu i vozni park, nikako ne odgovaraju njihovoj radnoj svakodnevici. Naime, oni ne rade ništa, nisu zaposleni a imaju, troše i kupuju. Prisluškivanje telefona potkrijepilo je sumnje. Oružje je stizalo iz Hrvatske a prodavali su ga na crnom talijanskom tržištu i to isključivo srednjoj klasi.

-Imam jedan kalašnjikov tu u Hrvatskoj za prodati. Možeš li naći kupca? Za par dana sam u Parmi - pitao je Hrvat L.J. svog talijanskog kompanjona L.L. prije desetak dana.

FOTO: ParmaOnline

-Teško je naći nekog tko bi to samo ovako uzeo za dobru lovu. Pravi mafijaši su nam jedini cilj onda. Probat ću bacit bubu u uho nekim osobama - odgovorio je L.L. hrvatskom vođi bande.

-Pokušaj. Probaj, kako god znaš i umiješ. Moramo se bolje plasirati u nabavci oružja i podignuti kvalitetu robe. Nije dovoljna zarada od 250 do 700 eura koliko dobijemo za komad. Preveliki je rizik, shvati - objasnio je još Hrvat L.J. koji je sve više prepuštao biznis i organizaciju transporta svojoj kćeri, dok su mu zet i šogor bili zaduženi za preprodaju na talijanskom tržištu. Sve do jednog komada prošvercanog naoružanja, promoćurna hrvatska obitelj nije držala u svojoj vili već je sve to pomno čuvao i skladištio 65-godišnji umirovljenik L.L. na svojem, također luksuznom imanju.

-Bili bi kokoši da smo ga držali u našoj kući - prokomentirali su tijekom pretresa kuće članovi hrvatsko-talijanske obitelji karabinjerima. Ulisičeni su isti dan po dolasku u Parmu iz Hrvatske. Predviđenog kalašnjikova u njihovom vozilu nije bilo jer kupca za njega, zbog kratkog roka, umirovljeni L.L. nije uspio pronaći.

FOTO: ParmaOnline

Po dovršetku kriminalističke obrade, vođa bande kao i prvi uhićeni švercer završili su u zatvoru uz kaznene prijave za kupnju, držanje i preprodaju oružja, dok je ostatku ekipe za isto (ne)djelo određen kućni pritvor. Oduzeto oružje poslano je na vještačenje obzirom da postoje sumnje kako je isto korišteno u kaznenim djelima na području Lijepe naše. Stoga nije za isključiti da, ako se taj podatak pokaže točan, da će i hrvatskoj policiji biti proslijeđena analiza vještačenja poradi daljnjeg istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 15:14