NEPOBITNI DOKAZI

Forenzičko vještačenje nakon pet godina potvrdilo da je 36-godišnja Slovenka dio narkolanca

Žena je tijekom 2017. i 2018. u dva navrata na području Rijeke prodala heroin i kokain dvojici muškaraca, u namjeri daljnje preprodaje

Ilustrativna fotografija

 Zeljko Puhovski/CROPIX

Pet godina nakon što je riječka policija pretražila 36-godišnju Slovenku i kod nje, za razliku od dvojice kojima je prodala heroin i kokain, nije pronašla drogu te nije procesuirana, po dovršetku forenzičkog vještačenja i ona je osumnjičena kao dio narkolanca te uhićena.

Iz primorsko-goranske policije u utorak su obavijestili kako su u suradnji sa zagrebačkim Centrom za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić", gdje je provedena molekularno-genetska analiza uzoraka oduzetih i vještačenih predmeta, kao počiniteljicu kaznenih djela iz domene zlouporabe droga utvrdili i 36-godišnjakinju.

Kriminalističkim istraživanjem otkriveno je kako je ona tijekom 2017. i 2018. u dva navrata na području Rijeke prodala heroin i kokain dvojici muškaraca, u namjeri daljnje preprodaje.

Oni su tad uhvaćeni s tom drogom i kazneno procesuirani, dok je od spomenute Slovenke, pod sumnjom da je dio narkolanca, bio uzet uzorak za daljnje istraživanje.

Spomenutom analizom uzoraka oduzetih i vještačenih predmeta utvrđeno je, pak, da je ona dovezla, odnosno prodala spomenutu drogu.

Po dovršetku istrage, 36-godišnja Slovenka predana je pritvorskom nadzorniku te prijavljena za dva kaznena djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Inače, a kako se može vidjeti na MUP-ovim stranicama, forenzička vještačenja utemeljena na modernim saznanjima molekularne genetike u rutinski rad spomenutog Centra uvedena su 1996.

Vještačenje tragova ljudskog porijekla uključuje primjenu različitih metoda, seroloških, mikroskopskih, no najznačajnija je upravo metoda molekularno-genetske analize, koja omogućava utvrđivanje identiteta osobe od koje trag potječe.

Ta metoda započinje izdvajanjem molekula DNK iz stanica, s ciljem uklanjanja molekula i primjesa iz uzorka koje bi negativno utjecale na daljnju analizu.

Količina DNK u uzorku i kvaliteta uzorka, odnosno stupanj degradacije DNK, određuje se lančanom reakcijom polimerazom u stvarnom vremenu.

Iz uzoraka s dostatnom koncentracijom DNK, metodom lančane reakcije polimerazom, umnažaju se ciljani sljedovi DNK u milijardama kopija, čime se omogućava utvrđivanje profila i iz vrlo oskudnih uzoraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:07