VELIKI ODJEK

Fond za zaštitu okoliša organizirao akciju prikupljanja otpada na potresom pogođenim područjima

Fondu su se javila i druga komunalna poduzeća sa željom da pomognu što brže sanirati štetu na tom području
 Mate Piskor/Cropix

U akciju prikupljanja otpada na potresom pogođenim područjima su se, na inicijativu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, uključila i komunalna poduzeća iz raznih krajeva Hrvatske koja opremom i radnom snagom pomažu kolegama u Sisačko-moslavačkoj županiji.

U utorak je tako gradonačelnik Poreča Loris Peršurić direktorici tvrtke Gospodarenje otpadom Sisak Katarini Luketić uručio komunalna vozila koja će im pomoći u svakodnevnom radu u ovim teškim uvjetima, priopćeno je iz Fonda.

„Mi smo Poreču dobro ekipirani jer smo osam-devet mjeseci morali poslovati u većem obimu s obzirom na turističku sezonu. Međutim zbog koronavirusa smanjen nam je priljev gostiju te smo u mogućnosti dio opreme privremeno posuditi komunalnim društvima kojima je takva pomoć sad dobrodošla. Sisku smo na privremeno korištenje ustupili dva kamiona s podizačem, četiri kontejnera i četiri djelatnika, koji će im biti na raspolaganju minimalno dva mjeseca, a po potrebi i dulje“, rekao je porečki gradonačelnik prilikom simboličnog uručenja vozila. Događaju su nazočili i direktor Fonda Siniša Kukić te sisačka gradonačelnica Katarina Ikić Baniček.

Načelnica Sektora za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić rekla je kako su se Fondu javila i druga komunalna poduzeća sa željom da pomognu što brže sanirati štetu na ovom području.

„Komunalnu opremu su već ustupila komunalna poduzeća iz Zagreba, Osijeka, Koprivnice i Čazme, a danas sam se čula i s direktorima komunalnih tvrtki iz Zadra i Dubrovnika koji će također poslati opremu i radnike. U akciju su se uključili i proizvođači te dobavljači komunalne opreme koji su stavili na raspolaganje određen dio opreme koja je u njihovom asortimanu“, rekla je.

Na donaciji se zahvalila direktorica komunalnog poduzeća Gospodarenje otpadom Sisak Katarina Luketić koja je istaknula kako djelatnici tvrtke svakodnevno na terenu saniraju štete te prikupljaju građevinski i drugi otpad nastao u potresu. Velika pomoć će im također biti i spremnici za odvojeno prikupljanje otpada, a isporuka je u tijeku.

Sve aktivnosti koje Fond provodi na terenu dio su Plana provedbe mjera gospodarenja otpadom nakon potresa na području Sisačko-moslavačke županije koji je donio Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Za provedbu njih Fond je osigurao 50 milijuna kojima će se sufinancirati sakupljanje, prijevoz, odvajanja i obradu otpada kao i nabava potrebne opreme. Tendencija je da se, u skladu sa kružnim gospodarstvom, iskoristi što više vrijednih svojstava otpada, odnosno da se odvojeno prikupi građevinski, električni i elektronički otpad, gume, namještaj i drugi glomazni otpad, tekstil te opasni otpad iz kućanstva kako bi se tako sakupljeni otpad uputio na daljnju obradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 01:38