OPORBA U SABORU

‘Fokus Vlade je na gorivu, a što je s građanima, poduzetnicima? U kafićima se ne pali klima jer je preskupo‘

U Saboru je u petak oporba komentirala da bi Vlada morala ‘osigurati mjere koje će ići direktno prema građanima‘

Peđa Grbin, Marija Selak Raspudić

 Damjan Tadić/Cropix

U očekivanju novih Vladinih mjera idući tjedan u borbi protiv inflacije, u Saboru je u petak oporba komentiralo kako se Vlada 'koncentrirala isključivo na gorivo', umjesto da 'osigura mjere koje će ići direktno prema građanima' i da se o pomoći poduzetnicima 'uopće ne govori'.

SDP-ov Peđa Grbin smatra da je problem što se Vlada koncentrira isključivo na gorivo pri donošenju mjera, a gorivo u ovoj inflaciji nije jedini problem.

"Svim građanima moramo poslati jasnu poruku - 'niste sami, nitko od vas nije sam', država je tu da vas zaštititi od inflacije. To se može riješiti na način koji je predložio SDP - novim načinom usklađivanja mirovina koji će osigurati veće mirovine, treba nam novi inflatorni i energetski dodatak koji sada više ne bi išao samo umirovljenicima s mirovinama manjim od četiri tisuće kuna nego i zaposlenima, a potrebno je i intervenirati u porez na dohodak", rekao je Grbin.

Kao što je ministar financija Zdravko Marić najavio za studente, tako je potrebno isto napraviti i u vezi s osobnim odbitkom kod poreza na dohodak, kako bi građanima ostalo više novca, predlaže Grbin.

Potrebne su nam mjere koje će ići direktno prema građanima, umirovljenicima i svima koji zarađuju manje od četiri tisuće kuna i prema svima kroz povećanje osobnog odbitka, kazao je. Na taj će se način, dodao je, osigurati da građani imaju novac da mogu preživjeti inflaciju.

SDP smatra da treba ići prema rješenju da ljudi dobiju novac pa da sami odluče što su im prioriteti i za što će taj novac koristiti, a ne na ovaj način da država procijeni i koncentrira se isključivo na gorivo jer mjere od veljače do danas se odnose isključivo na gorivo, rekao je Grbin.

Ustvrdio je da Vlada 'ne govori ni o čemu drugome', kao ni o tome kako će pomoći poduzetnicima kroz subvencije za porast cijena električne energije, koja je za njih višestruko porasla. A upravo oni moraju osigurati odvijanje gospodarskih aktivnosti i imati sredstava za isplatu plaća, rekao je.

image

Marija Selak Raspudić

Damjan Tadić/Cropix

Grbin je napomenuo da je Austrija donijela mjere do 2026., a mi u petak, rekao je, "ne znamo što će se dogoditi u ponedjeljak".

Mostova Marija Selak Raspudić ocijenila je da Vlada nema jasnu strategiju kojom će se prevladati ova energetska kriza, nego samo požarne mjere iz dana u dan.

"U jednom trenutku će se blokirati cijene, u drugom davati vaučeri, a u trećem ćemo vidjeti što će Vladi pasti na pamet. Treba nam jasnija i malo dugoročnija strategija, a mjere bi se trebale proširiti i na poduzetnike", poručila je.

Ilustrirala je to primjerom da smo "prošlih ljeta znali psovati jer su klime prejako uključene u kafićima, a danas", kaže Selak Raspudić, "više nitko u njima ne uključuje klime jer si poduzetnici više ne mogu priuštiti osnovne stvari za funkcioniranje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 13:07