OPET NA SUD

Financijski vještak Ismet Kamal nastavlja svjedočiti u aferi ‘veliki Agrokor‘ krajem ožujka

Kamal je u ponedjeljak ispitan pred optužnim vijećem kao svjedok, a ne kao stručnjak poljskog KPMG-a

Ismet Kamal

 Vanesa Pandzic/Cropix

Financijski vještak Ismet Kamal nastavit će svjedočiti 22. ožujka nakon što je u ponedjeljak pred optužnim vijećem zagrebačkog Županijskog suda nekoliko sati govorio o svojem nalazu na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna iz koncerna Agrokor.

Kamal je u ponedjeljak ispitan pred optužnim vijećem kao svjedok, a ne kao stručnjak poljskog KPMG-a koji je potpisao knjigovodstveno-financijsko-revizorski nalaz kojeg branitelji okrivljenika smatraju nezakonitim, doznaje se na sudu.

Optužno vijeće pokušat će krajem ožujka iz trećeg pokušaja dovršiti saslušanje Kamala, nakon što je bivši vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić na prošloj sjednici, održanoj početkom studenoga prošle godine, prekinuo ispitivanje zatraživši izuzeće svih nadležnih sudaca i tužitelja.

Todorić je zatražio izuzeće članova optužnog vijeća, predsjednika zagrebačkog Županijskog suda, glavne državne odvjetnice i svih zamjenika jer je sud odlučio ispitati Kamala i odbio zahtjev branitelja da se dostavi dodatna dokumentacija, no zahtjev bivšeg vlasnika Agrokora je odbijen.

Odvjetnici optuženih u aferi Agrokor duže vrijeme tvrde da je Kamalov vještački nalaz, koji je državu koštao 8,6 milijuna kuna, nezakonit, jer ga je umjesto poljskog KPMG-a izradili hrvatski vještaci koji su u sukobu interesa jer su radili za Agrokor u vrijeme izvanredne uprave.

Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

O osnovanosti optužnice od 459 stranica optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravlja od 2021. godine, a u međuvremenu je Visoki kazneni sud naložio novo propitivanje zakonitosti financijskog vještačenja na kojem se optužnica temelji.

Svi optuženici od početka su odbacivali sve što im tužiteljstvo stavlja na teret.

Vrhovni sud je sredinom veljače potvrdio presudu zagrebačkog Županijskog suda u tzv. slučaju mali Agrokor prema kojoj su Todorić i njegovi suradnici oslobođeni optužbe da su oštetili koncern za oko 1,25 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:56