NADZOR FINANCIRANJA

Financijski izvještaj stranaka: Nova ljevica nije ga dostavila u roku, a Bandićeva stranka u minusu

Financijski izvještaj za 2020. stranke, nezavisni zastupnici i vijećnici trebali su dostaviti DIP-u i Državnom uredu za reviziju
Sabor

Nova ljevica jedina je parlamentarna stranka koja nije ispunila zakonsku obvezu i na vrijeme dostavila financijsko izvješće za prošlu godinu, što su morale napraviti sve aktivne političke stranke.

Uvidom u informacijski sustav za nadzor financiranja Državnog izbornog povjerenstva (DIP), u koji stranke unose svoja godišnja izvješća, vidljivo je kako je Nova ljevica svoje unijela 5. ožujka, dakle premašila je propisani rok.

Naime, Godišnji financijski izvještaj za 2020. s propisanim prilozima, političke stranke, nezavisni zastupnici i nezavisni vijećnici dužni su bili dostaviti DIP-u i Državnom uredu za reviziju zaključno s 1. ožujka.

Čak 46 stranaka nije dostavilo financijski izvještaj

Od 168 aktivnih političkih stranaka svoju su obvezu ispunile njih 122, dakle čak 46 stranaka to nije učinilo, potvrdio je DIP.

Obvezu dostave financijskog izvješća za 2020. ispunilo je svih šest nezavisnih saborskih zastupnika, ne i svi nezavisni lokalni vijećnici. Od njih 1. 178 to nisu učinila 143 vijećnika.

Za zaboravne postoje administrativne i prekršajne kazne, dakle može im se privremeno obustaviti isplata sredstava za redovan rad ili mogu dobiti prekršajne novčane kazne. Naime, političkoj stranci koja nije na vrijeme dostavila financijski izvještaj, konkretno Novoj ljevici, može se izreći kazna u iznosu od 10 tisuća do 50 tisuća kuna, a vijećnicima od 2.000 do 20. tisuća kuna.

Te kazne izriču prekršajni sudovi, dok odluku o privremenoj obustavi donosi DIP.

Za Novu ljevicu, prošla je godina bila uspješna, uspjela je izboriti mjesto u Hrvatskom saboru, a financijski ju je zaključila s viškom od 209 tisuća kuna. Tolika je, naime, razlika između njenih prihoda (410 tisuća kuna) i rashoda (201 tisuću), a kao i druge stranke, glavninu prihoda ostvarila je na ime naknada za zastupnike i vijećnike u predstavničkim tijelima.

Prošla je godina bila financijski uspješna za glavninu stranaka koje su u ovoj ili u prošloj godini imale svoje zastupnike u Saboru, izuzetak su stranka nedavno preminulog zagrebačkog gradonačelnika te Glas Anke Mrak Taritaš.

U 'minusu' Bandićeva stranka i Glas

Stranka Bandić Milan 365, koja od prošlogodišnjeg srpnja, kada su održani izbori, više nema zastupnika u Saboru, 2020. je zaključila s manjkom od 320 tisuća kuna, a Glas s manjkom od 56 tisuća kuna.

Zadovoljne s prošlom godinom mogu biti i nove parlamentarne stranke.

Fokus je godinu zaključio s viškom od 131 tisuću kuna, Centar (bivša stranka Pametno) koju predstavljaju Marijana Puljak i Dalija Orešković, s viškom od 107 tisuća kuna, a Stranka s imenom i prezimenom s čije je liste Orešković izabrana u Sabor s viškom od 88 tisuća kuna.

Od srpanjskih izbora u Saboru svoje zastupnike više nema Živi zid koji je prošlu godinu završio s viškom od 423 tisuće kuna, nekadašnji zastupnik te stranke Ivan Pernar koji je novu stranku nazvao svojim imenom, također više nije u Saboru, no stranka mu je poslovala pozitivno, s viškom od 12. 400 kuna.

U plusu od 79 tisuća kuna je i Građanska stranka Željka Keruma, kandidata za splitskog gradonačelnika, ne i HSP Karla Starčevića, gradonačelnika Gospića, stranka je prošlu godinu zaključila s manjkom od oko 80 tisuća kuna.

Među strankama koje uopće nisu podnijele Godišnji financijski izvještaj su OraH i Hrvatska stranka branitelja i domoljuba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:17