KLJUČNA ODLUKA U KORUPCIJSKOJ AFERI

FIMI MEDIA NA VRHOVNOM SUDU Bivši premijer Ivo Sanader nakon 34 mjeseca opet na slobodi?

Ako Vrhovni sud ukine presudu u aferi Fimi Media, Sanaderu prestaju razlozi zbog kojih mu je određen istražni zatvor
 Tomislav Kristo / CROPIX

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader mogao bi već ovog tjedna ponovno slobodno šetati ulicama Zagreba. To će se dogoditi ako Vrhovni sud RH na sjednici vijeća zakazanoj za sljedeća tri dana ukine prvostupanjsku presudu u aferi Fimi Media, kojom je Sanader nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora.

A takva mogućnost, posebno ako se uzmu u obzir “šuškanja” po sudskim kuloarima, baš i nije mala. Šuškalo se tako da će Ustavni sud RH ukinuti pravomoćnu presudu protiv Sanadera u aferi Hypo i Ina-MOL. I upravo se to dogodilo krajem srpnja.

Sudski kuloari

U slučaju zatraženog izuzeća suca Županijskog suda Ivana Turudića u istom predmetu opet se, prije nego što je odluka objavljena, pronio glas da će zahtjev Sanaderove obrane biti prihvaćen. I sudac Turudić je izuzet. Što se tiče predmeta Fimi Media, u kojemu je uz Sanadera nepravomoćno osuđen i HDZ, opet se naveliko priča da će Vrhovni sud ukinuti tu presudu. Hoće li se i te kuloarske priče pokazati točnima saznat ćemo već ovoga tjedna. Iako ćemo cijelu odluku vjerojatno morati pričekati barem nekoliko mjeseci.

Istražni zatvor

Naime, vijeće Vrhovnog suda nakon javne sjednice na kojoj razmatra podnesene žalbe povlači se na vijećanje i svoju odluku objavljuje tek nakon što je u pisanom obliku, zajedno s obrazloženjem, otpremi nižem sudu. To zna potrajati tjednima, često mjesecima, a ponekad i dulje od godine dana. Međutim, s obzirom na to da je u predmetu Fimi Media Sanaderu određen tzv. obligatorni istražni zatvor, jer mu je izrečena zatvorska kazna dulja od pet godina, vrlo brzo će biti jasno je li prvostupanjska presuda ukinuta ili je pak, barem većim dijelom, postala pravomoćna. Jer, u slučaju da vijeće Vrhovnog suda odluči ukinuti presudu, bez obzira na to što će odluka sa suda vjerojatno izaći tek naknadno, prestali bi razlozi za istražni zatvor tako da bi se odmah moralo donijeti odgovarajuće rješenje i Sanader bi odmah izišao na slobodu. Izostanak takvog rješenja Vrhovnog suda zapravo bi značio da je prvostupanjska presuda potvrđena ili preinačena.

U svakom slučaju Ivo Sanader došao je na korak do “povratka u život”. Donedavno je bio u vrlo nezavidnoj situaciji. U predmetu Hypo i Ina-MOL bio je pravomoćno osuđen na osam i pol godina zatvora te je tu kaznu i služio od studenog 2012. Osim toga, imao je kaznu od devet godina zatvora na koju je nepravomoćno osuđen u ožujku prošle godine u aferi Fimi Media. A istovremeno se kraju privodilo i suđenje u aferi Planinska u kojoj Sanader, ako se uzme u obzir da su ga teško teretili njegovi prijašnji stranački suradnici Petar Čobanković i Stjepan Fiolić, baš i nije imao velike šanse za pozitivan ishod. Svi su zapravo očekivali treću osuđujuću presudu.

Međutim,u jednom je trenutku počeo zaokret. Najprije je uslijedilo niz odgoda u slučaju Planinska. I umjesto prvostupanjske presude koja je prema prvotnom rasporedu suđenja već odavno trebala biti donesena, zbog navodne Sanaderove zdravstvene nesposobnosti, postupak tapka u mjestu već mjesecima, gotovo godinu dana. I nedavno je ponovno odgođen cijeli set rasprava zbog zdravstvenih problema jednog suoptuženika.

Odgovornost HDZ-a

Spomenuta pravomoćna presuda pala je u vodu jer je Ustavni sud djelomično uvažio Sanaderovu ustavnu tužbu. “Izbacivanjem” suca Turudića iz predmeta, koji kao predsjednik vijeća i iz prvog postupka ne bi morao ponovno izvoditi sve dokaze, već bi ih mogao samo pročitati, otpala je mogućnost brzog ponavljanja suđenja. Uz novog predsjednika sudskog vijeća i ponovno pozivanje svih svjedoka postupak bi mogao potrajati i godinama.

Tako je na kraju predmet Fimi Media opet postao ključan. A uza sve to odluka Vrhovnog suda, koja dolazi praktički uoči izbora, govorit će i o kaznenoj odgovornosti najjače oporbene stranke. Je li HDZ, kako glasi prvostupanjska presuda, iz crnih donacija i novcem izvučenim iz javnih poduzeća ilegalno profitirao za 24,2 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:40