TRAJAT ĆE DVA TJEDNA

Filozofski zbog covid potvrda prelazi na online nastavu, doznali smo kakva je situacija na drugim fakultetima

Ideju da bi na nekim fakultetima covid-potvrde kontrolirali studenti, čelnik Filozofskog smatra potpuno neprihvatljivom

Filozofski fakultet

 Darko Tomas/Cropix

Na jednom od najvećih fakulteta u državi, Filozofskom u Zagrebu, donijeli su prilično praktičnu odluku: od ponedjeljka, 15. studenoga, pa naredna dva tjedna, nastava će se odvijati online. Razlog nije pobolijevanje nastavnog kadra, niti veliki broj zaraženih studenata.

Kako potvrđuju u upravi, na tako velikom fakultetu nisu u mogućnosti preko noći organizirati provjeru covid-potvrda, odnosno testiranje zaposlenika bez covid potvrda, pogotovo u situaciji kada Nacionalni stožer još nije objavio odluku o uvođenju posebne sigurnosne mjere obaveznog testiranja zaposlenika u odgoju, obrazovanju i znanosti.

– Stvari su jednostavne. Obzirom da još uvijek nema nikakve službene obavijesti, donio sa odluku da od ponedjeljka pa iduća dva tjedna radimo nastavu isključivo online. Na ulazu u zgradu fakulteta od ponedjeljka ćemo imati non-stop dvoje ljudi koji će kontrolirati potvrde. No, mi imamo preko 7000 studenata i 750 profesora. Pa nije to malo. Tko bi to sve uspio kontrolirati, pita o.d. dekana Miljenko Jurković.

Od ponedjeljka će raditi normalno sve službe fakulteta, kontrolirat će se na ulazu covid potvrde, priznavati negativni PCR test i potvrde o preboljenju covida. Paralelno, uprava fakulteta provodi već neko vrijeme anonimnu anketu među studentima i zaposlenicima, čiji su rezultati dosad pokazali kako se 20 posto ispitanika ne želi cijepiti ili to ne mogu učiniti iz zdravstvenih razloga.

– Meni se to čini visokim postotkom i zato sam se među ostalim odlučio za varijantu online nastave. Time dajemo vrijeme svima koji su tvrdoglavi, koji se nisu cijepili jer to ne žele, da ne dobivaju sankcije. Ovako će svi imati vremena odlučiti o svojem životu, poručuje Miljenko Jurković.

Ideju da bi na nekim fakultetima covid-potvrde kontrolirali studenti, čelnik Filozofskog smatra potpuno neprihvatljivom.

'Veterina' donijela odluku, FER još uvijek nije

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva nisu donijeli nikakvu odluku, no nastavu planiraju održavati redovno, na fakultetu. Priznaju kako „ne vide inženjerski način kojim bi izveli kontrolu propusta zaposlenika i studenata u obliku kakvom je ona najavljena“. Fakultet ima oko 700 zaposlenih i oko 3000 studenata.

Po riječima dekana Gordana Gledeca, kontinuirano provode statistike oboljelih i cijepljenih. U ovome trenutku oko 95 posto njihovih zaposlenika ima covid potvrde, kao i oko 80 posto studenata.

– Ne primjećujemo širenje zaraze unutar grupa, niti imamo velik broj zaraženih. Zasad nemamo planova kako organizirati provjeru na ulazu jer nije propisana odluka. Ne planiramo online nastavu, za većinu kolegija provodi se redovno na fakultetu, samo u manjem dijelu je nastava online. Primjećujemo da nam nikad više studenata nije dolazilo na nastavu nego sada. Očito im fali druženja uživo, kaže Gledec.

Veterinarski fakultet u Zagrebu donio je pak odluku da od 15. studenoga studenti koji nemaju važeću EU digitalnu covi-potvrdu, neće moći pristupiti niti jednom obliku nastave, niti boraviti na Veterinarskom fakultetu. Kako je u obavijesti propisala njihova uprava, koju prenosi srednja.hr, izostanak s nastave zbog neposjedovanja važeće potvrde istovjetan je izostanku iz drugih razloga. Od ponedjeljka će organizirati kontrolu covid-potvrda za sve koji ulaze u prostore fakulteta.

Po njihovoj anketi, cijepljeno je ili je preboljelo koronu više od 90 posto zaposlenika i oko 70 posto studenata.

Medicinski fakultet još nije odučila

Medicinski fakultet u Zagrebu još nije donio nikakvu odluku o provjeri covid-potvrda od ponedjeljka. To će učiniti, kao i većina ostalih fakulteta, tek kad mjera bude službeno donesena. Nastavu i ispite zasad organiziraju većinom uživo.

Sveučilište Sjever je pak objavilo kako će privremeno, od 15. studenoga, nastavu organizirati prema kombiniranom modelu, što podrazumijeva da će se većina predavanja izvoditi online putem, a vježbe i seminari ići će uživo. Riječ je o planu za iduće dva tjedna. Pritom, svi zaposlenici, vanjski suradnici i gosti Sveučilišta od ponedjeljka moraju imati važeću covi-potvrdu. „Bez iste ulazak u zgradu Sveučilišta Sjever nije dozvoljen“, stoji u obavijesti, uz dodatak da se isto pravilo neće odnositi i na studente. Oni, dakle, nisu dužni posjedovati covid-potvrdu.

A hoće li provjeravati covid-potvrde akademika, pitali smo i u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Odluku još nisu donijeli, kažu.

Na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, koji broji 820 zaposlenika i oko 4500 studenata, neće poduzimati nikakve mjere kontrole dok ne vide službenu odluku, potvrdio nam je dekan PMF-a, Mirko Planinić.

– Ne znamo koje su nam obveze, koje će troškove pokrivati država, hoće li plaćati testiranje zaposlenika ili neće. Bez toga ne možemo donijeti kvalitetnu odluku. Zadovoljni smo brojem cijepljenih zaposlenika, no ne baš i studenata. Naše ankete pokazuju da je cijepljeno 86 posto zaposlenih i oko 60 posto studenata, kaže Planinić, navodeći kako je riječ o uzorku od oko 50 posto zaposlenika i 25 posto studenata.

U Rijeci bolje organizirani

Dok na zagrebačkom Sveučilištu očito vlada potpuna raznolikost odluka (i neodluka) koje bi za zaposlenike i studente trebale vrijediti od ponedjeljka, na Sveučilištu u Rijeci su se očito bolje organizirali.

Po riječima rektorice Snježane Prijić-Samaržija, u planu im je provjera covid-potvrda koja bi vrijedila samo za zaposlenike Sveučilišta, a upravo pregovaraju o otvorenju punkta za testiranje u sklopu riječkog kampusa.

– U planu nam je otvoriti taj punkt u nedjelju, a moguće je da će ga moći koristiti i zaposlenici drugih javnih službi. Zbog deficita zdravstvenih djelatnika, testiranje djelatnika će provoditi studenti zdravstvene struke, koji će proći brzinsku edukaciju za primjenu antigenskih testova, a pod nadzorom djelatnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, kaže rektorica, uz dodatak – to radimo bez da imamo jasne službene upute Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2023 18:54