DONESENA ODLUKA

Filozofski u Zagrebu prelazi na online nastavu; Studenti i profesori fakulteta u šoku, oglasio se i dekan

Na nastavu na daljinu prelazi se zbog radova na obnovi pročelja zgrade, za što su osigurana europska sredstva


 

 Ranko Šuvar/Cropix

Desetak dana prije početka nastave u ljetnom semestru zaposlenici i studentski predstavnici zagrebačkog Filozofskog fakulteta dobili su informaciju da od 27. veljače kreću s online nastavom koja bi trebala trajati okvirno tri mjeseca.

Na nastavu na daljinu prelazi se zbog radova na obnovi pročelja fakultetske zgrade, koji bi mogli ugroziti sigurnost studenata i zaposlenika u slučaju da u tome razdoblju borave na fakultetu.

Rasprava na Vijeću

Prema potvrdi profesora s Filozofskog fakulteta, unatoč tomu što se o planu online nastave ili preseljenju zaposlenika i studenata u drugi prostor neslužbeno govori već neko vrijeme, tek su na sjednici Fakultetskog vijeća u srijedu dobili službenu informaciju o prekidu nastave uživo. Zbog te je teme sjednica Vijeća trajala dulje nego inače. Nije bilo konfliktno, no vodila se velika rasprava, a dekan fakulteta Domagoj Tončinić iznosio je argumente o tomu zašto je jedina preostala mogućnost tijekom izvedbe radova online nastava.

- Dotad smo se pripremali za redovnu nastavu, a kako uprava nije ranije govorila ništa o planu prelaska online, nadali smo se da je pronađeno drugo rješenje. Jasno da smo se na sjednici Fakultetskog vijeća iznenadili, no argument uprave realno je neporeciv, a to je sigurnost studenata i zaposlenika. Fakultet će nam se ipak pretvoriti u gradilište, a pronaći smještaj za četiri-pet tisuća studenata koliko ih dnevno fluktuira zgradom izrazito je teško - kaže nam jedan od profesora koji je prisustvovao sjednici Vijeća.

Problem je s druge strane to što su za izvedbu radova osigurana europska sredstva i projektu istječe rok. Zbog toga, objašnjavaju na fakultetu, ne mogu prolongirati radove u mjesece kada nema nastave i kada je prostor fakulteta prazan. Profesori s kojima smo razgovarali napominju da je svima jasno što donosi online nastava i povratak na nju im je šok, a potvrđuju da se protiv nastave na daljinu najviše bune studenti, odnosno njihovi predstavnici.

Ispiti uživo

Projekt obnove trebao bi biti gotov do 30. svibnja, pri čemu nastava traje do polovine lipnja. Dodatnu nervozu među studentima potaknula je informacija da će, unatoč online nastavi, ispite imati uživo.

- Pojavio se prijedlog da barem prvi tjedan nastave u ljetnome semestru imamo nastavu uživo zbog kontakta sa studentima, no ne znamo hoće li uprava uvažiti prijedlog - kaže profesor uz napomenu da varijanta nastava online, a ispiti uživo sigurno ne zadovoljava studente, a ni profesorima nije draga.

Uprava Filozofskog fakulteta u Zagrebu: Svjesni smo da nije najprihvatljivije rješenje...

U večernjim satima uprava Filozofskog uputila je obavijest zaposlenicima u kojoj potvrđuju privremeni prelazak na online nastavu.

Pismo uprave prenosimo u cijelosti:

‘Poštovane kolegice, poštovani kolege,

Filozofski fakultet dobio je iznimnu mogućnost obnoviti prostorne kapacitete, što uključuje energetsku obnovu i obnovu od potresa, bez trošenja vlastitih sredstava. Ključna je činjenica da se sve mora odviti do 30. svibnja 2023. godine da bi bespovratna sredstva bila u potpunosti iskorištena i opravdana.
Na natječaju Obnova infrastrukture u području obrazovanja oštećene potresom FSEU.2022.MZO., financiranom iz Fonda solidarnosti Europske unije, Fakultet je 14. listopada 2022. dobio 17.158.000,00 kn bespovratnih sredstava s definiranim rokom izvršenja – 30. svibnja 2023. godine.

Do danas su uspješno provedene sve radnje koje omogućavaju pokretanje radova za koja su nam odobrena sredstva: zamjena oštećene stolarije i staklenih stijena te sanacija deke na zatvorenom spremištu Knjižnice i zidova u različitim dijelovima fakultetske zgrade.

Budući da odvijanje kontaktne nastave može ugroziti studente i zaposlenike zaključili smo da je jedina odgovorna i sigurnosno opravdana odluka – privremeno uvođenje online nastave u ljetnom semestru ak. god. 2022./2023. u razdoblju od početka, pa najkasnije do završetka radova. Pritom smo se vodili činjenicama da ne postoji mogućnost privremenog izmještanja nastave u druge dijelove fakulteta, da su studiji dvopredmetni i da fakultet ima veliki broj studenata s invaliditetom. Nakon okončanja radova nastava i ispiti odvijat će se na Fakultetu.

Svjesni smo da online nastava kao najvećoj društveno-humanističkoj visokoškolskoj ustanovi u Republici Hrvatskoj nije najprihvatljivije rješenje, a što smo pokazali i tijekom pandemije, ali i svjesno suočeni s činjenicom da prostorima Filozofskog fakulteta i knjižnice tijekom dana fluktuira više od 4000 osoba kojima ne možemo jamčiti minimalne sigurnosne uvjete i koje ne želimo izložiti nikakvom riziku.

Sve navedene okolnosti primorale su nas na odluku koja nije ishitrena nego donesena nakon niza konzultacija sa stručnjacima iskusnima u ovakvim radnim pa i životnim okolnostima. Ovo privremeno rješenje pridonijet će bržem završetku radova i povratku u obnovljene fakultetske prostore.

Na tragu prijedloga Fakultetskog vijeća, a u skladu s hodogramom radova nastava će se u prvom tjednu ljetnog semestra od 27. 2. do 3. 3. 2023. održavati kontaktno – u prostorima Fakulteta. Hodogram radova koji će biti dostavljen fakultetu idući tjedan odredit će daljnja postupanja.

Fakultetske službe i Knjižnica radit će prema radnom vremenu. U narednim danima ćemo obaviti razgovore s pročelnicima, voditeljima Centara i fakultetskih službi kako bismo planirali sve predstojeće aktivnosti.

O mogućnostima održavanja kontaktne nastave prije početka radova, za vrijeme radova i prije završetka radova izvijestit ćemo vas pravovremeno. Obavijesti o tijeku radova slat ćemo redovito.
Nakon provedenih radova, naš Fakultet će biti energetski efikasniji, zeleniji i ugodnije mjesto za sve studente i nastavnike.

Vaši,
dekan i prodekani‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 06:33