POČETAK SUĐENJA VLADI ZECU

Fiktivnim ugovorima Kamen Ingradu darovali 2,3 milijuna kuna

 Franjo Kerep

Nakon dva neuspješna pokušaja u procesu koji se na Županijskom sudu u Osijeku vodi protiv nekadašnjeg tajkuna požeške Zlatne doline Vlade Zeca i još petero optuženika, danas bi se napokon trebalo održati pripremno ročište u ovom postupku, koji je dodijeljen sudskom vijeću pod predsjedanjem suca Zvonka Vrbana.

Prethodna dva puta, 3. i 31. ožujka, ročišta su odgođena, a za današnje se očekuje da bi ipak trebalo biti održano. To je inače tek jedna u nizu financijskih malverzacija za koje je Zec optužen, pri čemu je za neke već i odležao u zatvoru. U ovom slučaju riječ je o malverzacijama u suradnji s Općinom Velika i njezinom komunalnom tvrtkom Velički komunalac od studenoga 2003. do kolovoza 2004.

Uz Zeca, na optuženičku klupu sjest će i Đurđica Kristić, njegova današnja supruga, inače bivša članica Uprave njegova propalog Kamen Ingrada, bivši direktor Veličkog komunalca Vlado Franić, bivši načelnik Općine Velika Josip Perić te Antun Has i Hrvoje Sontaki. Korijeni slučaja sežu u vrijeme kad je između Kamen Ingrada i Veličkog komunalca potpisan ugovor o gradnji javnoposlovne zgrade u Velikoj vrijedne 23,6 milijuna kuna. Istražitelji su utvrdili da općinska tvrtka uopće nije imala novac za financiranje tih radova, a osnovni cilj zaključivanja ugovora bio je protupravno pribaviti novac Kamen Ingradu za podmirenje kredita koji je imao u tadašnjoj Požeškoj banci.

Kamen Ingrad je naime bio prezadužen i nelikvidan, pa nije mogao ni izvesti ugovorene radove. Stoga je napravljen plan prema kojem su, stoji u optužnici, Zec i Kristić s ostalim optuženicima dogovorili da fiktivno ovjere dokumente kako su određeni radovi izvedeni.

Kamen Ingrad stekao je nepripadnu korist od 2,3 milijuna kuna, Općina Velika je oštećena za 95.000 kuna, a Podravska banka kao sljednik Požeške banke za više od 4 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:40