‘NE POSTOJI POTREBA‘

Fijasko na Visokom kaznenom sudu: Pet sudaca javilo se za tri mjesta, a izabrat će samo jednog

DSV je djelomično poništio natječaj, ili preciznije - poništio je natječaj za dva mjesta

Željko Horvatović, predsjednik Visokog kaznenog suda

 Tomislav Kristo/Cropix

Prvi natječaj za popunu Visokog kaznenog suda (VKS) otkako je taj sud u siječnju 2021. počeo raditi završio je fijaskom. Samo petero sudaca prijavilo se na natječaj za tri mjesta na tom sudu. DSV je djelomično poništio taj natječaj, ili preciznije - poništio je natječaj za dva mjesta, a izabrat će samo jednoga suca među pet prijavljenih kandidata. Nadležni odbijaju dati bilo kakvo službeno objašnjenje o razlozima koji stoje iza djelomičnog poništenja ovog natječaja.

Podsjetimo, Državno sudbeno vijeće (DSV) je u prvoj rundi imenovanja sudaca toga suda obavljenoj potkraj 2019. u procesu priprema za početak njegova rada imenovalo 11 od planiranih 15 sudaca.

Kako bi se najmlađi sud u državi popunio, DSV je 6. svibnja ove godine raspisao natječaj za još tri suca Visokog kaznenog suda. Međutim, tri mjeseca kasnije, 31. kolovoza ove godine u Narodnim je novinama objavljeno da je natječaj djelomično poništen za dva sudačka mjesta.

Nije ovo prvi put da DSV poništava raspisani natječaj za neko sudačko mjesto, ili dužnost predsjednika suda, ali je kuriozitet što je ovaj put natječaj poništen i prije nego što je DSV intervjuirao prijavljene kandidate i zbrojio njihove ukupne bodove.

Kad smo od DSV-a zatražili da nam objasni koji su razlozi poništenja natječaja, bili su vrlo suzdržani. Rekli su nam samo da se na natječaj javilo petero kandidata, ne otkrivajući njihova imena, i uputili nas na šturu obavijest koju su tim povodom objavili na svojim službenim stranicama.

Horvatovićeva inicijativa

A u toj šturoj obavijesti DSV-a navodi se da je natječaj djelomično poništen na inicijativu predsjednika Visokog kaznenog suda Željka Horvatovića. On je nedavno informirao Ministarstvo pravosuđa da na tome sudu "trenutačno ne postoji potreba za dva od navedena tri sudačka mjesta" te predložio Ministarstvu da izmijeni plan popunjavanja sudačkih mjesta za 2022. na Visokom kaznenom sudu s planirana tri na jedno mjesto i da oglas objavljen u svibnju djelomično poništi.

Objašnjenja o tome zašto su na Visokom kaznenom sudu u svibnju ove godine smatrali da im nedostaju tri suca, a tri mjeseca poslije, u kolovozu se predomislili i zaključili da im nedostaje samo jedan, zatražili smo od predsjednika suda Željka Horvatovića i glasnogovornika suda Marijana Bitange.

Nikakvo, međutim, objašnjenje od njih nismo dobili, a na naše uporne pozive s tog su suda poručili - da ga ne trebamo niti očekivati (!?).

Kako službenim kanalima nismo uspjeli doznati razlog djelomičnog poništenja natječaja, silom prilika oslonili smo se na neslužbene izvore iz sudačkih krugova.

Naši sugovornici iz reda županijskih sudaca objašnjavaju nam da nemaju nikakvu financijsku motivaciju natjecati se za Visoki kazneni sud. Plaća koju primaju kao suci županijskih sudova ista je kao ona koju bi primali na Visokom kaznenom sudu, a županijski suci koji imaju status uskočkih sudaca, uz uvjet da imaju dosta staža, mogu imati čak i veću plaću od one koju primaju suci Visokog kaznenog suda. "Zašto bismo bili motivirani natjecati se za Visoki kazneni sud ako ćemo na njemu rješavati žalbe na složene presude županijskih sudova i sve to za istu ili čak i manju plaću od one koje primamo na Županijskom sudu", rekao nam je jedan od sudaca.

Financijsku motivaciju za napredovanje na VKS imaju samo suci općinskih sudova - uz karijerni napredak, prelazak na VKS za njih predstavlja i skok na bolje plaćen posao. Iskusni sudac Visokog kaznenog suda ima mjesečnu plaću od 16.000 do 19.000 kuna, ovisno o godinama staža, dok su plaće općinskih sudaca u prosjeku od 10 do 12 tisuća kuna. Prema zakonu, na Visoki kazneni sud mogu se natjecati suci svih stupnjeva koji imaju 12 ili više godina sudačkog iskustva. Međutim, jedan od naših sugovornika iz sudačkih redova ukazuje na još jedan apsurd kad su posrijedi pravila izbora sudaca Visokog kaznenog suda: "Suci tog suda obavljaju posao koji su prije njegova osnutka obavljali kazneni suci Vrhovnog suda - rješavaju žalbe na presude županijskih sudova, među kojima su i presude u uskočkim predmetima. Zamislite dojučerašnjeg općinskog suca koji mora rješavati žalbu na uskočku presudu, a nikada u svojoj ranijoj karijeri nije imao prilike suditi u uskočkim predmetima."

image

Županijski sud u Zagrebu

Marko Todorov/Cropix/Cropix

Nedonošče sustava

Slučaj djelomičnog poništenja natječaja za tri sudačka mjesta na Visokom kaznenom sudu razotkriva dublje sistemske probleme vezane uz ulogu i rad tog suda. Oni su, kako ističu naši sugovornici iz pravosuđa, posljedica načina na koji je početkom 2019. tadašnji HDZ-ov ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković krenuo u formiranje i osmišljavanje uloge tog suda - nabrzinu i s nedomišljenim kriterijima. Uz to, u sudačkim se krugovima često može čuti da je osnivanje tog suda suda dijelom i plod osobnih ambicija bivšeg dugogodišnjeg predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, Ivana Turudića. Najmlađi i iznimno važan sud koji je u kaznenim predmetima u siječnju 2021. preuzeo dotadašnju ulogu Vrhovnog suda sad se pokazuje kao svojevrsno nedonošče pravosudnog sustava.

image

Maja Štampar Stipić, kandidatkinja za sudačko mjesta na Visokom kaznenom sudu

Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Već u prvoj rundi imenovanja 11 sudaca tog suda potkraj 2019. u njega su uz iskusne uskočke suce izabrani i oni bez iskustva u vođenju rasprava u uskočkim predmetima koje sada kao suci VKS-a moraju rješavati. "Zato se buduće popune na tom sudu moraju obavljati krajnje pažljivo. Bolje je natječaj i poništiti nego srljati. Jednom imenovani sudac na tom poslu ostaje do kraja radnog vijeka", rekao nam je jedan od sudaca. Dio njih nada se da će se iduće godine propisi koji definiraju sudačke plaće na Visokom kaznenom sudu mijenjati, a time i motiviranost sudaca da se javljaju na natječaje za rad na njemu.

Kandidati za Visoki kazneni sud

Na natječaj za tri sudačka mjesta na Visokom kaznenom sudu javilo se troje sudaca županijskih sudova: Zorislav Kaleb, sudac Županijskog suda u Sisku, Maja Štampar Stipić, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu, i županijska sutkinja iz Gospića Dubravka Rudelić te dvije sutkinje općinskih sudova - Jasmina Pižir i Ivana Bujas. Svih petero navedenih, nakon djelomičnog poništenja natječaja za dva mjesta, kandidati su za jedno sudačko mjesto i DSV bi nekoga od njih trebao imenovati u VKS, koji će nakon toga imati 12 sudaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:08