PRVI U HRVATSKOJ

FER i FSB u važnom zajedničkom projektu: Pokreću novi studij, predavat će i profesori s medicine

‘Biomedicinski inženjeri karika su koja nedostaje u hrvatskome zdravstvu, posebice u sveučilišnim klinikama‘

Predstavljanje novog diplomskog studija na FER-u

 Damir Krajač/Cropix

Zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) pokreću združeni sveučilišni diplomski studij biomedicinsko inženjerstvo, prvi takve vrste u Hrvatskoj. Uz FER kao nositelja studija i FSB kao partnera, u izvođenju programa sudjelovat će i nastavnici Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Studijski program, konkurentan odgovarajućim studijima drugih svjetskih sveučilišta, traje dvije godine, a završava stjecanjem 120 ECTS bodova te obranom diplomskog rada.

Tržišna vrijednost

Prema riječima voditelja studija, akademika Svena Lončarića, tržišna vrijednost biomedicinskog inženjerstva u EU iznosi 110 milijardi eura s gotovo 650 tisuća zaposlenih u oko 26 tisuća kompanija, što pokazuje značaj biomedicinskog inženjerstva.

- Znanstvena zajednica u Hrvatskoj drži korak sa svjetskim istraživanjima u području biomedicinskog inženjerstva, no dosad u Hrvatskoj nije bilo moguće steći kvalifikaciju biomedicinskog inženjera. Uvođenje prvoga diplomskoga studija stavlja Hrvatsku uz bok drugih EU i svjetskih zemalja sa takvim studijima. Novi diplomski studij pružit će strukturirano obrazovanje i specijalizaciju stručnjaka koji su ključni za budućnost hrvatskog zdravstva, objasnio je voditelj studija.

Kako je poručio Sven Lončarić, starenje stanovništva i sve ozbiljnije kronične bolesti, kao i rastući troškovi zdravstvenih sustava, postaju globalni izazov. U Europi trenutačno postoji oko 300 studijskih programa iz biomedicinskog inženjerstva, otprilike svaki drugi je na razini diplomskog studija, a njih 67 posto kreirano je u posljednjih 18 godina. Među obaveznim predmetima na novom studiju u Hrvatskoj su i bioinformatika, fiziologija i anatomija, norme i regulative medicinskih proizvoda. Budući sveučilišni magistri inženjeri biomedicinskog inženjerstva zapošljavat će se u poduzećima koja se bave razvojem, prodajom i podrškom biomedicinskih proizvoda te u privatnim i javnim zdravstvenim institucijama.

Dekan FER-a Vedran Bilas izjavio je na konferenciji za novinare kako je riječ o velikom koraku za biomedicinsko inženjerstvo u Hrvatskoj, a kvalitetu programa jamči višedesetljetno iskustvo FER-a i FSB-a u istraživanju i nastavi u ovom području, kao i suradnja s Medicinskim fakultetom. – Riječ je o puno uloženog truda u ovo područje, za kojega se nadamo da će predstavljati zamah u kreiranju novih radnih mjesta, dodao je Bilas, naglasivši važnost suradnje inženjera i liječnika.

Kako je objasnio dekan FSB-a Zdenko Tonković, novi diplomski studij biomedicinskog inženjerstva osmišljen je kako bi studentima pružio suvremeno obrazovanje koje integrira inženjerske principe s medicinskim znanjima.

Nužna karika

Prema riječima akademika Davora Miličića, dopredsjednika HAZU-a, biomedicinski inženjeri karika su koja nedostaje u hrvatskome zdravstvu, posebice u sveučilišnim klinikama.

- Takvi inženjeri trebali bi postati važni sudionici interdisciplinarnih timova u sustavu zdravstva, zajedno s liječnicima i ostalim zdravstvenim djelatnicima. Time ćemo ostvariti bitan iskorak u unaprjeđenju struke i znanosti u hrvatskoj medicini i biti spremni na izazove koje donosi budućnost – još veća tehnologizacija, primjena robotike, umjetne inteligencije i biotehnologije, a sve to zbog racionalne i uravnotežene primjene novih tehnologija, s jedinim ciljem - promicanja zdravlja i što bolja dijagnostika i liječenja građana, izjavio je Miličić.

Prorektor Sveučilišta u Zagrebu Boris Brkljačić poručio je kako su biomedicinski inženjeri vrlo važne karike u modernim zdravstvenim sustavima na više razina pa novi združeni diplomski studij predstavlja "jako dobru praksu na Sveučilištu".

Prva generacija studenata bit će upisana u akademskoj godini 2024./2025, a upisna kvota ove godine iznosi 30 studenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 13:43