ŠTO ĆE BITI SUTRA?

Evo koliko je puta Milanović ponovio da neće dati ostavku. A onda je u znakovitom trenutku ušutio...

Sada je Butković dao naslutiti kako bi Milanović taj korak mogao napraviti upravo sutra

Zoran Milanović

 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Nakon što je Zoran Milanović 15. ožujka najavio kako će se na predstojećim parlamentarnim izborima kandidirati kao neovisni i nestranački kandidat na listi SDP-a, najavio je kako će od predsjedničke dužnosti odstupiti tek nakon izborne pobjede - u koju je siguran.

To je bio prvi put kako je Milanović izjavio da će ‘do preuzimanja nove dužnosti nastavljati obnašati dužnost predsjednika Republike Hrvatske u skladu s ustavnim obvezama i dužnostima‘.

Njegove tvrdnje narednih mjesec dana su se nastavile. Naime, samo dva dana kasnije ponovio je kako neće dati ostavku na dužnost predsjednika Republike, a potom objasnio i zašto:

"... neću prepustiti svu vlast u Hrvatskoj u ruke Plenkoviću i HDZ-u! Ne zaboravite, ako odstupim s dužnosti predsjednika Republike prije pobjede na ovim izborima i prije izbora novog predsjednika Hrvatskog sabora, dužnost predsjednika Republike preuzeo bi privremeno HDZ-ovac Gordan Jandroković. Dakle, Plenković i Jandroković bi u tom slučaju upravljali državom, preuzeli bi apsolutnu vlast u Hrvatskoj. To je ono što zapravo i žele, ovladati i porobiti sve institucije hrvatske države. Siguran sam da im hrvatski ljudi to neće dopustiti.

I da bude posve jasno, nikakve neustavnosti neće biti kod preuzimanja vlasti nakon pobjede na izborima. Kao predsjednik Republike bit ću kandidat za premijera (na listi ili ne, potpuno je svejedno), nakon naše pobjede na izborima i nakon konstituiranja novog saziva Hrvatskog sabora odstupit ću s dužnosti predsjednika Republike, na dužnosti predsjednika Republike zamijenit će me – kako to Ustav striktno u članku 97. propisuje – novoizabrani predsjednik Hrvatskog sabora (a to neće biti HDZ-ovca Jandroković). Nakon što okupim većinu zastupnika, od vršitelja dužnosti predsjednika Republike tražit ću da mi povjeri mandat za sastav nove Vlade RH‘, objavio je 17. ožujka Milanović na Facebooku.

Dan poslije ponovio je kako mu ne pada na pamet dati ostavku ‘jer bi time predao vlast Jandrokoviću‘.

"Za njega ne mislim da je gangster, ali to predajem HDZ-u. Što je sljedeće? Da na minutu predam kontrolu nad vojskom i tajnim službama toj zločinačkoj organizaciji? Tko garantira da Jandroković neće odmah dati ostavku? Jer postajući PRH ne može biti na listi. Jandroković će radije biti na listi nego biti pro forma predsjednik Republike. Tko će onda biti? Ulazimo u krizu… Ustav o tome ne govori. S tom gangsterskom družinom ćemo se obračunati nakon izbora", izjavio je nakon što je Ustavni sud donio odluku koja mu je zabranila sudjelovanje u političkim aktivnostima dok obavlja dužnosti predsjednika Republike Hrvatske.

Sud je istaknuo da Milanović, obavljajući funkciju predsjednika, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke te je dao jasno upozorenje da mora dati ostavku na mjestu predsjednika ako želi sudjelovati na parlamentarnim izborima.

Nekoliko dana kasnije, 24. ožujka, opet je kazao kako neće dati ostavku:

"Normalno, neću dati ostavku jer neću prepustiti Hrvatsku Plenkoviću i njegovoj kriminalnoj organizaciji. Moja je odgovornost i dužnost prema građanima koji su me izabrali, kao i prema svima onima koji ne žele trpjeti Plenkovićevu diktaturu, spriječiti HDZ da potpuno ovlada Hrvatskom. Protekle četiri godine, kao Predsjednik Republike, uspio sam sačuvati barem neke institucije od Plenkovića i njegovih jataka. Do sada smo institucije branili, a sad je vrijeme da ih oslobodimo!!, napisao je na Facebooku.

To je bio zadnji put da je predsjednik javno kazao kako neće podnijeti ostavku o kojoj se neprestano špekulira, a sada je Butković dao naslutiti kako bi Milanović taj korak mogao napraviti upravo sutra.

O tome što bi se moglo dogoditi ako Milanović u petak zaista podnese ostavku više doznajte OVDJE, a mi vas u anketi pitamo što mislite o mogućoj ostavci predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:55