RASPUŠTA SE SABOR

Evo kakvi bi rezultati bili da se parlamentarni izbori održavaju danas!

Premijer je upravo najavio raspuštanje Sabora najkasnije do 22. ožujka

Sandra Benčić, Andrej Plenković i Peđa Grbin

 Cropix/

Andrej Plenković, aktualni premijer i šef vladajućeg HDZ-a, upravo je najavio raspuštanje Sabora najkasnije do 22. ožujka. To znači da bi građani na parlamentarne izbore mogli izaći tijekom travnja ili svibnja, obzirom da predsjednik Zoran Milanović raspisuje izbore u roku od 30 do 60 dana od raspuštanja Sabora.

Ako je za vjerovati drugom ovogodišnjem HRejtingu koji je proveden od 15. do 17. veljače na uzorku od 1000 ispitanika i objavljen 20. veljače, četvrtina birača i dalje bi zaokružila HDZ. Točnije, njih 25,2 posto.

SDP je na 17,3 posto. Treću stranačku poziciju preuzeo je Most koji je nadomak 9 posto (8,7 posto) i preskočio je Možemo!.

Domovinski pokret veljaču zaključuje s 8,5 posto. Tek na petom mjestu je Možemo! To je ujedno i posljednje mjesto stranaka koje prelaze izborni prag. Njihov je trenutačni rejting 8,1 posto.

Treba naglasiti da su po HRejtingu druga politička snaga u zemlji neodlučni birači. Trenutačno ih je 17,7 posto i oni bi mogli imati veliki utjecaj na rezultate izbora.

Crobarometar, koji je objavljen 23. veljače, otkriva kako promjena ima, ali ne i tektonskih.

image

Crobarometar za veljaču

Dnevnik.hr/

Naime, HDZ je i dalje prvi, podržava ih 28,7 posto ispitanika, što je neznatno manje nego prošli mjesec. Na drugom mjestu je SDP s 13,9 posto podrške, što je i dalje znatno manje od HDZ-a, ali je veljača bila i četvrti mjesec zaredom u kojem je SDP-u rejting bio u porastu.

image

Crobarometar za veljaču

Dnevnik.hr/

Raste i platforma Možemo! i ovog je mjeseca na trećem mjestu sa 7,6 posto podrške. Na četvrtom je mjestu i ravno 7 posto podrške Most - i oni uz pozitivan trend - a na petom je Domovinski pokret sa 6,9 posto podrške i negativnim trendom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 17:23